Turizem in turisti: Nikoli ni prav

Aljoša Stojič Aljoša Stojič
08.03.2020 01:43

Turizem smo ljudje, a če je ljudi preveč, dobimo od turizma premalo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tatjana Rodošek

Benetke so tak primer, ko ves svet rine na Markov trg, da že golobi (v Benetkah jih kaka 130 tisoč) težko pridejo do kisika, da ne govorimo o 30 milijonih turistov, ki letno obiščejo to turistično Meko. Domačini množično bežijo iz mesta, sploh v turističnih konicah, kakršna je opevani beneški pustni karneval. Letos ga je na hitro zaključil koronavirus. Vsi tisti našemljeni, ki so se pustnega rajanja v Benetkah udeleževali v bolj zdravih sezonah, so povedali, da so si karneval najbolj zapomnili po maničnem iskanju veceja. Letos vsaj za pusta ni bilo težav z veseljaki, ki kot kužki urinirajo za prvim vogalom ali pa se olajšajo v že itak umazane kanale. Je pa problem, zdaj tarnajo tamkajšnji občinarji in turistični delavci, ker jim je koronavirus požrl milijarde. Nikoli ni prav. Bilo bi pa prav, da se Benetke nekoč oddahnejo in zadihajo s polnimi pljuči. Beneški gondoljerji, ki jim je bilo dovolj veslanja med smetmi, so v novembrski čistilni akciji iz temnih kanalskih globin privlekli štedilnike, sušilnike za lase, televizorje, računalnike, avtomobilske gume ...
Minuli teden se je Blejsko jezero obarvalo vijoličasto, ne zaradi štajerskega kronavirusa (krona po okrajšavi Krona za Kronavetra, nogometaša Maribora), krive so bile gorenjske alge, ki se najraje družijo v kalnem, umazanem. Lanskega avgusta se je v jezeru čezmerno namnožila zlato rjava planktonska alga. Takrat so kopalcem svetovali, naj se izogibajo algam in peni, po kopanju pa obvezno pod tuš. V primeru alergijskih reakcij takoj poiščite zdravniško pomoč! Za tako jezero se res ne splača pred vstopom v "slovenski turistični biser" v koloni po polžje cijaziti uro ali še več. Blejska južna obvoznica naj bi rešila prometni zamašek, toda razklala bo Mlino, ki je domicil pletnarjev in fijakarjev, zato tamkajšnja civilna iniciativa avtocesto besno odriva od svojega hišnega praga. Nikoli (za vse) ni prav in ne bo. Na sprehod do Zake pa se le odpravite spomladi, v poletni sezoni bo v Blejskem jezeru vsega preveč, tudi alg in turistov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta