Spolna disfunkcija: Moški hormon za ženske težave

Reuters
25.08.2019 04:58

Testosteron bi lahko izboljšal spolno funkcijo pri starejših ženskah, zlasti po menopavzi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Ženskam, ki imajo po menopavzi težave s spolno disfunkcijo, bi lahko testosteron pomagal občutiti večje spolno poželenje in zadovoljstvo. Tako je pokazala nova raziskava, ki je preučila 36 študij, v katere je bilo vključenih 8480 žensk, ki so večinoma že prešle menopavzo. V študijah so naključno izbrali ženske, ki so prejemale testosteron, preostale pa so jemale placebo, estrogen ali pa estrogen v kombinaciji s progesteronom. Spolna funkcija žensk, ki so jemale testosteron, se je po zdravljenju znatno izboljšala, poleg tega pa so pogosteje uživale v spolnem odnosu kot tiste, ki so prejemale druga spolna hormona ali placebo. Zaradi testosterona so se izboljšali poželenje, vzburjenje, orgazem in občutljivost, obenem pa se je zaradi njega zmanjšalo spolno nelagodje.
Susan Davis, glavna avtorica raziskave in raziskovalka na univerzi Monash v Avstraliji, je za Reuters pojasnila, da testosteron neposredno vpliva na možgane, pri čemer spodbudi spolno funkcijo (spolno poželenje, fantaziranje, misli …), hkrati pa poveča prekrvavitev genitalij, zaradi česar prispeva k večjemu vzburjenju in izboljša orgazem.
Čeprav je testosteron v prvi vrsti moški hormon, je ključen tudi za spolno zdravje žensk, ker uravnava spolno slo in orgazem ter ohranja normalno delovanje metabolizma, mišično moč, kognitivno delovanje in razpoloženje, so zapisali avtorji raziskave, objavljene v reviji Lancet Diabetes & Endocrinology.
Z leti pri ženskah strmo upade njegova raven v krvi, primanjkuje ga lahko tudi zaradi prezgodnje menopavze, ki jo povzroči kirurški poseg. Prejšnje študije so že nakazovale njegov pozitiven učinek na žensko spolno delovanje, vendar je bil doslej na voljo le v oblikah, ki so namenjene moškim, prav tako so njegovi škodljivi vplivi na ženske in morebitni stranski učinki še vedno slabo raziskani.

Zdravljenje spolne disfunkcije

V najnovejši študiji so se pri uporabi testosteronskih obližev in krem pojavili stranski učinki, kot so rahlo povečanje telesne teže, nastanek mozoljev in aken ter povečana rast dlak. Oralno jemanje testosterona je bilo povezano s povečanim holesterolom LDL, torej "slabim" holesterolom, ki se nabira v žilah ter lahko povzroči krvne strdke in srčne napade. Znanstveniki so poleg tega preverili, ali jemanje testosterona pomaga pri drugih težavah, za katere ga zdravniki pogosto predpišejo, in odkrili, da ni izboljšal kognitivnega delovanja, mišične moči in mineralne kostne gostote. Tudi pozitivnega učinka na depresijo niso zabeležili, ne glede na to, ali so opazovane že imele menopavzo ali ne, ter ne glede na njihovo duševno zdravje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta