Tuje novice in domače krivice o ubogem Janši in hudobnih levičarjih

Marko Crnkovič
21.02.2021 02:00
Fenomen pizdakanja.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
STA

Ah, niti Janša ni več to, kar je bil. Še posebej, če se njegove besede izgubljajo s prevodom in kulturnim kontekstom. Zato jo je novinarka časopisa Politico še dobro odnesla.

Velecenjeni premier

Naš velecenjeni premier bi jo zaradi njenega infamnega, po njegovem zlaganega, krivično sramotilnega, neresnicoljubnega članka lahko ozmerjal z opankarico, piškotkarko, presstitutko - ali celo z odsluženo cipo za 30 evrov. In če bi globalna publika vedela, da je Kučan njegov večni nemezis, bi Janša ob tem zagotovo še enkrat omenil Milana the Pimpa, enkrat za vselej komunističnega zvodnika.

Tako pa je tokrat napisal samo to, da dotična Lili Bayer po naročilu (ne samo slovenske) radikalne levice laže - no, leži - za ljubi kruhek.

R.I.P. Axel Springer

Axel Springer, ustanovitelj tabloidnega Bilda in bolj resnega Die Welta, se po mojem od navdušenja obrača v grobu, če sledi tem medijskim peripetijam med slovensko vlado ter časopisom Politico - katerega solastnik je Axel Springer SE, največji evropski digitalni pablišer, ki izhaja iz imperija rajnega nemškega medijskega barona.

Obžalovanja vredno je, da je Slovenija tako majhna in posledično ne preveč zanimiva za evropsko, kaj šele svetovno publiko. Če bi bila večja, bi Politico - ali kak drug tuji medij - uvedel rubriko, v kateri bi redno spremljali Janševe bizarne eskapade na twitterju, pa tudi druge, anonimnejše in nepomembnejše desničarske deviacije.

Poučno za ves svet

Škoda, res. Slovenski fenomen političnega, vladnega, oblastniškega pizdakanja bi lahko bil poučen za ves svet. Pa tudi zanimiv in zabaven. Ampak za to bi morali updatati seznam čudaštev slovenskega predsednika vlade vsak dan. Tudi če bi se osredotočili na bolj internacionalne, ne samo lokalne tvite. Janša se krega z Verhofstadtom. Janša denuncira Sorosa in njegove podpornike. Janša omalovažuje Bidna. Janša izreka iskreno sožalje družini Rusha Limbaugha, desničarskega radijskega voditelja.

Če bi Lili Bayer followala Maršala Tvita, bi se najbrž utopila v hudourniku informacij. Kdo pa še ima čas in voljo, da se kar naprej ukvarja z Janšo?

Aja, mi sami smo tisti, ki se kar naprej ukvarjamo samo še z Janšo …

Prostovoljska vojska

Zanimivo in zabavno pri vsem skupaj pa je tudi to, kako diskonektano je vse skupaj od realnosti. Med vladnimi oziroma desnimi interpretacijami družbenega stanja in dejanskim stanjem je globok prepad.

V tem oziru sta zgovorna najmanj dva od vidnejših odgovorov, ki so jih prizadeti naslovili na Politico po inkriminirani objavi. Prvega, tako rekoč uradnega, je prizadevno sestavil vladni urad za komuniciranje, drugega pa Biščak in Vasle, ki sta priobčila kao spontano mnenje malega, a razsvetljenega človeka z desnice.

Precej smešno pa je izpadlo, da oba strežeta s podobnimi informacijami o tako prominentnih kot anonimnih levičarjih, ki da grozijo Janši s smrtjo ali izvajajo nad njim take in drugačne moralnopolitične disproporcionalnosti.

Anonimni kreteni

Janša, vlada, UKOM in ostali bi se morali zavedati, da bijejo vnaprej izgubljeno bitko. Evropske in svetovne javnosti ne bodo za nič na svetu prepričali, da jim kdo dela (milo rečeno) krivico, kaj šele blati ali celo hoče ubiti.

Da se anonimni kreteni derejo po ulicah, da je treba Janšo likvidirati, je na enakem nivoju nepomembnosti kot to, da prizadeti zdaj pošiljajo te video korpuse delikti v Bruselj in jokajo, češ, glejte, kaj nam delajo.

To sploh ni nobena krivica, niti posledično novica. To je družbena irelevantnost. Novica je kvečjemu to - kot je vestno in spretno povzela novinarka na podlagi informacij, ki jih je nabrala iz Slovenije in o Sloveniji -, da Janševi napadi po mnenju novinarjev in watchdogov ustvarjajo vzdušje strahu.

Četudi in čeprav ni res

To je pa res novica. To je to, kar ljudi zares zanima. Četudi in čeprav ni res.

Janševo preseravanje na twitterju je družbena anomalija, ki nekoč normalno in zapovedano spodobnost nadomešča in sprevrača s populističnim pljuvanjem. Tudi po medijih.

Toda govorjenje o strahu je tendenciozno in pretirano. Razumem, da so popljuvani zaradi tega jezni. Toda za druge, ki to spremljajo iz varne razdalje, je v skladu s Springerjevimi nauki to lahko samo zanimivo in zabavno. Ker kot ste mogoče opazili, zaenkrat te neumnosti še niso imele nekih realističnih posledic.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.