Svojeglava Jane Fonda: Zvezdniških muh ji nihče ne zameri

Denis Živčec Denis Živčec
26.02.2023 04:00

Neuničljiva Jane Fonda, igralka in bivša kraljica aerobike je bila ena največjih zvezd dunajskega Opernega plesa, kjer je gostitelju povzočila nekaj dodatnih sivih las.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na koncu se je v loži za 23.000 evrov vendarle nekako zabavala.
Profimedia

Ves svet, vsaj tisti del, ki ga zanima dogajanje v evropskih elitnih krogih, je čakal na trenutek, ko bi na prestižni dunajski Operni ples prikorakala Jane Fonda. Bila je letošnja zvezdniška gostja razvpitega 90-letnega avstrijskega gradbenega barona Richarda Lugnerja, ki si je očitno začel izbirati spremljevalke, ki niso desetletja mlajše od njega. A 85-letna Jane se ni sprehodila po rdeči preprogi skozi velika vrata. Vstopila je skozi stranski vhod, ker ji svetloba pri glavnem ni bila všeč, ter goste pričakala v 23.000 evrov vredni Lugnerjevi loži in tam malce osamljena opazovala dogajanje, saj je moški, ki je plačal njen prihod, tradicionalno na ples krepko zamudil. Kavalir pa tak. Dan pred plesom, ki je po dveh letih koronske pavze spet v Dunajski operi zbral več kot 5000 ljudi, je na tiskovni konferenci v Lugnerjevem nakupovalnem središču Lugner City povedala, da se ji niti sanjalo ni, na kaj je pristala. Bila je prepričana, da mu bo družbo delala le med ogledom opere. Zato je v kovček spakirala hlače, ki pa jih na Opernem plesu, kjer veljajo modne zapovedi najvišje ravni, ženske ne nosijo. Moškim so zapovedani fraki, ženskam pa dolge, do tal segajoče večerne, plesne obleke.

Malce trapasto. Nekaj časa je ob Richardu Lugnerju obraz zakrivala s torbico. Ker svetloba ni bila prava.
Profimedia

Obleka, ki je bila prekratka in presvetla

Zagato so rešili v zadnjem hipu in v Opero je prišla v preprosti obleki z dolgimi rokavi slonokoščene barve, ki si jo je sposodila. Kak modni kritik je pripomnil, da je bila za spoznanje prekratka, pa tudi zelo svetla barva ni bila v skladu s tradicijo, saj je bela na dogodku rezervirana za mlade plesne debitante. Obleko ji je priskrbela stilistka Christina Ehrlich, gre za kreacijo oblikovalke Emilie Wickstead, ki jo je ustvarila kot del kolekcije Resort 23. Zvezdnici okornega spopadanja z eminentnim dogodkom sicer ni zameril nihče. Tudi ne tega, da ni plesala. Že dan prej je pojasnila, da ima dve umetni koleni, dva umetna kolka in umetno ramo, ter bi lahko med plesom na plesišču razpadla. Nenavadnemu vabilu se je v zameno za plačilo odzvala, saj namerava honorar nameniti svoji dobrodelni fundaciji. Lugner je razkril, da naj bi mu bila še pred prihodom namignila, da se ne želi pretirano družiti z drugimi prisotnimi, si je pa želela ogledati nekaj dunajskih muzejev in galerij. V avstrijski prestolnici je že bila, a za Operni ples očitno do zdaj še ni slišala.

Polno nakupovalno središče je dan pred plesom poslušalo, kako se ji niti sanjalo ni, na kaj je na Dunaj sploh prišla.
Profimedia

S tem, koliko je komu všeč, se ne obremenjuje več. Je ikona nekega časa, vzornica, navdih in ena najbolj simpatičnih zlobnih tašč, kar smo jih kdaj videli na filmskih platnih. Svojčas je veljala za lastnico ene najbolj občudovanih zadnjic na svetu, a kljub čvrstosti se ni pozabila boriti za Vietnam. V novem tisočletju je aktivistka za človekove pravice in ohranitev okolja. Jane Fonda. Nekdanja kraljica televizijske aerobike, ki so jo trikrat aretirali zaradi podnebnega protesta pred kongresno palačo v Washingtonu. Fonda je od slavnih bila najbolj vztrajna, aretirali so tudi nekaj drugih, recimo njenega igralskega kolega Teda Dansona, ki je zaslovel v seriji Na zdravje.

Ko je aktivistično protestirala proti vojni v Vietnamu, je bila znana tudi kot Hanoi Jane. Starati se je že davno nehala, tudi zaradi neštetih lepotnih popravkov. Zvezdniško samovščenost je ohranila, saj pred dogodki redno preverja, ali je svetloba dovolj mehka, da na fotografijah izpade kar se da naravno in mladostno. Tako je bilo tudi na Dunaju, kjer je nekaj časa svoj obraz zakrivala s torbico.

Ko je Jane Fonda v vlogi aktivistke, svetloba ni tako pomembna. Tako je pred dnevi Združene narode opozorila na to, da "izgubljamo oceane".
Profimedia

Leta 2017 je temeljito prevetrila svojo zakonsko posteljo. Za ljubezen, pravijo, nisi nikoli prestar. Očitno pa tudi ne za ločitev. Zvezdnica je namreč tistega leta spet postala samska. S takrat 74-letnim Richardom Perryjem sta se po osmih letih zveze razšla. ''Res je, da sva se razšla. Še vedno pa sva si zelo blizu,'' je konec potrdil Perry. Na prodaj sta dala skupno domovanje na Beverly Hillsu, in sicer za skoraj 13 milijonov dolarjev. Dvorec sta kupila leta 2012 za 7,5 milijona dolarjev. V njem so štiri spalnice, šest kopalnic, moderna kuhinja, stekleno dvigalo, telovadnica, meditacijski vrt in dih jemajoč razgled na Los Angeles.

S seksom in moškimi je opravila

Kljub ljubezenski drami bojda še naprej ostajata prijatelja, saj menita, da sta za nezrelo obnašanje in izmikanje preprosto prestara. Fonda je v enem od intervjujev dejala, da se je večino življenja, do 62. leta, trudila ugajati moškim in v njihovi naklonjenosti iskati svojo vrednost. Ker je v njenem otroštvu manjkal lik matere, je kasneje varnost iskala pri alfa samcih.

Samsko življenje je še ena v vrsti preizkušenj, s katerimi se Jane Fonda sooča v tem tisočletju. Pravi, da je s seksom in moškimi nasploh v življenju opravila. Pri teh letih se ji ne ljubi več.

Leta 2010 je javno spregovorila o tem, da so ji diagnosticirali raka dojke. K sreči dovolj zgodaj, da ta ni napredoval in ga je medtem uspešno prebolela. Z zvezami, ki so šle po zlu, ima že kar nekaj izkušenj, saj je bila poročena trikrat. Prvič je pred oltar stopila leta 1965 s francoskim filmskim režiserjem Rogerjem Vadimom; z njim ima hčerko Vanesso. Devetnajstega januarja 1973, tri dni zatem, ko se je uradno ločila od prvega moža, si je prstana izmenjala z aktivistom Tomom Haydnom; v zakonu se jima je rodil sin Troy Garity, leta 1982 pa sta Fonda in Hayden neuradno posvojila afroameriško najstnico Mary Luano Williams. Med sta hitro polizala, saj sta ločitvene papirje podpisala že leta 1990. Nato je spoznala medijskega mogotca Teda Turnerja, 21. decembra 1991 sta se poročila in se maja 2001 tudi ločila. Glede na mladostnost ene najbolj unikatnih ameriških zvezdnic je prav verjetno, da o ljubezni še ni rekla zadnje.

Jane Fonda leta 1968 v vlogi kultne Barbarelle
Profimedia

Leto 2017 je bilo zanjo jubilejno, saj je dopolnila 80 let. Skozi desetletja so jo mediji večkrat razglasili za najlepšo in najbolj seksi žensko v Hollywoodu. Jane Seymour Fonda se je rodila leta 1937 v New Yorku. Njen oče Henry Fonda je bil prav tako priznan gledališki in filmski igralec, v igralske vode pa sta zašla tudi njen mlajši brat Peter Fonda in nečakinja Bridget Fonda. Šolala se je na akademiji Greenwich v Connecticutu in med drugim v newyorškem Actor's Studiu. Kot igralka je leta 1959 debitirala z vlogo June Ryder v filmu Tall Story v režiji Joshue Logana. Prepoznavnost ji je prinesla vloga Barbarelle, zaradi katere so jo razglasili za seks simbol, kasneje pa je veljala za igralko z roba družbe. Svojo igralsko upokojitev je napovedala leta 1991, vendar se je vrnila leta 2005 z vlogo v filmu Tašča, da te kap v režiji Roberta Luketica in kasneje zabeležila še kar nekaj vlog. Ob Robertu Redfordu je nastopila v filmu Our Souls at Night, ki ga podpisuje Ritesh Batra.

Želja po popolnosti ji je prinesla bulimijo

Priznana igralca sta na 74. mednarodnem filmskem festivalu v Benetkah prejela zlatega leva za življenjsko delo. Direktor festivala Barbera je v utemeljitvi izbire poudaril "strastno življenje, samostojnost in nekonformizem" Jane Fonda, ki je bila v svoji karieri tudi politična aktivistka, seks simbol, pisateljica, feministična ikona in producentka. Jane je med drugim glasno protestirala proti vojni v Iraku in nasilju nad ženskami. V svoji karieri je igralka prejela dva oskarja; prvega leta 1972 za glavno vlogo v filmu Klute v režiji Alana J. Pakule, drugega leta 1979, prav tako za glavno vlogo v filmu Vojakova vrnitev v režiji Hala Ashbyja.

V osemdesetih letih minulega stoletja je pomagala sprožiti val navdušenja nad aerobiko.
Profimedia

Avgusta 2019 je umrl njen mlajši brat, prav tako mednarodno cenjen hollywoodski igralec, Peter Fonda. Jane Fonda trdi, da je odraščala kot ateistka, a se je leta 2000 našla v krščanstvu. Vidi se kot žensko, ki veruje zunaj uveljavljene religije, z več feministične drže, na boga pa gleda kot na nekaj, kar je v vsakem od nas. Redno se ukvarja z meditacijo in jogo. V otroških letih sta jo pestila slaba samopodoba in akutno pomanjkanje samozavesti, za kar si je kar nekaj krivde lahko pripisal tudi njen oče, igralec Henry Fonda. "Vzgojili so me v petdesetih letih minulega stoletja. Oče mi je govoril, da je videz vse, kar na tem svetu šteje. Bil je dober človek in oboževala sem ga, a dajal mi je sporočila, ki jih ne bi smel: če nisi videti popolno, ne boš ljubljena," se spominja. V odraslih letih se je Jane Fonda morala spopasti z bulimijo. Trajalo je več let, z isto boleznijo pa se je nekoč spopadala tudi njena mama, ki je, ko je bila Jane stara dvanajst let, naredila samomor. "Bila sem že v svojih štiridesetih. Pri bulimiji je tako: starejši ko si, hujše je, dlje okrevaš po njej. Imela sem kariero, dobivala nagrade, podpirala sem neprofitne organizacije, imela sem družino. Morala sem se odločiti, ali bom živela ali umrla," pravi Jane. Po nekaterih ocenah naj bi bilo na njenem bančnem računu več kot 200 milijonov dolarjev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta