Tudi športni sponzorji na čakanju: Po koronakrizi čaka šport še finančna revolucija

NR
03.05.2020 03:29

Bivši vodja marketinga pri Mednarodnem olimpijskem komiteju (MOK) Michael Payne je preko videokonference spregovoril skoraj stotim navdušenim mladim novinarjem z vsega sveta. Videokonferenco je organiziralo Mednarodno združenje športnih novinarjev (AIPS).

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Potem ko je bila dokončno sprejeta odločitev o preložitvi poletnih olimpijskih iger v Tokiu, je Payne, ki ima dober vpogled v razloge za takšno odločitev, začel spletno srečanje s kratko razlago zgodovine športnega trženja. "Zadnjih nekaj desetletij sem bil v vrhu športa in opazoval eksplozivno rast te panoge. Rast sta poganjala dva vira prihodkov: neposredni prenosi športnih prireditev in komercialni sponzorji. Če se vrnemo k začetkom televizije, je imel šport ključno vlogo pri zagotavljanju vsebin, ljudje so radi gledali tekme v živo, zato se je zaradi športa pred zasloni zbralo največ gledalcev."

Šport, televizija in sponzorji

"Odnos med športom in televizijo je star več kot 60 let in je verjetno najpomembnejša gonilna sila za radiotelevizijo, saj zagotavlja največjo publiko. Zakaj se televizije tako borijo za odkup pravic ravno pri športnih dogodkih? V zgodnjih petdesetih letih, ko so se prenosi šele začenjali, je bilo vprašanje, zakaj morajo televizije za te pravice plačati. Ameriške televizije so takrat celo bojkotirale prenašanje olimpijskih iger, ker niso želele plačati pravic. Če športna gibanja ne bi uspela pri prizadevanjih, da morajo televizije za prenose tekem plačati, kje bi bil šport danes - gotovo brez več milijard dolarjev, ki jih dobi od prodanih pravic."

Izhod iz krize

Payne, ki je deloval pri vodenju športnega marketinga več kot trideset let, je povedal tudi svoje mnenje o financiranju, organiziranju in sponzoriranju športa po krizi, ki je nastala zaradi koronavirusa. Najprej o težavah z denarnim tokom. "Mislim, da bo zelo malo industrijskih panog po tej krizi nespremenjenih, tudi športa to ne bo zaobšlo. Z vidika medijskih vsebin je šport najpomembnejša vsebina za pridobivanje velikega števila gledalcev, zato je v tem trenutku edini izziv samo vprašanje denarnega toka, saj so televizijske postaje nehale plačevati in bodo ponovno plačevale šele, ko se športna tekmovanja ponovno začnejo odvijati."

Michael Payne med videokonferenco Mednarodnega združenja športnih novinarjev
Nordcapstudio/AIPS

Finančna revolucija

"Mislim, da se bo pri vseh športnih panogah zgodila finančna revolucija - začela se bo na vrhu, kjer mora priti do popolne prenove finančnega modela, saj stroškov zdaj ni mogoče pokrivati. Zgodile se bodo temeljite spremembe, ne glede na to, ali gre za lastništvo nepremičnin ali za prihodnji proračun, zniževanje plač ali pa za prestrukturiranje razporeda tekem."
Prvi mož marketinga in upravljanja pravic za prenose tekem pri MOK-u je ponovil svoje stališče, da imajo olimpijske igre v Tokiu, ki so prestavljene na leto 2021, potencial, da postanejo največje doslej. "Voditelji olimpijskega komiteja in Japonci bodo poskrbeli za spremembe pri izvedbi olimpijskih iger, še zlasti na področjih, kot je na primer prenašanje bakle, da bi poudarili priznanje in spoštovanje dogodkom, ki jih ves svet zdaj preživlja."
"Ne bi me presenetilo, če bi bili nosilci bakle, ko bo ta del iger končno stekel, prav lokalni junaki, heroji posameznih skupnosti, na primer zdravstveni delavci, ki so bili ves čas zdravljenja obolelih v prvi bojni liniji. To bi pomagalo prenesti zelo pomembno sporočilo, povezano z olimpijskimi igrami. Mislim, da bosta naslednje leto udeležba in gledanost večji, kot sta bili kadarkoli prej."

Posel z Alibabo

Leta 2017 je podjetje Alibaba Group postalo digitalni partner MOK-a. Kaj takšno partnerstvo pomeni? "Pri poslu z Alibabo sem bil posrednik. Imel sem priložnost spoznati lastnika - Jack Ma je po mojem mnenju brez dvoma eden najbolj vizionarskih poslovnežev, ki sem jih kadarkoli srečal, pa sem se v svoji več kot 40-letni karieri srečal s številnimi svetovnimi tajkuni. Ko smo začeli sodelovati z Alibabo, je bil MOK zelo zainteresiran za razvoj licenčnih izdelkov. Jack Ma je komentiral: 'Ja, to je zelo zanimivo, a imamo tudi to drugo, malo podjetje, imenovano oblak.' In takrat, leta 2017, nisem imel pojma, kaj je oblak, toda to je bilo vključeno v razpravo o partnerstvu z MOK-om in v zadnjih treh letih sodelovanja z Alibabo je MOK res začel skrbeti za razvoj svoje digitalne strategije. Podatki o digitalni strategiji so nafta nove dobe. Mislim, da se bo čez nekaj let zgodila popolna preobrazba. Tehnološka revolucija dovoljuje MOK-u povezavo in komuniciranje s športnimi navdušenci ena na ena, ne nujno v povezavi z vsebinami, predvajanimi v živo - to lahko ostane televizijskim družbam."
Alibaba Cloud želi preoblikovati in nadgraditi olimpijske igre. Kaj to pomeni za mednarodni center radiotelevizije? "Eden prvih primerov spreminjanja pri oddajanju zaradi oblaka bo viden v Tokiu, kjer bo MOK prvič ustvaril glavni signal olimpijskih iger in ga nato posredoval vsaki od glavnih televizijskih mrež. Če se bodo te želele osredotočiti na svoje športnike, bodo imele na stadionu tako imenovane dodatne kamere. Če si tako predstavljate finale teka na sto metrov, bo MOK predvajal celotni finale, mreža NBC pa bo želela za svoje gledalce podrobneje spremljati ameriške atlete. Kar Alibaba razvija skupaj z MOK-om, je, da bodo prvič vsi tekmovalci v oblaku. Televizijskim mrežam prvič ne bo treba poslati na tisoče dodatnih ljudi na olimpijske igre, dejansko lahko dokončajo svojo produkcijo kar na sedežu svojega podjetja."

Ekskluzivne pravice

Kako pa MOK upravlja ali spremlja ekskluzivne pravice za predvajanje, pri katerih televizijska družba plača dostop do prenosa, ljudje pa ga še vedno gledajo piratsko?
"Če bi lahko vsi zlahka dobili dostop do vsebine, zakaj bi potem televizijska mreža sploh kaj plačala? Celotni model športa bi propadel. Ko se televizijske družbe dogovorijo s športnimi organizacijami, plačajo za vsebino, seveda pa želijo imeti ekskluzivne pravice. Torej je to samo na naši platformi. Zato usmerimo vse gledalce na našo platformo, kjer imamo tudi svoje oglaševalce. MOK ali zveza bo aktivno spremljala celotno dogajanje s pomočjo tehnologije, ki temelji na geografski blokadi - od zaklepanja dostopa na določenem geografskem območju, šifriranja signala do vseh vrst tehnologije, ki jih niti ne poznam, da bi tako omejila možnost nepooblaščenega prenašanja velikih dogodkov, kot so nogometno svetovno prvenstvo in olimpijske igre. Imetnik pravic tudi zelo tesno sodeluje s ponudniki VPN (navideznega zasebnega omrežja) in drugimi, da bi odpravili kakršnekoli kršitve. Prav tako smo že ob nastanku interneta imeli opravka s časopisi, ki so želeli videoposnetke olimpijskih iger. A dali smo jim vedeti, da bodo izgubili svojo akreditacijo, če ne prenehajo oddajati. To je bilo zelo učinkovito orodje za spoštovanje pravil pri večini medijskih poročevalcev. Večina velikih športnih lig ima svoje kanale, veliko nogometnih klubov ima svoje kanale, MOK je ustvaril olimpijski kanal. Nobenega dvoma ni, da bo predvajanje postalo pomembnejši element v celotnem športnem portfelju, ki skrbi za svojo bazo oboževalcev."
Mislite, da bi nadzor MOK-a nad mednarodnimi snemanji olimpijskih iger lahko škodil kritičnemu športnemu novinarstvu? "Televizijske mreže, ki prenašajo olimpijske igre, morajo v prvi vrsti zagotoviti nevtralno poročanje o dogajanju na igrišču in ne izpostavljati določenega športnika. To naj ostane za tiste novinarje, ki postavljajo zgodbo na prvo mesto, pred slikovno podobo. Open Broadcaster Software (OBS) ne odgovarja za kakršnekoli novinarske komentarje ali mnenja."
Lahko poveste kaj več o procesu pogajanj pri celinskih in nacionalnih imetnikih pravic? "Pravice se dodelijo za določeno ozemlje in tudi na osnovi določene države. Tako se v primeru Amerike ali Japonske MOK dogovarja neposredno s televizijskimi družbami. Drugje lahko to poteka na osnovi regije, kot na primer v Evropi in Afriki, kjer potekajo dogovori z združenjem televizijskih mrež ali s skupino, ki zastopa celotno regijo. MOK bo zahteval predloge in izvedel postopek zbiranja ponudb, da bi našel najboljšo rešitev - in to morda ne bo najboljši ponudnik. Odločijo lahko drugi kriteriji. Morda bodo izbrali sedanjega partnerja na osnovi dobrega dvajsetletnega sodelovanja in se vprašali, zakaj ne bi z njim sodelovali še naslednjih deset let. Razlike so glede na posamezno državo in glede na raven konkurence v njej - ne glede na to, kako veliko občinstvo imajo."

Zagate in priložnosti

Številne mednarodne športne zveze so finančno odvisne od olimpijskih iger. Kako jih je mogoče ohraniti ob enoletni preložitvi olimpijskih iger v Tokiu? "Verjetno ima vsaj polovica mednarodnih športnih zvez, če ne dve tretjini, olimpijske igre kot edini vir prihodka. Običajno prejmejo sredstva po uspešnih nastopih na igrah. Tako bi bilo torej tudi konec letošnjega leta. A zdaj teh sredstev ne bodo prejeli do konca leta 2021. Imajo torej veliko težavo in razumem, da so zveze že začele razprave z MOK-om o tem, kako bodo lahko preživele naslednjih dvanajst mesecev."
Kakšna bo prihodnost športa, ki ne bo imel prihodkov od televizijskih pravic za predvajanje in bo odvisen samo od tega, čemur pravimo sponzoriranje na nizki ravni? "Mislim, da smo v zelo zanimivem, vznemirljivem in pozitivnem položaju, ker tehnologija dovoljuje vključevanje in povezovanje s svojo skupnostjo, kar prej ni bilo mogoče. Če je neki šport manj popularen in je v vsaki državi samo pet, deset ali dvajset tisoč navijačev, to za televizijo ni dovolj velika publika. A če k tej manjši publiki dodajamo državo za državo, nastane pomembnejša skupina, s katero se športne zveze povežejo. Videl sem veliko športnih panog, ki do pred kratkim niso imele realnega upanja za prenose in nobenih resnih sponzorstev, a ker ustvarjajo digitalno platformo in se povezujejo z navijači - teh je zdaj morda po vsem svetu nekaj milijonov - se odpirajo možnosti za prihodke.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta