Tako radi smo prevarani, še posebej ko gre za zdravje

Andreja Kutin Lednik
17.03.2019 02:54

Ušesno maslo - vaša nadloga? Prižgite tulec z voskom in ga vtaknite v uho!

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

Seveda, zagotovo je zdravo uho od časa do časa malce povoskati. Kaj sploh lahko gre narobe? Kot kaže, lahko izgubimo nekaj sluha, povzročimo požar ali opekline. A slovenska internetna pamet je seveda brezmejna in ima čudežno odporna prebavila za prebavljanje nebuloz na spletnih forumih. In zaslužkarjev, ki jo pridno hranijo, je ničkoliko. Pa ne samo na spletu, tudi v izpostavah velikih drogerij se še vedno zaletimo vanje.
Nazaj na internet: "Super so, ne boste verjeli, kaj vse ostane notri! Sčisti sinuse in dihalne poti." Pa seveda še znanstveno zveneči navedki z dodatkom energijskega polja, obvezni spremljevalec vsakega altermed oglasa: "Terapija čiščenja ušes z ročno izdelanimi tulci je zasnovana na preprostem zakonu fizike. Pri izgorevanju sveče se pojavlja 'efekt kamina', v fiziki poznan kot Venturijev efekt. Vibracijski valovi zraka, do katerih pride zaradi gibanja plamena, delujejo kot blaga masaža bobniča. Tako toplota nežno penetrira do srednjega ušesa in stimulira cirkulacijo ter odpira zaprte poti, nežno masira uho in mehča cerumen ali ušesno maslo. Ustvari se vakuum, ki izvleče cerumen, glivice in bakterije iz ušesa ... Pri zamašenem nosu lahko pride do bolj prostega dihanja in izboljša se zaznava vonjav. 

Plamen sveče ravno tako odstranjuje negativne energije in vibracije ter harmonizira vaše energetsko polje."
Vdih, izdih in razlaga zakaj toliko o tulcih za ušesa. Zadeva se zdi precej nedolžna, nekaj poškodb sluha je zaradi njih že zabeleženih sicer, ampak načeloma si lahko človek vtika v uho, kar želi. Tako je vsaj navidez, v resnici pa je preprosta prevara (in to nedvomno je) arhetipski primer vseh psevdozdravstvenih nategov našega časa. Od koloidnega srebra, kopeli za noge, ki vlečejo iz podplatov negativne snovi, do kristalnih blazin.
V več eksperimentih so znanstveniki dokazali, da ušesne svečke ne zdravijo ušesnih infekcij in nikakor ne odstranjujejo ušesnega voska, tudi ne delujejo na podlagi spiralnega efekta dima in toplote ognja. Namreč, ko ušesna svečka počasi zgoreva, se na njenem dnu nabirajo ostanki, ki jih napačno razumejo kot ušesni vosek in druge nečistoče. Ugotovili so tudi, da se pri gorenju sveče ne ustvari niti toliko vakuuma, da bi lahko dvignil majhen kristal soli, kaj šele, da bi zadeva čistila sinuse in kaj drugega v glavi. Osnove biologije iz srednje šole - bobnič je za tekočine neprepustna zadeva. Zelo preprosto lahko vse trditve preverimo na Wikipediji: "Po uporabi ušesnih svečk pri obeh skupinah niso zasledili zmanjšanja ušesnega masla, ampak so imeli nekateri posamezniki maslo svečke v ušesnem kanalu. Pojav masla svečke so potrdili s plinsko kromatografijo, ki je pokazala pojav številnih alkanov, ki se nahajajo v vosku svečke."
Poleg tega "varna in neinvazivna" metoda ni tako varna. Ameriška agencija za hrano in zdravila FDA opozarja na številne nevarnosti uporabe te nedolžne metode (požar, opekline obraza, ušesnega kanala, bobniča, srednjega ušesa, poškodbe ušesa zaradi vročega voska, zamašitev ušesa, krvavitev, punkcija bobniča, glavobol in boleč občutek obraza, ušesa in čeljusti). In če nam ena od spletnih strani prijazno priporoča, naj povoskane tulce prižigamo tudi v ušesih otrok, "če so le lahko pri miru", je v resnici uporaba pri otrocih v ZDA prepovedana, saj obstaja večja nevarnost opeklin in zamašitev ušesnega kanala zaradi nepredvidljivega premikanja otroka in krajšega ušesnega kanala. Vse to se da preprosto preveriti na spletu. Ampak kaj, ko smo tako radi prevarani, še posebej ko gre za zdravje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta