"Slovenec mi je rešil življenje"

Damijana Žišt
03.03.2019 06:03

Vrhunski tenorist José Carreras bo prihodnjo nedeljo na poslovilni turneji zadnjič zapel v Stožicah. Na Slovenijo ga vežejo posebni spomini še iz časov, ko je zbolel za levkemijo in mu je dr. Ciril Rozman pomagal ozdraveti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
José Carreras se bo 10. marca v Stožicah poslovil od slovenskega občinstva.
Arhiv Media 24

Desetega marca se v ljubljanski Areni Stožice obeta gala operni spektakel. Slovenijo bo tretjič, in hkrati zadnjič, obiskal katalonski operni pevec, 72-letni tenorist José Carreras, ki se s svojo zadnjo svetovno turnejo poslavlja od opernih dvoran in svojih oboževalcev po vsem svetu. Za Slovence bo Carrerasov koncert priložnost, da še zadnjič v živo slišimo najlepši tenorski vokal vseh časov. José Carreras je že kot otrok veljal za genija opernega petja.

Otrok, ki je neizmerno rad pel.
Arhiv Media 24

"Čudovito občinstvo ste"

Carrerasa na Slovenijo vežejo lepi spomini, posebej za Večer je pred prihajajočim koncertom odgovoril na nekaj vprašanj. Zakaj se je v sklopu poslovilne turneje odločili, da bo nastopili v ljubljanskih Stožicah, in česa se njegovi oboževalci zelo veselijo? "Zavedam se, da nimam več veliko časa za obsežno svetovno turnejo, zato sem se odločil, da obiščem tiste koncertne hale in občinstva, na katera imam najlepše spomine. V Stožicah sem nastopil že leta 2010, sicer pa ima Slovenija v mojem srcu prav posebno mesto. Pred tridesetimi leti sem hudo zbolel za levkemijo. In kljub temu, da so mi zdravniki napovedovali malo možnosti za ozdravitev, mi je naposled le uspelo premagati bolezen, in sicer najbolj po zaslugi velikega človeka, slovenskega znanstvenika in raziskovalca dr. Cirila Rozmana. Še danes sva prijatelja, on je še vedno moj zdravnik in prav on mi je ogromno razlagal o Sloveniji, o vas, Slovencih, in o svojih spominih iz otroštva. S svojimi nasveti in trudom mi je rešil življenje in mu bom večno dolžan, saj sem samo zaradi njega lahko ponovno stopil na operne odre. Bolezen me je tedaj močno prizadela, zaradi nje sem se moral umakniti z opernih odrov in prenehati nastopati, dr. Rozman pa mi je omogočil, da spet živim svoje sanje." Kakšni poslušalci in ljubitelji klasične glasbe pa smo Slovenci? "Slovenci ste čudovito občinstvo. Pri vas bom gostoval že tretjič, tokrat zadnjič. V veliko veselje mi je, da se bom osebno poslovil od slovenskega občinstva z repertoarjem iz svoje celotne kariere. Menim, da gre za odličen izbor pesmi, ki sem jih prepeval oziroma posnel v svoji dolgoletni karieri - in zagotovo vas bo navdušil. Upam, da vsaj toliko, kot sem vas navdušil na preteklih dveh nastopih, ki ju imam v prelepem spominu."

V Stožicah oktobra 2010
Tit Košir

"Pred nastopom se spomnim mame"

Skupaj s Placidom Domingom in Lucianom Pavarottijem, poimenovali so jih Trije tenorji, so navduševali po vsem svetu. Zato smo ga vprašali, zakaj se je odločil, da je čas, da se poslovi od koncertov v živo: "Ne odhajam v pokoj, seveda ne. Glasba in operno petje bosta vedno del mojega življenja, pojem namreč že od otroštva. Svetovne turneje so izredno naporne, prav tako pa mi vzamejo izjemno veliko časa. Še vedno se bom ukvarjal s petjem, na svetovno turnejo pa se ne bom več odpravil. Skozi življenjske preizkušnje sem spoznal, kaj je zares pomembno - in prav zato želim preživeti več časa s svojo družino. Več časa in pozornosti želim nameniti svoji Fundaciji Joséja Carrerasa v boju proti levkemiji, v kateri ozaveščamo o bolezni in se borimo, da bi zdravljenje omogočili širšim množicam. To bo poslej moje glavno poslanstvo."

Trije najboj znani tenorji: Placido Domingo, José Carreras in Luciano Pavarotti
Arhiv Media 24
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta