Vegetarijanec na večerji? SOS za brezmesno silvestrovanje

Ana Lah Ana Lah
25.12.2022 02:00

Ne glede na to, kako bo videti zadnja noč v letu 2022, imate odlično priložnost, da poskrbite za vsaj kakšno brezmesno jed. Idej in receptov je za malo morje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Veganska panakota z gozdnimi sadeži na kostanjevi posteljici 
Ana Lah

Silvestrski večer se približuje s polno hitrostjo, in če ste eden izmed tistih, ki v zadnjem trenutku še vedno razmišljajo, kaj pripraviti za večerjo, je tu rešitev. Prav bo prišla tudi tistim, ki iščejo ideje za brezmesni jedilnik za posebne priložnosti v prihajajočem letu.

Ko se kuha, se kuha ...

... in ko se zabava, se zabava. Moje osnovno načelo pri pripravi jedi za posebne priložnosti, sploh takrat, ko vem, da bo zabava trajala dolgo v noč, je, da bolj ali manj vse pripravim vnaprej. Res obožujem kuhanje, ampak to mora biti, kar se mene tiče, vedno opravljeno pred zabavo. Ko se praznuje, se praznuje, ne pa mota po kuhinji. Če že, naj bo čas v kuhinji omejen na minimum, le na to, da še kaj pogrejemo ali vzamemo iz pečice. Sama že v začetku izločim jedi, ki morajo biti postrežene čim bolj sveže. Ne glede na to, kako zelo obožujem dobro pašto in pravo domačo pico z drožmi, tega za praznovanje z več kot štirimi ljudmi ne bi pripravila.

Bučna lazanja
Ana Lah

Namesto pice bi recimo raje naredila fokačo (testo za pico bi razporedila na namaščen pekač in nanj dala dodatke, kot so suhi paradižniki, čebula, kuhan krompir, paprika, kapre, olive, rožmarin ipd. in spekla v pečici). Fokača se lahko postreže ob narezku, olivnem olju, solatah ali jedeh na žlico.

Namesto testenin, ki jih moramo pojesti še vroče in takoj po pripravi, bi raje pripravila lazanjo, najraje iz hokaido buče. Hokaido omako pripravim tako, da prepražim čebulo, dodam česen, olupljeno in na kocke hokaido bučo, rdečo papriko, zalijem s pelati, začinim in kuham, dokler se ne zmehča. Za vegansko verzijo lazanje lahko kravje mleko v bešamelu zamenjamo z rastlinskim (priporočam sojino) in dodamo kvasne kosmiče (kvasi kosmiči oziroma angleško nutritional yeast so neaktiven kvas, ki ima sirast okus in se uporablja v veganski kuhinji).

Suši brez surove ribe

Ali ste vedeli, da Japonci jedo suši prav za novo leto? Japonci sicer riž jedo nezačinjen. Riž v sušiju pa je začinjen s kisom, sladkorjem in soljo, zato je suši jed za posebne priložnosti. Jedo ga kar z rokami in kot glavno jed. Za morski okus poskrbijo nori alge, k okusu pa veliko pripomore dobra začinjenost riža (500 gramov riža, potem ko ga skuham, začinim z omako iz petih žlic riževega kisa, štirih žlic sladkorja in žlice soli). V originalu je v sušiju surova riba, a po mojem mnenju je nabor drugih sestavin tako bogat, da ta ni potrebna. Teksturo in okus surove ribe odlično nadomesti avokado, zraven lahko dodamo tudi tofu, kumarice, blanširan korenček, rdečo papriko, mlado čebulo, v vegetarijanske sušije lahko damo tudi jajčno omleto. Možnosti je ogromno. K sušiju se odlično prilega sojina omaka, wasabi (zelena pekoča pasta, ki ima okus po hrenu) in gari (vložen ingver).

Vegi suši 
Ana Lah

Kiš, pite, nadevana zelenjava

Kar se tiče bolj krepkih brezmesnih jedi, ki počakajo več ur in se lahko postrežejo tudi pri sobni temperaturi, je vedno dobrodošlo in enostavno pripraviti francoski kiš (pita iz slanega krhkega testa z nadevom iz jajc, sladke smetane z dodatki, pri čemer smo lahko ustvarjalni in posežemo pa različnih vrstah zelenjave). Za vegansko različico lahko zmeljemo tofu z malo rastlinskega mleka in začimbami, namesto masla v krhko testo dodamo vegansko maslo oziroma margarino. Lahko pa krhko testo le nadevamo z različno zelenjavo, začinimo in spečemo v pečici.

Veganski sir
Ana Lah

Pripravimo lahko preprost zavitek iz vlečenega testa, ki ga napolnimo z nadevom iz sladkega zelja in različne zelenjave ter vse skupaj začinimo po okusu. Priporočam dodatek sojine omake, ki poskrbi za umami okus. Zadnjih nekaj let je na spletu popularna nut roast, torej neke vrste vegi verzija veganske pečenke. Za osnovo lahko vzamemo proseno kašo, kuskus, ajdovo kašo, dodamo praženo čebulo, začimbe, pražene in na grobo sesekljane oreščke, suho sadje in vezivo, ki je lahko jajce ali pa laneno jajce (ena jedilna žlica lanenih semen in tri jedilne žlice vode). Dobiti moramo kar lepljivo maso, ki jo pečemo v namaščenem pekaču kakšno uro. Z brezmesnim nadevom lahko napolnimo tudi bučo maslenko. Najprej jo prepolovimo, odstranimo semena in še del mesa, da bo dovolj prostora za nadev. Kar se tiče tega, smo lahko ustvarjalni, priporočam praženo čebulo, riž oziroma kakšno drugo vrsto žita, kostanje, sušene paradižnike in brusnice. Skuhamo in nadevamo v vdolbine bučnih polovic, ki ju nato spet sestavimo, ovijemo z aluminijasto folijo in pečemo dve uri pri 180 stopinjah Celzija.

Vegi sarmice

No, pa da ne izpustimo klasike. Tudi sarme se da čisto enostavno pripraviti brez mesa. V nadev lahko zraven okroglozrnatega riža dodamo še (sicer zelo cenovno ugoden) sojin granulat, kar se tiče sojinega mesa, ga sama vedno rada začinim s sojino omako, saj v primerjavi z mesom te sestavine nimajo okusa, zato jim moramo nujno dodati začimbe. Namesto granulata lahko dodamo ajdovo kašo. Mesni biftek lahko zlahka nadomestimo z vegi opcijami. Odličen je bifetk iz leče, začimb in sušenih paradižnikov. Ali pa kakšen avokadov namaz (sama avokadu dodam sol, limonin sok, poper, majonezo, gorčico in česen). Super možnost je tudi domači humus. Če se ga boste lotili, vam priporočam, da čičeriko najprej čez noč namakate, potem pa jo kuhajte z malo sode bikarbone, dokler ne razpade. Tako bo humus še posebno kremast. Če uporabljate čičeriko iz konzerve, jo še dodatno pokuhajte, dokler ne razpade. Kar se tiče prigrizkov in predjedi, pogosto posežem kar po listnatem testu, s pomočjo katerega se da narediti marsikaj. Od grisinijev s pestom, žepkov z različnimi slanimi ali sladkimi nadevi, mini pit, korenčkov v odejici in tako naprej. Ko pripravljamo narezke, je sire ali vegi salame smiselno kombinirati s suhim sadjem, oreščki, češnjevimi paradižniki in zelenjavnimi palčkami. Tako bo krožnik videti bolj barvito, tudi okusi bodo bolj zaposlili brbončice. Sama sicer nisem ljubiteljica veganskih sirov, je pa sprejemljiva možnost, če pripravimo sir iz namočenih indijskih oreščkov, začimb, limone in agar-agarja (veganska želatina). Za predjed lahko pripravimo zelenjavni karpačo, pri čemer surovo zelenjavo narežemo na čim tanjše rezine (najbolje bo, da si pomagamo z mandolino). Najpogosteje se za brezmesni karpačo uporabljajo surova rdeča pesa, korenček, kumarice ali pa bučke. Zelenjavo razporedimo po krožniku, jo pokapljamo s kisom, olivnim oljem, okrasimo z različnimi semeni, oreščki in svežimi začimbami.

Bučna sladica v kozarčku
Ana Lah
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta