Tako se je začela zgodba o uspehu Serene in Venus: Za vse je bila kriva Mimina prijateljica

Georg Mohr
04.08.2024 04:00

"Brez očeta in mame najinega tenisa ne bi bilo. Brez Venus ne bi bilo Serene in brez Serene ne Venus. Brez vseh težav, podtikanj, krvi, zlorab, krivic ne bi bilo zgodbe o uspehu. Še sanja se vam ne, kaj smo Williamsovi dali skozi."

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Serena in njen mož Alexis Ohanian na odprtju olimpijskih iger v Parizu
Phil Noble

Zgodba teniških sester Williams se je začela leta 1979 na avtobusni postaji v Los Angelesu, kjer se je Richard Williams zagledal v čudovite dolge noge nekaj let mlajše Oracene Price. "Hej, punči," je v značilnem slogu ameriških črncev pristopil. "Takoj sem se pripravljen poročiti s teboj in skupaj bova imela pet deklet, ki bodo vse tako lepe kot ti." Oracene je pogledala visokega, šarmantnega fanta in se nasmehnila. Poročila sta se že naslednje leto, ko se je 17. junija rodila Venus, petnajst mesecev pozneje pa še Serena. Dve hčeri, dve (teniški) lepotički. Začela se je ena največjih, če ne sploh največja teniška zgodba v zgodovini, ko so Williamsovi vse v tenisu postavili na glavo.

Na stran z običaji drugih kultur, drugih ras, ki jih v Evropi, pa tudi v ZDA velikokrat ne razumemo, ne sprejemamo ali vsaj nočemo razumeti oziroma sprejeti. Richard je v zakon prinesel pet otrok iz prejšnjih zvez (pozneje jih je zaplodil še nekaj), Oracene tri. Skupaj z Venus in Sereno torej deset. In čeprav so na začetku živeli v revščini, so bili neverjetno povezani - otroci, nekdanji partnerji, vsi. "Družina je sveta, brez nje niti v sanjah ne bi dosegli svojih uspehov," sta sestri pozneje ponavljali kot mantro.

Nepopustljivi oče je vodil igro sester Williams.
Reuters

Predvsem Richard je do rojstva bodočih teniških šampionk dal že marsikaj skozi, saj je mladost preživel v rasističnih ZDA. Kot fantiča naj bi ga nekdo s kijem, nato še s steklenico mahnil po glavi, videl je, kako je dekle z osebnim vozilom povozilo temnopoltega pešca in se izgovarjalo, da je za nesrečo kriv sam, nekega nesrečnika pa je Kukluksklan pred njegovimi očmi menda obglavil.

Oracene, čudovita že kot dekle, se je ob opazkah na račun barve svoje kože morala navaditi še na seksistične izjave, ki so proti njej letele z vseh strani. Ne eden in ne drugi o tenisu nista imela pojma, ko je Richard v nekem televizijskem prenosu slučajno videl, da je zmagovalka "nekega turnirja", Romunka Virginia Ruzici (sicer še danes dobra prijateljica Mime Jaušovec), v žep pospravila ček za 40 tisoč dolarjev. "Za nekaj dni igranja tenisa!" je ogorčeno in hkrati navdušeno razlagal ženi Oracene. Kot da bi mu v glavi nekaj kliknilo, je začel pisati manifest, nekakšno projektno nalogo, načrt o tem, kako bodo njegove hčere postale velike teniške prvakinje in šampionke, 80 strani dolg dokument, pa Venus še ni bila niti rojena.

Projekt

Richard in Oracene sta naslednjih nekaj let preživela kot v transu. Tenis, tenis in le tenis. Richard je menda študiral, se učil, vse skupaj razlagal ženi, in ko sta Venus in Serena dopolnili štiri oziroma pet let, se je začelo. Najprej na improviziranih igriščih v kalifornijskem Comptonu, kjer so živeli, na razpokanih betonskih igriščih, iz katerih je štrlela trava. Potikanje po comptonskih igriščih je Richarda kar precej stalo. Sicer ne denarno, a je zaradi zaščitništva, ko je igral očetovsko vlogo, nastradalo njegovo telo. Nekaj članov tolpe mu je decembra 1985 polomilo rebra in z brco v obraz izbilo deset zob, imel je tudi zlomljen nos. "Vse to je skoraj ubilo duha in vero v to, da bomo uspeli," je kasneje razlagal Richard, ki se je zavoljo varnosti opremil s puško, ki mu je pa nikdar ni bilo treba uporabiti.

Njegove metode treninga so bile vse bolj rigorozne. Nekoč je najel avtobus šolarjev, ki so prišli k igriščem, in jim naročil, naj glasno žalijo njegovi hčerki. "Želel sem ju pripraviti na nepričakovano," je razlagal. Spet drugič je v okolico teniških terenov nalepil plakate, ki so sporočali: "Venus, ko ti ne uspe, si v tem neuspehu osamljena!" Ko mu je ena izmed ogorčenih sosed na dom poklicala policijo, jih je Richard na hitro odslovil: "Tu ste, ker sem strog? Prav imate, res sem! Tako oster sem zato, ker želim svoji dekleti ločiti od ulice, drog in nasilja."

Richard se dobro zaveda, da so bile njegove nekonvencionalne metode vzgoje že takrat hoja po tankem ledu, danes pa bi tovrsten pristop verjetno obravnavala socialna služba. Hčeram je, denimo, prepovedal gledati takrat izjemno priljubljeno humoristično serijo The Cosby Show. "Ne boste gledale te bedarije. On je že bogat temnopolt človek, mi pa se moramo do teh sanj še prebiti," je dejal in izklopil televizijo.

Richard menda skoraj ni spal oziroma je spal zelo malo. Podnevi je treniral, ponoči je študiral. "Pojma ni imel o tenisu. Pa je naštudiral servis in, poglejte, danes imava z Venus najboljši začetni udarec na svetu!" je nekoč dejal Serena.

V začetku 90. letih je sledila selitev na Florido, kjer so dekleta vpisali v akademijo Ricka Maccija. "Takoj sem prepoznal njuno nadarjenost, pa saj ni bilo pretežko. Začel se je velik projekt, med letoma 1991 in 1994 smo bili kot ena družina: Richard in Oracene sta bila moja najboljša prijatelja, Venus in Serena kot moji hčeri. Bili so fantastična kombinacija: Oracene je bila temelj družine, Richard je bil nekakšna gonilna sila. Dekleti sta delali le dvoje, trenirali kot nori in se vsako prosto minuto učili za šolo. Šole niso zanemarjali, niti najmanj. Po štirih letih jim več nisem mogel in ne znal pomagati. Odšli so zvezdam naproti," se je leta pozneje spominjal Macci.

Najprej Venus

Leta 2000 je prva udarila starejša, Venus. Že leta 1998 sta sicer s Sereno blesteli med dvojicami, na prelomu tisočletja pa se je Venus "utrgalo" tudi med posameznicami: zmago v Wimbledonu in New Yorku je nadgradila tudi z zlato olimpijsko kolajno, zmagi pa je ponovila tudi leto pozneje. Logično je zasedla tudi vrh svetovne jakostne lestvice. Pozneje bo še trikrat osvojila turnir v Wimbledonu in se zaustavila pri sedmih naslovih za grand slam med posameznicami. Še velikokrat je bila korak ali dva do zmage, a jo je tam velikokrat zaustavila njena mlajša sestra. Vmešale so se tudi poškodbe in bolezni: leta 2010 so ji diagnosticirali Sjögrenov sindrom, neke vrste avtoimunsko bolezen, ki sicer naj ne bi bila življenjsko nevarna, ji pa pri igranju tenisa zagotovo ni koristila. V deset let trajajoči karieri povsem na vrhu ali tik pod njim so se nabrale tudi fizične poškodbe in Venus uspehov med posameznicami sčasoma ni mogla več ponavljati. Toda že tako je veljala za eno največjih vseh časov.

In nato Serenini rekordi

Serena Williams je bila dobro leto mlajša od Venus, oče je njen vstop v poklicni tenis zelo skrbno tempiral in načrtoval. Poznal je njene sposobnosti, seveda, in ker je bila Venus že na vrhu, je vedel tudi, da se bosta za prvo mesto udarili predvsem sestri. Medtem ko je Venus svoje uspehe gradila predvsem na močnih začetnih udarcih in igri na mreži, je Serena vse skupaj le še nadgradila. Sestri je hitro prevzela primat najmočnejše serverke, in ko so pozneje merili moč njenih bekhendov in forhendov, so ugotovili isto: tako močno v tenisu ni udarjalo še nobeno dekle!

"Pa ne le moč udarcev. Serena se imenitno brani, imenitno izbira udarce in med igro kaže veliko inteligence. Od vseh, ki sem jih videla igrati - pa sem jih videla kar nekaj -, je Serena nedvomno najboljša tenisačica vseh časov," je Serenin tenis nedavno ocenila Martina Navratilova.

Flushing Meadows 1999: prva Serenina zmaga na turnirju za grand slam ...
Reuters
... in za konec pozdrav iz Melbourna 2017: zadnja Serenina trofeja za grand slam
Reuters

Hitro nam bi zmanjkalo prostora, če bi začeli naštevati vse uspehe mlajše sestre Williams. Zato le nekaj osnovnih številk: osvojila je 23 turnirjev za grand slam, prvega v New Yorku leta 1999, zadnjega v Avstraliji leta 2017. Ob tem je še desetkrat izgubila v finalu teh turnirjev, dvakrat tudi od Venus. Leta 2012 je v Londonu osvojila zlato olimpijsko kolajno med posameznicami. Na mesto številke ena se je prvič zavihtela 8. julija leta 2002 in skupaj tam prebila 319 tednov. Njeno raznovrstnost v igri najbolje prikažejo osvojeni turnirji: po sedem zmag ima v Wimbledonu in Avstraliji, šest v New Yorku in tri v Parizu. Tudi njeno dvajset let trajajočo kariero so zaznamovale poškodbe, vmes tudi nosečnost in rojstvo hčere. Vselej se je vračala, vselej z zmagami.

Na hitro si poglejmo še Serenine življenjske rezultate s tekmicami. Največjo tekmico, sestro Venus, je v medsebojnih dvobojih premagala z rezultatom 19:12; dobila je sedem od njunih devetih finalnih dvobojev na turnirjih za grand slam. V mlajših letih je za Sereno velik izziv predstavljala Martina Hingis, a je Williamsova le dobila ta spopad (s 7:6). Omenimo še Marijo Šarapovo, ki se ji je verjetno zvrtelo v glavi, čim je slišala, da jo na drugi strani mrežice čaka Serena: 20:2 za Američanko!

Nepremagljiva dvojica

Na navdušenje ljubiteljev tenisa in na grozo njunih tekmic sta se sestri pogosto odločali tudi za igro dvojic. Bili sta nepremagljivi, uigrani do popolnosti, dolga leta številka ena ali dve na svetovni lestvici, pogosto kar oboje. V finalih turnirjev za veliko nagrado sta nastopili 14-krat in zmagali v prav vseh! Dodajmo še tri olimpijske zlate (2000, 2008 in 2012), in če upoštevamo, da sta v dvojicah nastopili le občasno, hitro dobimo najuspešnejši ženski teniški par.

Venus in Serena Williams sta marsikatero teniško "resnico" postavili na glavo. Beli šport se je ob njiju zelo pogosto obarval črno in marsikateri zagovornik "starih resnic" se je moral ugrizniti v jezik. Svoje je s svojimi pikantnimi dogodivščinami, zgodbami in aferami dodajal oče, ki se ga je v teniškem svetu hitro oprijel vzdevek kralj (King Richard). Le mislimo si lahko, kakšen odstotek ameriške populacije, predvsem temnopolte, so Williamsovi s svojo zgodbo o uspehu motivirali in navduševali, koliko otrok so posledično potegnili z ulice in usmerili v šport. Pa ne le v ZDA, Williamsovi so bili in so še inspiracija za ves svet. Film King Richard, ki so ga o njih leta 2021 posneli v Hollywoodu, je zbral kar šest nominacij za oskarja, Will Smith, ki je blestel v vlogi očeta, pa je najvišje priznanje v svetu filma tudi osvojil.

Častnih naslovov, priznanj in nagrad je bilo nešteto. Sploh Sereninih: štirikrat je bila izbrana za naj športnico leta, v številnih anketah izbrana za najboljšo športnico v 21. stoletju. Ko se strokovnjaki in teniški navdušenci pogovarjajo o GOAT (najboljšem vseh časov) in se prerekajo o izbiri med Novakom Djokovićem, Rogerjem Federerjem ali Rafaleom Nadalom, se debata običajno hitro zaključi; največja teniška oseba vseh časov je Serena Williams.

Denar

Pri vsej tej zgodbi o uspehu denar verjetno niti ni najpomembnejši, čeprav je ata Williams potreboval polne žepe za vzdrževanje svojih številnih potomcev in potomk. Venus in Serena sta že hitro začeli osvajati lepe nagrade in že v nekaj letih z obrestmi povrnili finančni vložek vanju. A nagrade so bile le manjši del njunih zaslužkov, saj so sponzorji stali v vrsti. Pa ne le tisti, ki prodajajo športno opremo - s Pumo sta podpisali prvo večdesetmilijonsko pogodbo, sledile so še bogatejše, za katere so mošnjičke razvezali pri Adidasu, Reeboku in končno še pri podjetju Nike, kjer sta sestri še danes eni najbolj prepoznavnih modelov. Vsaj nekaj sto milijončkov ameriških zelencev je v družinsko blagajno kapnilo na ta račun.

Vse skupaj je praktično nemogoče prešteti. Serena je zgolj z nagradami zaslužila dobrih 95 milijonov, Venus približno polovico tega. Sereni so sponzorji uradno namenili dobrih 350 milijonov, Venus je tudi tukaj nekje na polovici. Kar solidno za revni dekleti iz Comptona, ki sta si z leti verjetno smeli ogledati tudi nadaljevanko Cosby.

Williamsovi danes

Vpliv družine Williamsovih še zdaleč ne ugaša in pojenja. Starša sta se sicer že pred leti razšla, uradno zaradi prevelikih razlik, neuradno zaradi Richardove nepotešljive spolne sle, ki jo je hladil s številnimi skoki čez plot. Pri 82. je menda še vedno močan in fizično aktiven, Serena pa ga nagovarja, da bi prevzel treninge njene starejše hčere: "Sama sem daleč premehka, tako ne prideš nikamor."

Mati Oracene je s hčerama še precej bolj povezana in se aktivno vključuje v njune številne projekte, predvsem tiste humanitarnega značaja. Venus se ni poročila in tudi otrok nima. Bila je v nekaj odmevnih razmerjih (nekaj let z golfistom Hankom Kuehnom), a se nobeno ni končalo s poroko. Kljub temu je zelo aktivna. Kot diplomirana modna oblikovalka ima nekaj podjetij, povezanih z modo, v številnih je tudi solastnica. S Sereno sta denar vložili tudi v nekaj športnih projektov, napisala je biografijo (in jo, seveda, prodala v milijonski nakladi), zraven je pri številnih humanitarnih projektih, predvsem tistih, ki se zavzemajo za pravice temnopoltih ljudi.

Venus in Serena Williams: sestri, prijateljici, nekoč tudi nepopustljivi tekmici na teniškem igrišču.
Reuetrs

Serena je še naprej v središču pozornosti. Oče Richard jo je dolgo držal na vajetih, ko pa je Serena končno začela pogledovati za fanti, je bila vrsta zainteresiranih zelo dolga. Omenimo le nekaj let trajajoče zveze: raper Drake je verjetno najbolj slavno ime med njimi, pa že prej Drakov glasbeni kolega Common. Serenino posteljo je menda grel tudi košarkar Amare Stoudemire, pa tenisača Grigor Dimitrov in Patrick Mouratoglou. Ko je leta 2015 srečala milijarderja, ustanovitelja spletne strani Reddit, Alexisa Ohaniana, se je Serena končno umirila. Poročila sta se dve leti pozneje, takoj dobila hčer Alexis Olympio, lani še drugo - Adiro River. Ko so se nedavno vsi skupaj pojavili na neki gala prireditvi v Metropolitanskem muzeju, je Serena dahnila: "Končno se počutim v redu. Končno lahko diham. Končno sem našla svoj mir." Pa saj ga je tudi potrebovala! Serena je po očetu namreč podedovala vročekrvni karakter. O kolikih sporih s tekmicami, s sodniki, s prireditelji smo brali med njeno kariero! Kolikokrat se je neustrašno postavila na stran tistih, za katere je menila, da se jim godi krivica. Če dodamo še pisano družinsko ozadje, trdo vzgojo, če prištejemo vse poškodbe, vzpone in padce, dobimo športnico, ki ji res stežka najdemo par.

Danes je Serena v prvi vrsti mama in žena, ki pa precej svojega časa še deli naokrog. Tudi ona je diplomirala iz mode, a ji zgolj oblačila niso dovolj. Najdemo jo v upravnem odboru pri avtomobilskem podjetju Aston Martin, s podjetjem Nike je aktivno sodelovala pri zasnovi zgradbe, ki bo, seveda, nosila njeno ime. Sodeluje z neštetimi podjetji na številnih področjih, pri vseh ima svoj delež, povsod jo radi poslušajo. Pa se ji za denarjem ni treba pehati - možiček je v zakon prinesel nekaj milijard. Dodajmo še knjige, televizijske oddaje, filme, njene poskuse v glasbi in humanitarno dejavnost - le malokateri športnik je svetu podaril toliko svojega denarja kot družina Williamsovih.

Je to tisti mir, ki ga je Serena končno našla? Kaj potem poreče navaden človek? "Za vsem stojita družina in trdo, pošteno delo. Brez očeta in mame najinega tenisa ne bi bilo. Brez Venus ne bi bilo Serene in brez Serene ne Venus. Brez vseh težav, podtikanj, krvi, zlorab, krivic ne bi bilo zgodbe o uspehu. Še sanja se vam ne, kaj smo Williamsovi dali skozi. Zato pravim le eno: trudite se, nikdar ne odnehajte. Lahko vam uspe," večkrat pove tista, ki že ve, kaj govori. Ena in največja, Serena iz najuspešnejše športne družine na svetu - Williamsovih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta