Elon Musk sporočil, da je njegovo podjetje Neuralink prvič uspešno vgradilo brezžični čip v človekove možgane

M.R.
30.01.2024 06:30

Ustanovitelj Tesle in lastnik več drugih tehnoloških podjetij Elon Musk je sporočil, da je njegova družba Neuralink v človeka uspešno vgradila brezžični čip.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Elon Musk ima v lasti številna tehnološka podjetja. Najbolj znana sta Tesla in X.
Reuters

Po besedah Elona Muska prvi rezultati kažejo obetajoče živčne impulze, pacient pa naj bi uspešno okreval. Cilj projekta je povezati človekove možgane na računalnik, da bi tako lahko vplivali na zahtevnejša nevrološka stanja. Sicer je podobne naprave uspelo vgraditi že večje število drugih konkurenčnih podjetij. 

Robot je čip z delom možganov, ki nadzira gibanje, povezal prek 64 niti, ki so tanjše od človeškega lasu. Čip napaja baterija, ki se lahko polni brezžično, omogoča pa brezžično beleženje in pošiljanje možganskih signalov v aplikacijo, ki jih nato dekodira in prikazuje namen gibanja človeka. 

Milijarder Musk je novico objavil na družbenem omrežju X (nekdanji Twitter), pri tem pa zapisal, da se bo prvi produkt Neuralinka imenoval Telepathy (slov. Telepatija). Omogočal naj bi nadzor telefona in drugih naprav le z mislimi. "Prvi uporabniki bodo tisti, ki so izgubili svoje ude," je še zapisal Musk. 

Dovoljenje za testiranje čipov na človeku je družba Neuralink od ameriške zdravstvene agencije FDA dobila maja lani. Sicer pa je ameriško podjetje Blackrock Neurotech že pred 20 leti uspelo v človeka vgraditi prvi možgansko-računalniški vmesnik. Trenutno obstoječe naprave so znanstvenikom že omogočile napredek pri spremljanju možganskih aktivnosti. Tako so na primer v dveh ločenih primerih uspeli spremljati človekove možgane pri govoru.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta