Urban Kuntarič, Sebastijan iz serije V imenu ljudstva: "Mnogi so še vedno prepričani, da sem res avtist"

Zvezdana Bercko Zvezdana Bercko
20.02.2022 04:40

Na male ekrane prihaja druga sezona serije V imenu ljudstva. V vlogi avtista Sebastijana bomo spet gledali Urbana Kuntariča, ki je s to kompleksno vlogo že v prvi sezoni navdušil občinstvo in kritike.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Urban Kuntarič kot Sebastijan v nanizanki V imenu ljudstva
Ksaver Šinkar

To nedeljo se na RTV Slovenija začne druga sezona kriminalne serije V imenu ljudstva. Že znani junaki - Nika, Borut, Sebastijan, Tomaž, Majda in njihovi sorodniki ter prijatelji -, ki so se v prvi sezoni ukvarjali z gradbenimi malverzacijami, se bodo tokrat znašli v ospredju korupcijske afere v farmacevtsko-zdravstvenih poslih. Glavna junakinja Nika (igra jo Ajda Smrekar), ki še vedno težko razume, da obstajajo ljudje, ki so zmožni za zaslužek poteptati in uničiti življenje preprostih in poštenih ljudi, v drugi sezoni serije zaživi novo življenje z Borutom (Rok Vihar), z njima pa tudi avtist Sebastijan. S to kompleksno vlogo je že v prvi sezoni občinstvo in kritike navdušil Urban Kuntarič, za vlogo je na lanskem igralskem festivalu KRAFFT v Kranju tudi dobil nagrado Veliki plan društva Slovenskih avdiovizualnih igralcev.

Urban Kuntarič
Žan Brelih Hatunić

Kuntarič je v vlogi tako prepričljiv, da so mnogi še vedno prepričani, da je dejansko avtist. "Moji babici, ki je bila medicinska sestra, so njene nekdanje sodelavke, ki so kasneje delale z avtisti, povedale, da je moja upodobitev zelo točna. Tudi mama soigralke Ajde Smrekar, ki je delala na Zavodu za usposabljanje Janeza Levca, je to potrdila. Sam sem se na to kompleksno vlogo bolj kot s poglabljanjem v literaturo pripravljal z gledanjem posnetkov. Pogledal sem ogromno znanih avtističnih vlog, od Rain Mana naprej, da sem prišel do ideje, kako bi upodobil avtistični lik. Potem smo en mesec intenzivno vadili, da sem nato skupaj z režiserjem in soigralci prišel do tega končnega lika, ki je bil hkrati verodostojen in primeren za igro pred kamero."

Serija V imenu ljudstva nadaljuje trend domačih kriminalnih serij, ki so vse bolj priljubljene. Urbana Kuntariča to ne preseneča. "Žanr kriminalke je povsod po svetu zelo priljubljen, vse se je začelo že z detektivom Poirotem. Po mojem je razlog v tem, da nam kriminalka v tem svetu, ki absolutno ni črno-bel, ampak je v različnih odtenkih sivega, vendarle prinaša dokaj jasen črno-beli aspekt. Detektiv je kljub morebitnim svojim pomanjkljivostim vedno dober lik, tisti, ki se na koncu izkaže za morilca ali koruptivneža, pa je absolutno bad guy, slab fant. Očitno v tem svetu zmešnjav potrebujemo neke zgodbe, za katere se lahko oprimemo in si rečemo: Aha, ti so dobri, oni pa so slabi."

Mladi igralec, za katerega je vloga Sebastijana po nekaj stranskih filmskih vlogah prva večja televizijska, sicer dolgo ni bil prepričan, da ga ima kamera rada. "Vedno sem govoril, da je moj medij gledališče. Tam je na voljo več žanrov, več slogov igre, mislil sem, da je to zame bolj primerno. Igre pred kamero sem se učil s prebiranjem čisto obrtniških knjig na temo filmske igre. Potem pa sem zagrizel v to ... Zdaj vidim, da si v filmski igri sicer izrazno omejen, a ravno ta omejenost ti omogoča, da si znotraj majhnega prostora bolj kreativen, ko iščeš prostore, kjer se lahko še izraziš, kjer lahko še kaj več narediš, odigraš …"

Urban Kuntarič je tretjo sezono zaposlen v SLG Celje. Celjsko gledališče označuje za valilnico mladih igralcev, ki tam dobivajo velike vloge, na katere bi morali v ljubljanskih gledališčih čakati leta in leta. "V Ljubljani imajo res igralski kaliber, velike zvezde. Za Celje je pa znano, da v ansambel povabijo mlade igralce in na njih gradijo sezono. Trenutno nas je kar šest igralcev mlajših od 30 let. To teatru daje živahnost, svež veter, kar se pozna na celotnem ansamblu. Vodstvo pa temu primerno določa repertoar, s predstavami, ki nam omogočajo, da igramo glavne vloge, da se razvijamo kot igralci."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta