(TEMNA PLAT) Nemški poslovnež razžagan in zamrznjen

16.07.2023 02:31

Tajska policija je prijela nemška državljana, moškega in žensko, osumljena umora rojaka, poslovneža Hansa Petra Walterja Macka, vpletenih pa naj bi bilo še več ljudi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zamrzovalnik, v katerem je bilo razkosano truplo nemškega poslovneža
ViralPress

Teden dni je trajalo, da je tajska policija razvozlala izginotje 62-letnega nemškega poslovneža Hansa Petra Walterja Macka, najdba pa je razkrila vso brutalnost zločina, ki so ga storilci zagrešili. Macka so namreč našli razkosanega, njegova glava, trup in okončine so bili stlačeni v vrečo za smeti in shranjeni v zamrzovalniku, zraven tega pa so našli še motorno žago, trakove za vezanje in vrečke za vakuumiranje. Ob odkritju zločina se je policija takoj lotila iskanja osumljencev in motiva za strahovit zločin. Je bil motiv pohlep, želja po denarju poslovneža, ki se je ukvarjal z nepremičninami, ali pa se je morda hotel kdo maščevati Macku zaradi njegove vpletenosti v verigo ljudi, ki so pohotnim tujim turistom na Tajskem zagotavljali otroke in mladoletnike? Kot so zapisali na angleškem portalu Metro.com.uk, je bila namreč Mack leta 2018 obtožen trgovanja z otroki, a se je zaporu izognil. Poslovnež je sicer živel v Pattayi, enem najbolj znanih turističnih območij na Tajskem, skupaj s svojo ženo, 24-letno domačinko Pirayo Boonmak. Ta je tudi prijavila izginotje svojega moža, potem ko se ni bil vrnil s sestanka z dvema nemškima državljanoma, s katerima se je pogovarjal o kupoprodaji vile in stadiona za boksarske dvoboje. Boonmakova je bila sumničava, ker je od moža prejela SMS-sporočilo, da ga ne bo kmalu, saj je povedala, da v petih letih, kolikor sta bila skupaj, nista nikdar komunicirala s pošiljanjem SMS-sporočil.

Avto žrtve je bil temeljito očiščen, sledi močnih kemičnih čistil so bile na sedežih, na armaturni plošči in celo na rezervnem kolesu.
Youtube

Trije osumljeni

Sestanek, s katerega se Nemec ni vrnil, je bil 4. julija, zadnja, ki je videla Macka živega, je bila 54-letna Nemka Petra G.. Kmalu po odkritju ostankov Macka so jo aretirali in priprli, tajska policija pa je od tožilstva zahtevala, da izda priporne naloge za vse osumljence, ki bi lahko bili vpleteni v umor. Družina žrtve (Mack je imel iz prvega zakona dva sina) je ob izginotju ponudila 78 tisoč evrov nagrade za informacijo, ki bi policijo privedla do pogrešanega.

V sredo, 11. julija, je tajska policija aretirala Orafa Thorstena Brinkmanna, nemškega državljana, s katerim naj bi se bil Mack sestal, in potem še Petro Christl Grundgreif, njegovo in Mackovo rojakinjo. Policija je oba zasliševala več ur. Brinkmann je zanikal kakršnokoli vpletenost v umor Macka, policija pa je še vedno prepričana, da je bil on glavni organizator celotne operacije. Kaj je policistom povedala Grundgreifova, obtožena sostorilstva in prikrivanja, mediji še niso poročali. So pa pisali o tretji osumljeni vpletenosti v dogajanje, gre za Nicole Frevel, žensko, ki je imela v najemu hišo, v katero so prepeljali zamrzovalnik z ostanki Macka in kjer je potem prišlo do razkritja zločina. Portal Worldcupupdates.com je poročal, da je ta policistom povedala, da sta ji Brinkmann in Grundgreifova naročila, naj zamrzovalnik spravi v hišo in naj se ga ne dotika.

Hans Peter Mack in njegova mlada tajska žena Piraya Boonmak
Worlcupupdates.org

Kljub očitni zavezi molčečnosti med nekaterimi osumljenimi pa so ti očitno spregledali, da ima policija na voljo veliko več možnosti za odkritje storilcev kot le njihove izjave. Varnostne kamere, nameščene tudi v okolici kraja, kjer sta bivala Marck in njegova žena, so bile namreč v veliki pomoč policiji. Na njih so namreč zaznali poltovornjak, na katerega so naložili zamrzovalnik, okoli 400 metrov od hiše, v kateri je žrtev stanovala, pa so našli tudi njegov osebni avto znamke Mercedes-Benz E359. Ko so ga podrobneje pregledali, je postalo jasno, da je nekaj v zvezi z Mackom šlo hudo narobe. Avto je bil namreč temeljito umit oziroma očiščen s kemičnimi pripomočki, tako da je policija takoj sklepala, da je prav avto oziroma neposredna okolica, kjer je bil parkiran, kraj umora. Naslednji korak k razkritju izginotja nemškega poslovneža je bila izjava dveh domačinov, da so ju bili najeli za prevoz zamrzovalnika iz Pattaye do 144 kilometrov oddaljenega kraja Nong Prue oziroma do hiše, v kateri je živela Nicole Frevel. In prav ta izjava je bila eden ključnih korakov. Ko je policija prispela do hiše in našla zamrzovalnik, se je razkrilo, kako strahovit zločin so storili takrat še neznanci.

Motiv naj bi bil denar

A neznanci so kmalu dobili imena. Na posnetkih varnostnih kamer je bilo namreč videti, da na poltovornjaku ob zamrzovalniku, katerega vrata so bila prelepljena z lepilnim trakom, sedi Thorsten Brinkmann.

Po dosedanjih ugotovitvah na bi bil motiv umora denar. Tik pred izginotjem naj bi namreč z Mackovega računa izginila večja vsota denarja. Za koliko denarja gre, policija ne pojasnjuje, pišejo tajski mediji. Na začetku preiskave je bila omenjena vsota 54 tisoč evrov, a šele nadaljnja preiskava bo pokazala, ali gre resnično za to vsoto ali pa so v igri tudi večji zneski. Kot tudi, kako dolgo so se Brinkmann, Grundgreifova in Mack poznali oziroma ali so že kdaj prej bili v stiku, kot tudi, ali gre pri umoru še za kakšne druge okoliščine razen do sedaj ugotovljenih. Policija pa še išče 27-letnega državljana Pakistana Zahrouka Khareema Uddina, ki naj bi bil sodeloval pri prenosu trupla oziroma kasneje posmrtnih ostankov umorjenega nemškega poslovneža. Preiskovalci upajo, da bi ubežnik lahko povedal več o okoliščinah umora in kasnejšega razkosanja oziroma o vlogah posameznih osumljencev.

Sprva je bila med osumljenimi tudi Mackova mlada soproga, saj policija v primeru smrti zakonca ali družinskega člana najprej preveri najbližje sorodnike. V tem primeru se je pokazalo, da žena, vsaj po dosedanjih podatkih, ni vpletena v moževo smrt. Macka naj bi bila na kraj, kjer so ga umorili, s pretvezo napeljala Petra Grundgreif, je sporočila policija. Preiskava je kljub priprtim osumljencem še vedno v teku, policija pa zelo skopa s podatki, ki jih daje na voljo medijem.

Tajska je varna,  pa vendar ...

Tajska kot ena turistično izjemno obleganih držav velja za dokaj varno državo za turiste. Kljub temu pa se, kot povsod po svetu, dogajajo tudi umori in druga kazniva dejanja, ki jih zagrešijo domačini ali pa tujci. Eden najbolj odmevnih umorov se je zgodil leta 1986, žrtev je bila takrat 16-letna Američanka Sherry Ann Duncan. Dekle, pol Tajka, pol Američanka, je izginilo julija 1986 med potjo iz šole domov. Mrtvo so jo našli nekaj dni kasneje v provinci Samut Prakan in kmalu aretirali štiri moške. Leta 1990 so bili obsojeni na smrt. A izkazalo se je, da je ključna priča na sojenju lagala, priznanje pa je policija izsilila s pretepanjem in nasiljem nad četverico.

Do leta 1995 je trajalo, da so pritožbena sodišča četverico obsojenih oprostila krivde, a je eden od moških med čakanjem na sodbo v zaporu umrl, eden je iz zapora odšel s poškodbami hrbtenice, eden pa je kmalu po oprostilni sodbi umrl za tuberkulozo.

Izkazalo se je, da je vodja preiskave umora Duncanove prirejal dokaze, mučil osumljene moške in pričo napeljeval h krivemu pričanju. Nečastno so ga odpustili iz policije, a se pred sodiščem ni nikdar znašel, saj je pobegnil v ZDA. Kasneje je policija le prijela dejanska morilca, obsojena sta bila dva moška. O primeru Sherry Ann Duncan je bil posnet tudi film z naslovom Sherry Ann, ki je prikazal tudi koruptivnost tajske policije in sodstva. Umorov turistov je bilo seveda še več, a glede na število tujcev, ki vsako leto obiščejo to državo, stanje nikakor ni skrb vzbujajoče. Ljudje na Tajskem se še vedno lahko počutijo varni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta