Uroš Šerbec: V Tokio bomo šli, čeprav po obvoznici

Gordana Possnig Gordana Possnig
27.01.2019 02:52

Uroš Šerbec, nekdanji odlični rokometaš, kapetan članske rokometne reprezentance, trener, pomočnik selektorja članske reprezentance, strokovni televizijski komentator, navijač Liverpoola.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Uroš Šerbec (prvi z leve) je leta 2000 igral na olimpijskih igrah v Sydneyju.
Boris Vugrinec

Verjetno ga ni slovenskega ljubitelja rokometa, ki ne bi poznal Uroša Šerbca, ki bo februarja dopolnil 51 pomladi. Nekdanji vrhunski rokometaš je svoje prve rokometne korake naredil v Brestanici pri Krškem, ki je dala že štiri članske državne reprezentante (ob Šerbcu še brata Klemna in Nejca Cehteta ter Bruna Glaserja). Uroš Šerbec je za slovensko člansko rokometno reprezentanco odigral 120 srečanj in dosegel 475 golov. Kot igralec je bil član Krškega, velenjskega Gorenja, Celja Pivovarne Laško, Dola pri Hrastniku in nazadnje znova Krškega, kjer je tudi zaključil tudi aktivno kariero.
Kot član slovenske rokometne reprezentance je igral na več evropskih in svetovnih prvenstvih, bil je tudi član slovenske reprezentance, ki se je leta 2000 po znameniti in nepozabni zmagi v tekmi za peto mesto na evropskem prvenstvu proti hrvaški v Areni Zagreb uvrstila na olimpijske igre v Sydneyju. Rokometaši so bili prvi slovenski športniki, ki so na olimpijskih igrah Slovenijo zastopali v kolektivnih športih.

Temperamenten tudi ob igrišču
Andrej Petelinšek

Brazilci so presenetili

V januarju je bil zadnje tri sezone član slovenske izbrane vrste, ki je sodelovala na velikih tekmovanjih, evropskih in slovenskih prvenstvih. Letos ga na svetovnem prvenstvu ni, saj je Slovenija junija lani izgubila kvalifikacijska dvoboja za nastop z Madžarsko in tako ni branila senzacionalnega brona izpred dveh let.

Nepozabni spomini na zagrebško tekmo

Uroš Šerbec pravi, da so bile tekme z našimi južnimi sosedi Hrvati vedno nekaj posebnega. Tako v klubski kot reprezentančni karieri. "Še sedaj se živo spomnim svojih tekem kot član Celja z Zagrebom. To je bil čas po osamosvojitvi, tekme so imele vedno posebej naboj, žal so imele prevelik političen pridih. Bili so časi, ko smo športniki promovirali svojo novonastalo državo v svetu. Vsi se spomnimo, kaj vse se je dogajalo v zagrebški ledeni dvorani. Zato je zame še vedno kultna tekma slovenske reprezentance v isti dvorani 29. januarja 2000, ko smo sredi hrvaške prestolnice slavili v odločilni tekmi za peto mesto in jim odvzeli zadnjo vstopnico za olimpijske igre v Sydneyju. Še danes, 19 let po nepozabnem obračunu, se vsega spomnim, kot bi bila tekma včeraj," pravi Uroš, ki je v znak velikega zmagoslavja nekaj sekund po zadnjem pisku sirene skočil k slovenskim novinarjem na tribuni v nabito polni zagrebški dvorani, ki je utihnila ob šokantnem porazu. Sedaj, ko pogleda nazaj, pravi, da je bil to čas odraščanja obeh reprezentanc, ko so začeli nekaj graditi na novo. Je pa ponosen na to, da so prav oni postavili temelje za dosedanje uspehe reprezentance.
Tudi v karieri pomočnika selektorja (funkcijo opravlja zadnja tri leta) sta najbolj odmevala zmaga nad Hrvati in bron na svetovnem prvenstvu. Nikoli ne bo pozabil lanskoletne tekme z Nemci na evropskem prvenstvu, ki jo je zaznamovala sporna sodniška odločitev in neverjetna izguba točke po izteku igralnega časa.
Kako pa Uroš tekme doživlja ob igrišču? "Ob igrišču je prisotno veliko več nervoze, si blizu, a tudi daleč. Neposredno, razen z nasveti, na dogajanje med igro ne moreš vplivati. Ko pa si na igrišču kot igralec, imaš vse v svojih rokah, odločaš sam o konkretnih situacijah. Ni ga lepšega kot občutek, da lahko odločiš tekmo," pravi Uroš, ki je še vedno trdno prepričan, da bo Slovenija udeleženka olimpijskih iger čez leto in pol v Tokiu. "To je naš cilj, ki smo si ga zastavili že ob olimpijskih igrah v Rio de Janeiru, kjer smo osvojili šesto mesto. Naš cilj je tudi, da v Tokiu napademo olimpijsko odličje," pravi Uroš, ki tudi obžaluje, da si Slovenija pot do uspeha vedno poišče po daljši poti. Kot si bo morala najprej vstopnico za dodatne kvalifikacije, ki bi ji zagotovil mesto na prihodnjih olimpijskih igrah zagotoviti šele na evropskem prvenstvu prihodnje leto, ki bo prvič organizirano v treh državah - v Avstriji, na Norveškem in Švedskem.

Prekmalu odidejo v tujino

Žal slovenski klubi zaradi manjših finančnih sredstev ne morejo več konkurirati najboljšim v Evropi. Tega se zaveda tudi Šerbec, ki ob tem poudarja, da slovenski igralci vse mlajši odhajajo v bogatejše evropske klube. "Kar nekaj igralcev je premladih odšlo v Evropo. V mislih imam igralce, ki prihajajo iz manjših klubov in za katere bi bilo dobro, da bi se vsaj sezono ali dve kalili na evropskih tekmah v celjskem ali velenjskem dresu, da bi si pridobili izkušnje igrati pod pritiskom. Nekateri fantje v tujih klubih nato ne dobijo dovolj priložnosti za dokazovanje, posledično ne napredujejo, kot si sami želijo. To pa ni dobro ne za njih ne za slovensko člansko reprezentanco," meni Šerbec, ki se je dotaknil še dogajanja v slovenski rokometni ligi, ki je postala zelo izenačena. Poudaril je, da je dobro za slovenski klubski rokomet, da sta se jim znova v celotni sezoni pridružila Celje Pivovarna Laško in Gorenje, ki sta pred tem igrala v regionalni ligi Seha. Šerbec ob tem podpira tudi sistem igranja v prvi ligi, v tej sezoni je že bilo več presenečenj in porazov favoritov na obračunih z manjšimi klubi.

Liverpool je njegov klub.
Osebni Arhiv Boris Seidla
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta