Štirideset let računalnika Macintosh: In hvala za miško!

Gregor Grosman Gregor Grosman
04.02.2024 02:30

Macintosh, hvala za miško so v Računalniškem muzeju v Ljubljani poimenovali dogodek, s katerim so zaznamovali 40. rojstni dan računalnika Apple Macintosh 1.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Apple Macintosh 128K
Wikipedia

Svoj štirideseti rojstni dan je pred nekaj dnevi praznoval osebni računalnik Apple Macintosh 1, ki je spremenil svet. Zanimivo je, da ima računalnik Apple Macintosh 1 (oziroma 128K), ki so ga pričeli prodajati 24. januarja 1984 in ga je predstavil Steve Jobs, še danes nekaj uporabnikov. In še več oboževalcev. Računalnik je poganjal 8 MHz procesor, imel je 128 Kb RAM-a, 400 Kb disketno enoto za hrambo podatkov in serijske vmesnike za priključitev tiskalnika in drugih dodatkov. Ikonični računalnik je revolucioniral način, kako uporabniki upravljamo in komuniciramo z računalniki. Velja za prvi prodajno uspešni osebni računalnik z grafičnim uporabniškim vmesnikom. In miško, s katero so uporabniki nadzirali kazalec na zaslonu. Model Macintosh 1 so prodajali zgolj eno leto, že leta 1985 so namreč izdelali njegovega naslednika.

Pokaži in klikni

Precej dlje, pravzaprav do danes, se je obdržal način računalniške navigacije "pokaži in klikni", ki je bil takrat popolna novost in precej drugačen od besedilnega vmesnika ukazne vrstice, ki so ga uporabniki upravljali s tipkovnico. Tudi krivulja učenja dela z novim računalnikom je bila zelo strma. Apple je model Macintosh oglaševal z informacijo, da se bodo ljudje dela z njim naučili v zgolj nekaj urah. Kot novost so oglaševali še hkratno poganjanje in uporabo več aplikacij, spustne menije ter način kopiraj in prilepi. 

Prodaja računalnikov Mac, okrajšava za model Macintosh, ki je postala uradno ime za računalnike leta 1999, je sicer v lanskem letu padla pod 30 milijard ameriških dolarjev, kar je več kot 25 odstotkov manj kot leta 2022. Vseeno Apple obljublja, da jih bodo še naprej razvijali. Sodobni računalniki Apple Mac so seveda bistveno tanjši, hitrejši in prenosljivi z precej bolj zmogljivimi in vzdržljivimi baterijami. 

Rojstni dan modela Macintosh so s posebnim dogodkom obeležili tudi v Računalniškem muzeju v Ljubljani, ki letos tudi sam praznuje jubilej - 20. obletnico obstoja. Srečanje ljubiteljev računalnikov Apple so poimenovali Macintosh, hvala za miško, nanj pa povabili tudi nekaj zanimivih gostov, ki so z obiskovalci delili, kako so se prvič srečali z macintoshom in kam je njihovo življenje popeljala tehnologija Appla. Med njimi so bili Matjaž Likeb, ustanovitelj Jabolko, Pilon, Matej Hrček, ustanovitelj Pro23, Jan Jagodič, ustanovitelj Kabinet 01, Janez Damjan, predavatelj in raziskovalec na področju oglaševanja ter blagovnih znamk, Janez Starc, zbiratelj izdelkov Apple, in David Praznik, glavni urednik skupnosti Jabolko.org - Apple uporabniki Slovenije med letoma 2009 in 2014. 

Prvi z grafičnim vmesnikom, tipkovnico in miško

Macintosh 1 so opisali kot revolucionarni računalnik, ki je tehnološko izražanje dvignil na nov nivo človeške kreativnosti in tako v svetu kot v Sloveniji spodbudil razvoj raznolikih storitev, tehnologij in vej miselnosti. "Razvoj modela Macintosh je v osnovi izšel iz skromne ideje o računskem aparatu, ki pa jo je vizija Steva Jobsa, da mora biti izvrsten izdelek namenjen osvoboditvi človeške kreativne genialnosti, spremenila v začetek revolucije hišnih računalnikov. Tako je model Macintosh kot prvi na trg dostavil računalnik z grafičnim vmesnikom, tipkovnico in miško," so zapisali.

Začelo se je s skromno idejo Steva Jobs, ki se je spremenila v začetek revolucije hišnih računalnikov. 
Angga Budhiyanto

Na dogodku so predstavili tudi redko dokumentacijo iz arhiva podjetja Jabolko, prošnjo Gospodarski zbornici Jugoslavije za dovoljenje za uvoz računalnikov, ki je bila zavrnjena kot pomanjkljiva, do 25. februarja pa obiskovalce med rednim odpiralnim časom vabijo na predstavitev njihove zbirke računalnikov Apple.

Ben Lovejoy je za spletni portal 9to5mac delil svojo izkušnjo z nakupom računalnika Macintosh leta 1984. "Vsakdo, ki takrat še ni bil živ ali vsaj dovolj star, da bi uporabljal računalnike, si bo težko predstavljal, kako je bila uporaba osebnega računalnika pred LISA in macintoshem. A obstaja preprost način, da to podoživite: odprite ukazno vrstico na svojem modelu Mac. Da, po zagonu svojega računalnika bi videli zelo podobno sliko, morali bi vnašati ukaze, da naredite karkoli - na primer spremenite mapo ali odprete aplikacijo," se spominja. Nato pa je prišel model Macintosh. "Med zaganjanjem se ti je nasmehnil. Nisi imel seznamov imenikov, imel si slike map. Nisi vnesel imena aplikacije ali datoteke, da bi jo odprl, uporabil si to čudno novo stvar, imenovano miška. Ko ste besedo poudarili, se je na zaslonu prikazala krepko. Imeli ste različne pisave. Bilo je neverjetno. Takoj sem vedel, kakšni naj bi bili računalniki. Hotel sem enega," je navdušeno zapisal Lovejoy. Njegovo navdušenje je sicer hitro upadlo zaradi (pre)visoke cene računalnika.

Samo za računalnik je bilo takrat treba odšteti 2495 dolarjev, kar bi bilo danes enakovredno 7000 dolarjev. Opcijski drugi disketnik je bilo treba kupiti dodatno, prav tako tiskalnik. "A časi so bili takšni, da je Apple takrat potreboval dostop do novinarjev. Proizvajalec je mislil, da če bi imeli modele Macintosh, bi pisali o njih. Zato je ponudil novinarski popust, zelo radodaren popust, celih 60 odstotkov." Lovejoy se spominja, da je bil njegov model Mac tretji, ki je prispel v Veliko Britanijo. Uporabljal ga je pet let. V spominu so mu ostale tudi drage diskete, na katere je shranjeval svoje prispevke, in različne omejitve, kot je denimo omejitev dolžine teksta, ki je lahko obsegal največ osem strani. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta