Večerova patrulja: Pohorju dosti plusov, nekaj minusov je še

Srečko Klapš Srečko Klapš
27.01.2019 07:02

"Trideset let sva imela sezonsko na Pohorju, a nama je bilo dovolj neprimernega odnosa do smučarjev in težav pri vzdrževanju, zato sva šest let smučala na Rogli. Letos sva domači strmini spet dala priložnost".

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dobro urejena proga na Arehu
Sašo Bizjak

Na dan snežne kontrole za Zlato lisico se je minuli torek Večerova dvočlanska novinarska ekipa podala na reportažno pot po pohorskih smučiščih - od zgornje postaje šestsedežnice Pisker na Arehu do spodnje postaje Pohorske vzpenjače. Za dnevno vozovnico sva s fotoreporterjem Sašem odštela po 32 evrov in se po tekočih vstopnicah povzpela do vrste za vstop v "Kanglerjeve" rdeče gondole. Čeprav se je nabralo vsaj 50 ljudi, je zelena luč za vstop zasvetila natanko ob 8.45.
Upokojenec Jože nam je povedal, da še z devetimi prijatelji smuča vsak dan v tednu, vikende pa prepušča turistom. "Smo bolj jutranji tipi, v sezoni naberemo več kot 60 smučarskih dni," je dejal in potarnal, da bi lahko bili pri Marpromu bolj fleksibilni in bi zagnali gondolo deset minut prej, če se nabere dovolj ljudi. Na zgornji postaji vzpenjače nas je s širokim nasmehom in glasnim dober dan pozdravil Zvonko, ki je predvsem starejšim smučarjem pomagal pri smučeh in jim zaželel lep smučarski dan. Pohvalno.

Bitka za avtobus na Areh

Medtem je na avtobusni postaji za prevoz z Bellevueja na Areh že nastala dolga vrsta smučarjev, ki so ugibali, ali se bodo lahko vsi zdrenjali na smučarski avtobus. Ta se prav tako drži voznega reda ob 9.15, ne glede na to, da že četrt ure prej čaka dovolj smučarjev. "Večkrat smo predlagali, da bi bila za prvo vožnjo na voljo dva smučarska avtobusa. Prvi bi odpeljal takoj, ko bi se napolnil, drugi pa po voznem redu, saj se pogosto zgodi, še posebno med počitniškimi dnevi in vikendi, da vseh smučarjev ne morejo prepeljati," je pripomnil eden od čakajočih.

Snežni top brez ustrezne zaščite
Sašo Bizjak

Pazi, neoznačen snežni top!

Navdušeni nad smuko na Piskru smo se po povezavi s Cojzarice odpravili še na vlečnico Ruška. Vajeni, da si je treba vzeti nekaj zaleta, smo se naenkrat na ozki poti znašli v meglenem oblaku in se skoraj zaleteli v oranžno mrežo in snežni top, ki je bruhal sneg. Padec je bil neizogiben, z glasnim krikom sem na nevarnost opozoril našega fotoreporterja, ki se mi je izognil z zavojem desno v hrib in se prav tako ob padcu za las izognil trčenju s topom. Podobno izkušnjo je imela še Mariborčanka Lijana Šilec, ki prav tako ni videla topa in je grdo padla. K sreči smo jo vsi odnesli brez poškodb. Na nevarno postavljen in neoznačen snežni top (označiti bi ga morali z rumeno zastavico) smo opozorili Miho Rubina pri Marpromu, zadolženega za stike z mediji; zahtevali smo, naj takoj ukrepajo. To so, kot nam je sporočil kasneje, z nadzorniki smučišča tudi storili, snežni top so ustrezno zaščitili.

Smučarski avtobusi je natrpan.
Sašo Bizjak

Ruška koča v štirih občinah

Na žalostno podobo hotela Areh, ki se popolnoma razgali v poletnih mesecih, ko ga zarašča plevel, ki prekriva propadanje notranjosti, je opozoril tudi upravnik Ruške koče in predsednik društva gostincev Pohorja Maksimiljan Klančnik. "Če želimo preživeti skozi celo leto, moramo več staviti na letni turizem, zato upam, da bo ta rak rana Areha kmalu pozdravljena."
Letos v Ruški koči beležijo za okoli petino več gostov kot lani, tako da so do srede marca skorajda razprodani. Med tednom gostijo šole v naravi, med vikendi turiste. Na manjši obisk dnevnih in prehodnih gostov je vplivala zelena zima, zato Klančnik upa, da se bo ta le vdala snegu in mrazu. Sodelovanje z gostinci je dobro, pravi, upravljavec smučišča Marprom pa jim odobrava desetodstotni popust na dvo- in večdnevne vozovnice.

Maksimiljan Klančnik, predsednik društva gostincev Pohorja, si želi več sodelovanja.
Sašo Bizjak

Policisti tudi pomagajo, ne samo kaznujejo

Na Arehu smo se o varnosti pogovarjali s policistoma na smučišču, Edvardom Čepetom in Davorinom Ramšakom. Povedala sta, da smučarji v glavnem smučajo zmerno, a da se nesreče vendarle zgodijo. "Morda bi bilo treba predvsem mlade naučiti osnovnih pravil in kulture smučanja, kar bi pripomoglo k večji ozaveščenosti in manj nezgodam." Tudi z akcijami Šolar na smučišču in Policist Leon svetuje. Opozorila sta na pravilno uporabo čelade, tudi za starejše od 14 let, čeprav zanje ni obvezna. In da na smučišču večkrat pomagata, če smučarji potrebujejo pomoč, ker policisti raje delujejo preventivno kot pa kaznujejo, dodajata.

Sonce vselej prav pride.
Sašo Bizjak

V dolino po Čopki

Glede na to, da je bil Snežni stadion zaradi snežne kontrole in treninga smučark pred Zlato lisico zaprt, smo se v dolino odpravili po Čopki.
Zaradi pozitivnih temperatur se je umetni sneg spreminjal v kašastega, medtem ko je bila osnovna podlaga na sredini še zmeraj trda oziroma poledenela. Da je kljub temu smuka zadovoljiva, je potrdilo še nekaj smučarjev, ki so za nama prismučali v dolino.
Da bi bil krog sklenjen, sem odpešačil še do Snežnega stadiona, ki je bil rezerviran za trening. Glede na to, da sem takrat po trdi in mestoma ledeni progi robil in smučal na prvi dan nočne smuke, sem bil zadovoljen, da si progo za svetovni pokal ogledujem od spodaj navzgor.

Bodoči smučarski asi
Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta