Tudi teroristi ljubijo umetnine

Damijana Žišt Damijana Žišt
10.03.2019 06:53

Ponarejanje in kraja umetnin za kriminalne združbe predstavljata velike zaslužke na črnem trgu, nakup umetnin je lahko oblika pranja denarja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zaseženi ponaredki umetnin iz Hrvaške
Robert BALEN

Po podatkih Interpola sta med organiziranimi oblikami kriminala ponarejanje in kraja umetnin takoj za trgovino z orožjem in mamili. Ocenjujejo, da je na svetu od 30 do 60 odstotkov umetniških del ponarejenih. V muzejih in javno dostopnih zbirkah naj bi bilo najmanj 30 odstotkov ponarejenih slik in se zanje ne ve, na črnem trgu in v zasebnih zbirkah pa naj bi bilo ponaredkov še vsaj enkrat toliko. Ponaredki dosegajo izjemno visoke, tudi milijonske vrednosti.
Da je ponarejanje umetniških del prisotno tudi na slovenskem trgu, je med poznavalci tržišča, galeristi, dražitelji in sodnimi cenilci znano dejstvo. Ker pa tovrstna odkritja redko dobijo ustrezen sodni epilog, je predhodna previdnost zbirateljev priporočena. Preden kupimo sliko prek interneta oziroma kupcu izročimo denar, moramo biti zelo previdni in preveriti določene stvari poleg policistov, opozarjajo tudi slovenski restavratorji.

Slike ponarjenih hrvaških slikarjev.
Robert BALEN

Hrvaški vladi ponudili ponarejeno sliko

Iz zagrebškega muzeja so v Ljubljano prinesli 38 ponarejenih slik hrvaških slikarjev in dve skulpturi hrvaških kiparjev. Razstavo je zagrebška policijska akademija prvič pokazala leta 2016 na hrvaškem notranjem ministrstvu v Zagrebu, nato še v devetih hrvaških mestih. Zunaj Hrvaške so v Ljubljani razstavljali prvič, je v Ljubljani povedala vodja muzeja Helena Biočić. V Zagrebu sicer hranijo večinoma ponaredke znanih hrvaških slikarjev, teh je več kot sedemdeset, med njimi Eda Murtića in Ljuba Ivančića. Imajo pa tudi nekaj ponaredkov svetovnih slikarjev, na primer Salvadorja Dalija, Picassa in Renoirja.

Največkrat je bila policija obveščena o sumu ponaredkov umetniških slik slovenskega avtorja Zorana Mušiča.
Arhiv Večera

Pranje denarja preko slik

Pri trgovanju z umetninami gre lahko za več kaznivih dejanj, kot so tatvine, ponarejanje, vandalizem in drugo, zato je zelo pomembno odkrivanje storilcev kaznivih dejanj in sodelovanje policij povsod po svetu. Slovenska in hrvaška policija že leta zelo dobro sodelujeta na vseh področjih. Pri omenjeni nelegalni dejavnosti gre lahko za več vidikov, je dejal Bojan Dobovšek s Fakultete za varnostne vede. Ob tem je spomnil, da je leta 2006 iz slovenskega parlamenta izginila slika impresionista Ivana Groharja z naslovom Kozolec in leta 2011 iz Loškega muzeja v Škofji Loki tri Groharjeva oljna dela v skupni vrednosti več kot 200 tisoč evrov. Dve od ukradenih slik sta bili v zasebni lasti, ena v lasti muzeja.

V Sloveniji več ponarejenih slik kot kipov

Slovenska policija v zvezi s ponarejenimi ali ukradenimi umetninami obravnava več kaznivih dejanj, je razložil Drago Menegalija, tiskovni predstavnik policije za področje kriminalitete. Omenjena kazniva dejanja se obravnavajo v sklopu premoženjskih kaznivih dejanj, kamor spadajo tatvine umetnin, ponarejanja, goljufije, poškodovanja ali uničenja umetnin, nedovoljen izvoz in uvoz stvari, ki so posebnega kulturnega pomena, zatajitev in prikrivanje. Vsa našteta kazniva dejanja so lahko storjena tudi v okviru organizirane kriminalne združbe, ki se ukvarja s tatvinami ali ponarejanjem.

Nekateri kupujejo umetnine zato, da bi oprali denar, ki izvira iz nelegalnih poslov.
Policija
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta