Težki časi za ure in škornje

Aljoša Stojič Aljoša Stojič
02.12.2018 06:02
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Tehnika dela čudeže, še črni petek se ji udinja. A brez človeka je sirota. V vojni in o njej odloča človek. O premikanju urnega kazalca se je letos v EU razpravljalo več kot o vojnih žariščih, ker, tehnično gledano, sta od poletnega časa odvisna rojstvo in smrt, še bolj vse vmes. Če se v tehniko premikanja urnih kazalcev ne poglobimo, razsežnosti različnih časov sploh ne bi opazili ..., če ne bi bilo treba v avtu ponastaviti treh različnih ur, v stanovanju pa nadaljnjih pet ali deset. Ko smo se potihoma že veselili, da bomo prihodnjega marca končno nehali premikati čas, so se evropski ministri za promet na srečanju v Gradcu znova glasno zamislili in tehtno premislili. V birokratskem jeziku je to slišati takole: "Nujno je, da najdemo kompromis, da ne bomo na koncu pristali v različnih časovnih območjih." Ministri so se strinjali, da "bi se lahko ukinilo premikanje ure, ko bo ocenjen vpliv takšnega ukrepa." Pred nami je še dolga negotova pot. Avstrija, predsedujoča EU, je predlagala, da bi zamrznili čas z letom 2021, kar je naletelo na "široko strinjanje". Ampak resno dvomim, da bo EU do 2021 sploh sposobna imenovati "posebnega koordinatorja" za ta prehod, ker bo verjetno moral v Bruslju na dodatno izobraževanje o gibanju časa v sedanjem in prihodnjem prostoru. Nihče v EU si ne želi, da bi problematiko kazalcev reševali pet minut pred dvanajsto; vsaj do njihove penzije pa naj kar traja. Pa kaj je ena ura, naprej ali nazaj, proti večnosti.
Pa kaj so eni slabi škornji proti skupni zmagi, je pomanjkljivo opremo slovenskih vojakov pokomentiral obrambni minister. Ko se je pokazalo, da so se sedemnajstim odlepili podplati, je Erjavec pripomnil, da to ni glavna zgodba Slovenske vojske; sploh če gre le za 17 škornjev od 240 parov. Obutev bodo testirale institucije iz tujine - kot da gre za zagonetko tipa, ali je odtis športnega copata v Tekačevem zares Kamenikov. Naj jih v blatu testira minister. Morda se bo vsaj EU zgledovala po Erjavcu in za merjenje ure angažirala mnenje zunanje institucije, denimo iz Japonske, ki je premikanje kazalcev ukinila sredi prejšnjega stoletja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta