(TEMNA PLAT) Na verbalno in spolno nadlegovanje opozarjajo tudi v letalih

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
06.08.2023 03:00

Letalska družba Delta je soočena z dvomilijonsko tožbo zaradi spolnega napada pijanega potnika na dve potnici. Tudi stevardese so deležne spolnega nasilja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Letalska Družba Delta tožbe ne komentira.
Reuters

Glede na vsebino tožbe, ki jo je v minulih dneh prejela ameriška letalska družba Delta, potnici zaradi spolnega napada moškega od družbe terjata dva milijona dolarjev odškodnine. Prepričani sta, da bi bilo mogoče incident preprečiti, in družbi očitata malomarno ravnanje. Na deveturnem poletu z letališča JFK v New Yorku proti Atenam je 26. junija lani osebje letala bojevitemu potniku postreglo vsaj deset vodk in kozarec vina.

Moški, katerega identitete mediji ne razkrivajo, naj bi bil na sedežu pričel z momljanjem, da je iz Connecticuta. Nato naj bi se bil obrnil proti najstnici, 16-letnici, ki je sedela ob njem. Najprej se je skušal z njo zaplesti v pogovor, a ga je dekle ignoriralo. Dekle je bilo deležno "nespodobnih kretenj", je prebrati v tožbi, moški je zahteval njen naslov in druge osebne podatke, med govorjenjem pa jo je tudi zgrabil in ji položil roke na hrbet, kar jo je "prestrašilo", trdi tožba. Ker se najstnica ni odzvala, kot je želel, je moški pričel nanjo kričati. Mati dekleta, ki je sedela ob hčerki, je posegla vmes in moškemu skušala razložiti, da je hči mladoletna in da obiskuje srednjo šolo, moški pa se je na to odzval z besedami, da mu je vseeno. Nato naj bi bil segel čez dekle in pričel za roko vleči starejšo od obeh žensk. Nato naj bi se znova pričel dotikati mladoletnice in na silo brcati v sedeže pred njim, da se je "treslo več vrst sedežev". Moški je po pripovedovanju nadlegovanih žensk nato spustil glavo za približno trideset sekund, nato pa se dvignil in stekel na stranišče, kjer naj bi ga slišali bruhati.

Čeprav je bil pijan, so zaposlene moškemu še naprej prinašale alkohol.
Profimedia

Mati in hči sta povedali, da sta zahtevali, da moškega presedejo na drug sedež in da naj mu ne točijo več alkohola, vendar so stevardese njune pritožbe zavrnile. Še več, ko se je moški vrnil s stranišča, naj bi imel v rokah kozarec rdečega vina.

Odgovori, da ne morejo storiti ničesar

Po ponavljajočih se prošnjah žensk je glavna stevardesa moškemu le rekla, naj "preneha govoriti s sosedama", kar pa je izzvalo eksplozijo kričanja in psovk, usmerjenih proti ženskama. Najstnica se je ob tem tako prestrašila, da je doživela panični napad. Spustila je glavo v mamino naročje - in takrat naj bi moški s svojimi prsti zdrsnil pod njeno srajco in otipaval zaponko na naramnici njenega modrčka. V tožbi je zapisano, da je "tresoča, okamenela in jokajoča" najstnica skočila s sedeža in proč od moškega. Tedaj je moški svojo roko položil na materino nogo in domnevno "začel premikati roko" po notranji strani njenega stegna. Tudi ona je zakričala in skočila s sedeža.

Stevardese so pogosto soočene z neprimernim ravnanjem potnikov.
Reuters

Tudi drugi potniki so opazili dogajanje, torej verbalno in fizično nasilje moškega nad potnicama, in na to opozorili stevardese. Da je moški vedno bolj pijan in da se ne počutijo varne, so osebje letala opozorile tudi nekatere druge potnice, a stevardese naj bi na to odgovorile, naj "bodo potrpežljive", in odšle.

Potem ko je nadlegovanje prešlo iz verbalnega v spolno nasilje, je mati zahtevala, naj stevardesa zamenja sedeža, a je ta menda rekla, da ne more storiti ničesar. Drugi moški potnik se je nato prostovoljno javil, da bo zamenjal sedež z najstnico, in je preostanek potovanja sedel med nasilnim moškim in dekličino mamo.

Osebje letalske družbe naj bi nato pijanemu moškemu dovolilo, da zapusti letalo na ciljnem letališču v Atenah, ne da bi o domnevnem spolnem napadu obvestilo lokalne oblasti ali organe kazenskega pregona ZDA. Materi in hčerki pa je v opravičilo ponudilo bonus 5000 letalskih milj.

Zaradi vsega tega sta se žrtvi pijanega moškega odločili, da tožbo vložita proti letalski družbi, ki ji očitata hudo malomarno ravnanje. Kljub opozorilom in prošnjam za pomoč zaradi agresivnega obnašanja vse bolj alkoholiziranega moškega naj bi stevardese potniku še naprej stregle alkohol. V zameno za pretrpljeno terjata mati in hči odškodnino v višini dveh milijonov dolarjev. "Kar se je zgodilo med letom, ni bila le nočna mora, bilo je povsem mogoče preprečiti," je po poročanju The New York Posta tožbo zagovarjal odvetnik obeh tožnic Evan Brustein.

Profimedia

Letalska družba Delta tožbe za medije ni želela komentirati, navedli so le, da ima letalska družba "ničelno toleranco do strank, ki se vedejo neprimerno ali nezakonito". "Nič ni pomembnejše od varnosti naših strank," so sicer še dodali.

Nasilno skušal poljubiti stevardeso

Nadlegovanja in spolnega nasilja v zraku pa so pogosto deležne tudi stevardese. Pred nekaj dnevi so preiskovalci FBI na ameriško okrožno sodišče v Nevadi vložili ovadbo zoper moškega zaradi dveh spolnih napadov. Moški naj bi na letu iz Palm Springsa v Las Vegas oktobra lani nadlegoval dve stevardesi in ju skušal poljubiti. Osumljenec, William Morgan, je domnevno vstal s svojega sedeža dvajset minut pred tem, ko se je letalo dotaknilo tal, in se s hrbtne strani približal stevardesi, ki je sedela na svojem sedežu. Ženska je vstala s svojega sedeža, tedaj pa naj bi bil moški položil roke na njena ramena in znova zahteval poljub. Dejal je, da bo doživel panični napad, če ženska ne bo šla z njim v letalsko stranišče. Stevardesa je moškega odrinila in poklicala na pomoč preko kabinskega telefona, saj je, kot je kasneje pojasnila, "čutila, da je njeno življenje v resni nevarnosti". Na klic na pomoč sodelavke se je odzvala druga stevardesa in pritekla v zadnji del letala. Tam je poskušala pomiriti potnika. Vendar jo je Morgan zagrabil za ramena, jo stresel in ji dejal, da potrebuje poljub prve stevardese, da se pomiri. Nato se je obrnil, z rokama prijel obraz prve stevardese, jo močno stisnil in jo poskusil poljubiti. Sodelavka, ki je bila temu priča, je kasneje izpovedala, da je bilo dejanje tako nasilno, da jo je bilo "strah za njeno življenje", in da je bila "zaskrbljena za druge potnike".

Trije drugi moški med stotimi potniki na krovu letala so nato priskočili na pomoč in obvladali Morgana, dokler niso pristali na mednarodnem letališču Harry Reid v Las Vegasu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta