Starši krvniki svojim otrokom: Z blazinami, noži, tudi kladivom starši umorijo svoje otroke

V Avstriji je mati pred tednom umorila tri svoje otroke. Tudi v Sloveniji je nekaj primerov, ko so starši vzeli življenje hčeram in sinovom V predkazenskem postopku je celjski primer, ko je 32-letnik poleg bivše žene skušal zastrupiti tudi hčerko.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kristina Mislej je bila obsojena na dvajset let zapora.
FPA

V priporu čaka na nadaljnji postopek 31-letna ženska, ki je pred tednom dni v Donaustadtu, okrožju avstrijskega glavnega mesta Dunaj, ubila tri svoje otroke: hčerki, stari tri in devet let, in osemmesečnega sina. Zatem je skušala storiti samomor, a neuspešno, nato pa je klicala policijo. Ob prihodu pomoči je bila najstarejša deklica še živa, a je umrla v bolnišnici. Mati je otroke zadušila z blazino. Za policiste je delo zdaj končano, a ker je bila mati v izredno slabem psihičnem stanju, bodo izvedenci ugotavljali, ali je dejanje storila prištevna. Kot motiv za dejanje se pojavljajo indici o težavah v zakonu. Ženska je namreč živela ločeno od očeta treh otrok.

Prizor na kraju zločina je bil tako šokanten, da so nekateri policisti potrebovali psihološko pomoč. Mati je poklicala ob 5.20 zjutraj minulo soboto. Policija je prihitela do enonadstropne stanovanjske hiše. Ker je Nepalka, ko je poklicala, sporočila, da se želi ubiti, so v stanovanje najprej vstopili reševalci. Nato pa naleteli na trupelci in deklico, ki je še živela. A tudi enourna reanimacija v bolnišnici ni bila dovolj, deklica je umrla. Ženska je imela porezana zapestja, a rane so bile zgolj površinske. Zato so jo policisti aretirali.

Preiskovalci so grozno novico očetu sporočili na njegovem delovnem mestu v restavraciji v okrožju Alsergrund. V družini, ki je že leta živela v Avstriji, se je pred nekaj tedni zgodil nasilni prepir z medsebojnim napadom, ki se je končal s tem, da je 41-letnik moral zdoma, izrečena mu je bila tudi prepoved približevanja. Ta se je konec septembra sicer iztekla. Tisti, ki so družino poznali, so medijem razlagali, da je ženska imela hude psihične težave po rojstvu najmlajšega otroka. Govorilo se je o ločitvi med zakoncema, a se je ženska bala, da bo v tem primeru izgubila otroke.

Tudi v Sloveniji

Zločini, pri katerih so starši krvniki svojim otrokom, sicer niso pogosti, a tudi v Sloveniji jih poznamo. V zadnjih dvajsetih letih se je zgodilo nekaj takih primerov.

​Bila je nedelja, 2. aprila 2017, ko je v Gostinci pri Virštanju 50-letni oče, obupan zaradi stiske, v kateri se je znašel kot brezposeln in odvisen od socialne pomoči, zadušil svojega 13-letnega sina, šolarja, in potem storil samomor. Oče in sin sta živela sama, mama oziroma žena je od njiju odšla že pred leti in živi v Italiji. Oče je napisal poslovilno pismo, iz katerega je bilo mogoče razbrati, kaj ga je privedlo do roba.

Zadušila hčerki

Na prestajanju dvajsetletne zaporne kazni je zaradi uboja (tožilstvo je prvotno obtožnico za umor prekvalificiralo v blažjo obliko) svojih dveh otrok 28. marca 2009 - štiriletnega sina Matije in dve in pol leti stare hčerke Eme - danes 48-letna Kristina Mislej iz Sežane. Po ugotovitvah preiskovalcev je otroka zadušila, ko sta zaspala. Mati zločina ni nikoli priznala, dejala je, da je otroka umoril nekdo drug. Otrokoma naj bi pred dejanjem brala pravljice, potem sta zaspala, ona pa je, kot že večkrat, odšla kadit na balkon. Otroka naj bi, ko je prišla z balkona, šla pogledat. Našla ju je pod blazinami in brez znakov življenja.

Hčer zabodla z nožem​

Kazen zaradi zločina, storjenega nad svojim otrokom, je že prestala Mojca Ž. iz Novega mesta. Oktobra 2004 je med kosilom z nožem zabodla svojo enajstletno hčerko Moniko Papež. Obsojena je bila na dve leti zapora. Njeno dejanje so kvalificirali kot posebno hudo telesno poškodbo (deklica je umrla med prevozom v bolnišnico), storjeno iz malomarnosti. Med prepirom ob kosilu je namreč mati v ne povsem razjasnjenih okoliščinah proti hčerki potisnila 22-centimetrski nož za rezanje pice, ki se je potem deklici zaril v bližini srca.

​Mati ni prenesla hčerine zveze

Dvanajst let zapora je bila kazen, izrečena Dragici Jalšovec zaradi umora 21-letne Uršule Jalšovec iz Brezovice pri Ljubljani februarja 2003. Mati sicer ves čas dejanje zanika, tako ona kot člani družine Jalšovec pa vztrajno zatrjujejo, da je Uršulo s strelom z zunanje strani hiše skozi kuhinjsko okno umoril neznanec. Mati je zatrjevala, da je v času, ko sta bili s hčerko v kuhinji, skozi okno priletela krogla in zadela Uršulo, a so forenziki ugotovili, da njena pripoved o strelcu, ki naj bi bil stal pred oknom na zunanji strani, ne drži. Drobci stekla bi v tem primeru popadali v kuhinjo, a so bili na zunanji strani hiše. Torej je na Uršulo streljal nekdo v hiši iz neposredne bližine. Forenziki so nato sledi streljanja našli tudi na rokah mame Dragice. Tožilstvo je na glavni obravnavi predstavilo, zakaj je mama obračunala s hčerko. Dragica Jalšovec je veljala za gorečo vernico. Strogo se je držala cerkvenih zapovedi in zanjo je bilo nesprejemljivo, da je bila njena hči Uršula s svojim fantom intimna že pred sklenitvijo zakonske zveze.

Ivan Marolt bo zaradi umora svojih dveh hcera za rešetkami trideset let.
Janko Rath

S kladivom nad deklici

Dan pred božičnim večerom leta 2003 je dvojni umor pretresel Maribor. V večernih urah je v bloku v Aškerčevi ulici v središču mesta takrat 61-letni Ivo Marolt umoril svoji hčerki, enajstletno Katjo in dve leti mlajšo Alenko. Morilsko orožje je bilo gospodinjsko kladivo, ki se uporablja za tolčenje mesa. Kaj se je zgodilo v glavi do tistega dne skrbnega očeta, ni bilo nikdar povsem jasno. Na obravnavi na sodišču je rekel le, da mu je žal za to, kar je storil, in da se mu je "utrgal film". Preden je Marolt napadel svoji deklici, je najprej ubil psička Snoopyja. Ko je prišla domov njegova partnerica Olga, je s pepelnikom napadel tudi njo, a je pobegnila na hodnik in poklicala pomoč. Maroltu so junija 2004 izrekli enotno kazen 30 let zapora, višje sodišče je pritožbo na sodbo zavrnilo, marca 2005 je sodbo okrožnega sodišča potrdilo tudi vrhovno sodišče.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.