Ste dovolj pogumni za barvanje las s kano?

Denis Živčec Denis Živčec
12.04.2020 05:07

Najbrž nikoli ne boste imeli toliko časa kot v dneh samoizolacije, kar lahko izkoristite za eksperiment s kano, ki bo v vaše utrujene lase vdihnila življenje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Skoraj vsak od nas ima mamo ali teto, ki si je želela preizkusiti nekaj novega, si lase okrepiti in obarvati s kano, in je bila na koncu videti kot korenčkov palček. Vsa oranžna in marogasta. Da, zgodi se. Kana je za nekoga, ki z njo eksperimentira prvič, nepredvidljiva in nekoliko okorna, a če se pred uporabo dobro pripravimo, potem nam bodo lasje za odločitev več kot hvaležni. In če kdaj, imate prav v dneh samoizolacije čas in priložnost za nekaj spogledovanja s tisočletno tradicijo, ki je k nam prišla z vzhoda. Barvanje s kano je z leti sicer nekoliko padlo iz mode, a s prebujenim zanimanjem za zdrav življenjski slog se ji kmalu obeta vrnitev skozi velika vrata. Tako nepopisno gostih in močnih las, kot jih imajo Indijke, ki kano uporabljajo že od nekdaj, Evropejci skoraj zagotovo ne bomo imeli, si pa z nanosom kane lahko naredimo veliko dobrega.

​Lase okrepi in odžene prhljaj

Kano pridobivamo z mletjem posušenih listov in stebelc rastline z istim imenom, ki nosi latinsko ime Lawsonia inermis. V svoji čisti obliki obarva lase v rdeče oranžnih odtenkih. Že ajurveda pozna kano kot naravno in kakovostno sredstvo za barvanje las in kože, saj pomaga vzdrževati naravno ravnotežje las in lasišča. Znano je, da si Indijke barvajo lase s kano in jih mnoga leta ne postrižejo, nato pa jih prodajo. A kana je mnogo več kot zgolj barvilo.

Profimedia

Kot sredi grozne packarije

Nevtralna kana je zelen prah, ki ima vonj po sveže pokošeni travi, a v resnici ni kana in prav tako ni nevtralne barve. Pridobivajo jo iz rastline, imenovane Cassia obovata, in ima zlato rumen pigment ter je idealna za nego naravno blond in rumenkasto sivih las. Neguje poškodovane lase ter jim daje polnost in sijaj. Za zlat odtenek v kano vmešamo žafran ali kurkumo. Za svetlo rjave odtenke lahko vmešamo kavo, orehove lupine ali črni čaj. Učinek kane poveča vroča voda. Če želimo povečati odtenek rdeče, kani namesto vode dodamo hibiskusov čaj. Kana je primerna za vse vrste las, razen za beljene.

Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta