Upanje močno vpliva na naše zdravje, zato pa optimisti ponavadi živijo dlje

NR
07.03.2021 04:00
Pet načinov, kako ga poiskati. In o pomembnosti zavedanja, da nam pandemija ne bo vedno preprečevala snidenja z ljudi, ki jih imamo radi.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ne izgubite upanja na boljši jutri. 
Profimedia

​V času pandemije je težko najti upanje. A prav upanje in optimizem lahko prispevata k bolj zdravemu in daljšemu življenju. Če načrtujete življenje, lahko pripomorete k večjemu upanju. "Zelo pogosto se zgodi, da se moramo pri soočanju z večnivojskimi izzivi na področju financ, zdravja, življenjskega sloga, odnosov in življenja med pandemijo poglobiti in se veliko bolj potruditi, da najdemo nekaj, v kar lahko upamo," pojasni Diana Brecher, klinična psihologinja in predavateljica pozitivne psihologije na Univerzi Ryerson v Torontu.

Ne glede na to, kako se vam zdi upanje nedosegljivo, raziskave kažejo, da lahko iskanje optimizma pozitivno vpliva na duševno in fizično zdravje. Pri študiji iz leta 2019 so raziskovalci ugotovili, da optimizem za 11 do 15 odstotkov podaljša življenjsko dobo. "Raziskave so pokazale, da imajo optimistični posamezniki več možnosti, da se bodo starali in živeli dlje; pri njih namreč obstaja manjše tveganje za razvoj kroničnih bolezni, zlasti bolezni srca in ožilja," pojasnjuje dr. Claudia Trudel Fitzgerald, raziskovalka in klinična psihologinja s Harvarda. Dodala je, da so optimistični ljudje pogosteje telesno aktivni in se bolj zdravo prehranjujejo, prav tako pa redkeje kadijo, kar prispeva k boljšemu zdravju. "Imamo tudi dokaze, da je optimizem povezan z manjšim tveganjem za hipertenzijo in debelostjo, s čimer se kasneje zmanjša tveganje za nastanek kroničnih bolezni in prezgodnjo smrt," je dodala. A kljub temu se marsikdaj zdi iskanje upanja zelo zahtevno. Strokovnjaki pa so prepričani, da vam lahko naslednjih pet nasvetov pomaga najti pozitivno stran življenja.

1. Prevzemite nadzor

Priznani psiholog Shane J. Lopez je upanje opisal kot "prepričanje, da bo prihodnost boljša od sedanjosti, skupaj z zavedanjem, da imate moč, da to uresničite".

"To do neke mere nakazuje, da imamo nadzor nad dogodki v prihodnosti. Med pandemijo ne moremo vsega nadzorovati - ali je cepivo na voljo, kdaj ga boste prejeli, ali boste zboleli -, vendar nekatera področja življenja vendarle lahko imamo pod nadzorom," pojasnjuje Brecherjeva. Čeprav so čustva brezupnosti resnična, je razmišljanje o tem, kaj imate pod nadzorom in ali lahko pozitivno vplivamo nase in na druge, dober način za boj proti tem občutkom. "Nekateri se odločijo, da bodo proaktivni, na primer pomagajo sosedom ali podpirajo ljudi, ki se spopadajo z boleznijo. Ob tem se verjetno počutijo bolj optimistično, ker lahko nekaj naredijo, namesto da samo čakajo, da težave minejo."

2. Poiščite dobre novice

Ko se ljudje soočajo s situacijami, ki pomenijo izziv, razmišljajo o tem, kako so v preteklosti že premagali podobne izzive. Ker pa je pandemija edinstvena, je ta strategija težka. "Eden od načinov, kako danes ostati optimističen, je usmeriti pozornost na dobre novice, kot je razvoj cepiva, in omejiti srkanje negativnih novic iz medijev, zaradi katerih se počutimo bolj ranljive, zaskrbljene ali žalostne. V redu je, če nekaj dni ne gledamo televizije in ne beremo časopisov, da zaščitimo svoje duševno zdravje," je dejala Brecherjeva. Sledenje spremembam na bolje po pandemiji lahko pripomore k pozitivni miselnosti in večji odpornosti. "Morda je bil lahko kdo v tem času bolj fizično aktiven in se je vsak dan sprehajal, se s pomočjo tehnologije povezal s starimi prijatelji, preživel več časa s svojimi otroki ali pogosteje doma skuhal obroke."

3. Bodite hvaležni

Ne glede na to, ali si zapisujete ali le razmišljate o tem, za kaj ste hvaležni, raziskave po besedah Claudie Trudel Fitzgerald kažejo, da lahko redna vadba prijaznosti in izražanje hvaležnosti povečata srečo in spodbudita optimizem - s tem se namreč spomnimo, da se dobre stvari dogajajo tudi v težkih časih.

Brecherjeva je opozorila, da imamo ljudje prirojeno negativno naravnanost, zaradi česar je včasih težko ostati pozitiven. "V naših možganih je težko povezati resničnost s tveganji, nevarnostmi in težavami, saj je od tega odvisno naše preživetje, zato smo nagnjeni k temu, da hitro opazimo nevarnosti in tveganja, vendar je treba vložiti več napora, da opazimo stvari, ki nas osrečujejo, in stvari, za katere smo lahko hvaležni," je še pojasnila strokovnjakinja.

Da ste hvaležni, potrebujete namerno dejanje in ne nagonski odziv. Za začetek Brecherjeva predlaga, da si zastavite naslednja vprašanja: Kaj dobrega se je danes zgodilo? Kakšno vlogo sem imel pri tem? Kaj dobre stvari današnjega dneva povedo o meni? Z vajo je vsak dan lažje opaziti dobre stvari. To postane protiutež negativnosti.

4. Imate pač smolo?

V svoji knjigi Naučeni optimizem dr. Martin Seligman opredeljuje optimizem kot razlagalni slog, ki ga ljudje uporabljajo za razumevanje, zakaj se dogajajo dobre in slabe stvari. Zapisal je, da se pesimisti lahko naučijo biti optimisti tako, da premislijo, kako se odzivajo na stisko. Seligman je na primer poudaril, da optimistični ljudje verjamejo, da so negativni dogodki začasni, in jim očitajo vzroke zunaj sebe, medtem ko pesimisti opozarjajo na trajne vzroke, ki so jih ustvarili sami.

Poleg tega optimisti vidijo neuspeh samo na enem področju in si opomorejo, pesimisti pa menijo, da neuspeh na enem področju pomeni neuspeh na vseh področjih življenja. "Če bo torej šlo kaj narobe in boste to razumeli kot svojo napako, boste manj optimistični, če pa se vam to zdi le smola, se boste verjetno od tega distancirali. Če boste to videli bolj situacijsko, boste verjetno rekli: to bom pustil za seboj in šel naprej," je prepričana Brecherjeva.

5. Veselite se boljših časov

Načrtovanje priljubljenih dejavnosti za čas, ko bo covid-19 pod nadzorom in se bomo lahko udeležili svojih najljubših dejavnosti, nam lahko prinese nekaj veselja in nam morda vliva še največ upanja. (Healthline)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta