Več nočnega spanca zmanjšuje nevarnost poškodb čez dan

NR
08.03.2020 02:11

Zdravi odrasli, ki ponoči spijo najmanj osem ur, so morda čez dan izpostavljeni manjši nevarnosti poškodb, kot so zlomi, zvini in pretegi mišic.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Študija, v okviru katere so raziskovalci preučili podatke o 7576 pripadnikih in pripadnicah elitne enote ameriške vojske za posebne operacije, je pokazala, da so vojaki, ki ponoči niso spali več kot štiri ali pet ur, več kot dvakrat pogosteje poročali o mišično-skeletnih poškodbah kot tisti, ki so spali osem ur na noč ali več. "Izkazalo se je, da ustrezna količina spanca, zlasti pri aktivnih športnikih, izboljšuje fizične zmogljivosti in zdravje ter precej prispeva k preprečevanju mišično-skeletnih poškodb," je povedal avtor študije Tyson Grier iz centra ameriške vojske za javno zdravje ob preizkusnem poligonu v Aberdeenu v ameriški zvezni državi Maryland.
Več kot polovica vojakov je poročala, da so med to dolgotrajno študijo doživeli najmanj eno mišično-skeletno poškodbo. Večina, približno 63 odstotkov udeležencev študije, je vsako noč spala šest ali sedem ur. Približno 10 odstotkov jih ponoči ni spalo več kot štiri ure, samo 16 odstotkov pa jih je spalo najmanj osem ur. V primerjavi z vojaki, ki so vsako noč spali osem ur ali več, je pri tistih, ki so spali sedem ur, obstajalo za 24 odstotkov večje tveganje za mišično-skeletne poškodbe.
To tveganje je naraščalo z zmanjševanjem ur nočnega spanca. Tako je bilo 53-odstotno pri šestih urah nočnega spanja, še enkrat večje pri petih urah in 2,4-krat večje pri štirih urah nočnega spanca ali manj. Med mišično-skeletne poškodbe sodijo vse poškodbe, od zvina gležnja do natrgane ramenske tetive ali zdrsa medvretenčnih ploščic. Toliko, kot je poškodb, je tudi vzrokov zanje. Med njimi so denimo visoko intenzivna telesna vadba, težko fizično delo ali preveč ur tipkanja na tipkovnici. Znanstveniki so v reviji Sleep Health zapisali, da so med vojaki najpogostejše preobremenitvene poškodbe, ki so v glavnem posledica fizičnega treninga ali ponavljajočih se aktivnosti. Ker okoli 42 odstotkov pripadnikov ameriške vojske navaja, da v povprečju vsako noč spijo pet ur ali še manj, bi lahko pri njih tveganje za poškodbe zmanjšali tako, da bi jim zagotovili dovolj dolg nočni počitek.
Ena od omejitev študije je bila, da so se raziskovalci zanašali na navedbe vojakov o tem, koliko ur na noč spijo. Nujne so tudi dodatne raziskave, v okviru katerih bi preučili, ali lahko s podaljšanjem nočnega spanja dejansko zmanjšamo tveganje za poškodbe.
"Povsem možno je, da ljudje zaradi premalo nočnega spanca čez dan nismo dovolj previdni in pozorni, in se zato hitreje poškodujemo. Poleg tega pomanjkanje spanja povzroča poškodbe na celicah v organih," meni dr. Hohui Wang s kalifornijske univerze v San Franciscu, ki ni sodeloval pri omenjeni študiji. Škodo na celicah lahko vsaj nekoliko omilimo z nadomeščanjem pomanjkanja spanja. "Večina ljudi je bolj zdrava in tudi bolj storilna, če spi od sedem do devet ur na noč," je prepričan stotnik Jeffrey Osgood z Vojaškega raziskovalnega inštituta Walterja Reeda v Silver Springu v ameriški zvezni državi Maryland. "Kdor redno ponoči spi šest ur ali manj, težko zaspi, se med spanjem nenehno prebuja ali zjutraj prehitro zbuja, bi moral nedvomno nekaj storiti za izboljšanje spanca," še meni Osgood. Po njegovih besedah bi se morali v tem primeru tik pred spanjem izogibati kofeinu, nikotinu, alkoholu in telesni vadbi. A v posteljo tudi nikoli ne bi smeli leči lačni. V spalnici naj vladata tema in tišina, če ne gre drugače, si pomagamo s spalno masko za oči in čepki za ušesa. Zlasti pomembno pa je, da pametni telefon in druge podobne naprave hranimo daleč stran od postelje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta