Čisto naravno: Prva pomoč za poškodovane lase

Saša Britovšek Saša Britovšek
10.03.2020 06:05

Kaj vse bi storili, da si le ne bi bilo treba postriči dolgih las, pa čeprav so izsušeni in poškodovani? Barvanju, kodranju, ravnanju z vročimi frizerskimi pripomočki, ki lasem škodijo, se sicer lahko izognemo. Težje pa se izognemo onesnaženemu zraku, močnemu soncu, trganju las med oblačenjem. Zato bi se prej kot škarjam raje prepustili kakšnim “čudežnim” receptom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Kokosovo olje 

Profimedia

Lase sperite s hladno vodo

Medtem ko vroča voda odpira lasne vršičke in lojnice na lasišču, hladna stori ravno nasprotno. Lasje bodo močnejši in bolj zdravi, če jih po pranju splahnete s hladno vodo. Lahko pa z hladno vodo zmočite brisačo in lase še pred pranjem zavijete vanjo za toliko časa, dokler se brisače ne segreje. Nato lase umijte s šamponom in negujte z balzamom. Tudi za konec pranja jim privoščite hladen tuš in videli boste, kako sijoča bo vaša pričeska.

Oljčno olje 

Profimedia

Aloe vera

Profimedia

Terapija z vročim oljem

Gre za terapijo, ki jo včasih izvajajo v lepotnih centrih, a lahko si jo pripravite tudi doma. Glede na dolžino las odmerite polovico ali tri četrtine skodelice olja, ki je lahko mandljevo, jojobino, ricinusovo ali kokosovo. Segrejte ga, a pazite, da se ne opečete. Olje razporedite po laseh in prekrijte s plastično plavalno kapo. Lahko uporabite tudi toplo brisačo. Toplota bo odprla povrhnjico las, ki bodo vsrkala olje. Ko preteče čas med pol ure in uro, nadaljujte z običajnim pranjem las s šamponom in regeneratorjem. 

Šampon iz krompirja?

Ja, prav ste prebrali, krompir vsebuje veliko vitaminov in mineralov, vključno z vitamin B, C in železom. Vse to bo odlično pripomoglo k izboljšanju kvalitete vaših las. Za masko oziroma šampon iz krompirjeve moke potrebujete četrtino skodelice krompirjeve moke, 2 skodelici vode in 2 čajni žlički jabolčnega kisa. Moko in vodo zmešajte in za 15 minut postavite na štedilnik, da se gosti na rahlem ognju. Odstavite, vmešajte kis in počakajte, da se shladi. Prelijte si v stekleničko in uporabite kot običajni šampon. 

Maska iz jogurta

Za obnovo izsušenih las je odličen tudi jogurt. Laktoza preprečuje izsuševanje, zato bo maska iz jogurta primerna za neukrotljive, naelektrene lase. Recept je preprost: lonček navadnega jogurta nanesite na lase za 20 minut. Izperite s šamponom, uporabite balzam in na koncu izperite še s hladno vodo za lep sijaj. 

Jajce za proteinsko masko

Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta