Voditelja TV-oddaje Krompir ga imata najraje z rožmarinom

Saša Britovšek Saša Britovšek
15.09.2024 04:00

Gaja Filač in Klemen Kovačič sta mlada dramska igralca, ki v svoj gledališki urnik z veseljem strpata tudi krompirjaste sobotne dopoldneve, ko se prelevita v iskriva voditelja otroške in mladinske oddaje Krompir na TV Slovenija.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gaja Filač in Klemen Kovačič, voditelja oddaje Krompir
Tvs

Začenja se Gajina in Klemnova druga sezona zabave ob vodenju oddaje Krompir. Pravzaprav je to že peta sezona, ko se iskriva gostitelja v soboto zjutraj v studiu Televizije Slovenija družita z zanimivimi gosti. Pogovarjajo se o resnih in zabavnih rečeh, preizkušajo v znanju, spretnostih in celo uprizarjajo mini koncerte. Gaja Filač in Klemen Kovačič sta lansko jesen stopila v čevlje prejšnjih voditeljev Nike in Nika ter suvereno zakorakala z njimi. S kakšnimi občutki vstopata v novo krompirjevo dogodivščino in kako poteka ustvarjanje oddaje?

Ponovno, že drugič, bosta v svoj tedenski urnik morala vključiti "krompirjasto" zgodbo - celo vsak teden drugo. Sta se brez pomislekov odločila za nadaljevanje televizijskega dela in kako velika obveza je snemanje tedenske sobotne oddaje?

Gaja: "Za nadaljevanje sodelovanja v takem projektu nisem imela absolutno nobenega pomisleka, čeprav je celotna zadeva kar velik zalogaj. Je pa tudi velik izziv in rada imam izzive. Menim, da me ohranjajo gibko kot ustvarjalko. Prav tako sem po naravi deloven človek in če gre za projekt s srcem, če so zraven pravi ljudje, če me tematika zanima, sem za."

Urednici oddaje Krompir Meta Ornik in Maja Pavlin voditeljema Gaji in Klemnu ustvarjata poligon za igranje in ustvarjanje.
Adrian Pregelj/ Tvs

Klemen: "Nadaljevanje sodelovanja pri oddaji Krompir tudi zame ni bila težka odločitev. Vzljubil sem namreč sobotna jutra, prežeta z vznemirjenostjo ob vodenju oddaje v živo, pri katerem spoznavam nove ljudi, zlasti mlade, nove teme in pridobivam celo nova znanja. Obenem ne manjka zabave, piko na i pa predstavlja ekipa soustvarjalk oddaje - od uredniške zasedbe do krasne sovoditeljice Gaje."

Nenazadnje sta lansko leto stopila v čevlje Nike Rozman in Nika Škrleca, ki sta oddajo zaznamovala na svojevrsten način. Je zdaj studio Krompirja že vajino pristno domače okolje in televizija vajin "tretji dom"?

Gaja: "Mislim, da še nismo popolnoma sproščeni eden z drugim - kamera z nama in midva z njo. (smeh) Ampak se vedno bolj učimo sobivati, izziv je predvsem dejstvo, da snemamo v živo. Je pa ogromno odvisno tudi od tega, kakšen dan imaš, kako se počutiš, kakšen odnos imaš do tematike, ki jo obravnavamo, kakšni so gostje …"

Klemen: "Sam sem se proti koncu prejšnje sezone res že pošteno privadil na Krompirjev studio in se počutil povsem domače. Je pa od zadnje oddaje minilo kar nekaj časa, vmes so bili poletje in popolnoma drugi svetovi, zato bo vrnitev lepa, a tudi treme ne bo manjkalo. A ta je pri meni vedno dobrodošla."

Koliko sta vidva kot voditelja vpeta tudi v samo ustvarjanje vsebin? Kdo je glavna "glavca" za ustvarjanje oddaje in tisti/tista, ki vama zaupa ter vaju podpira?

Gaja: "Glavni urednici Meta Ornik in Maja Pavlin sta tisti, ki nama s Klemnom ustvarjata poligon za igranje. Onidve naredita veliko večino - določita temo oddaje, goste, glasbene ali plesne točke … Skratka, Meta in Maja ustvarita nek okvir, ki ga s Klemnom potem polniva."

Kako bi gledalcu, ki dela televizije ne pozna, opisala ozadje dogajanja v času snemanja?

Gaja: "Obstajata dve 'zaodrji'. Eno je za kamero, drugo pa v režiji, kjer je tudi režiser. S tistimi v režiji sva s Klemnom povezana prek slušalke. Ko imamo srečo in vse poteka tako, kot mora, je 'backstage' zelo miren, vsi so na svojih mestih, režiser samo občasno usmerja promet. So pa dnevi, ko ne gre nič po planu, in takrat zna biti tudi kaos." (smeh)

A to pomeni, da se trudita tudi na svojih vsakdanjih poteh prepoznati vsebine, ki bi zanimale gledalce Krompirja?

Gaja: "Da, definitivno. Sama lahko tudi predlagava kakšne zanimive teme, ki bi jih lahko obravnavali v Krompirju, kar je velika spodbuda za to, da po svetu hodiva s široko odprtimi očmi. Jaz sem recimo opazila, da moja bivša sošolka iz gimnazije šiva svoje lastne obleke tako, da reciklira zavržen material, kar se mi je zdela odlična ideja za temo oddaje trajnostno življenje/moda."

   
Tvs

Klemen: "Res je, tudi jaz sem postal bolj pozoren na teme, ki bi zanimale mlade in bi lahko dobile mesto v oddaji. Tako bolj radovedno kot prej opazujem vedenje, zanimanja in želje mladih - bodisi pri igri s svojimi bratranci bodisi na prehodu za pešce, kjer malček sprašuje očeta, zakaj je nebo modro. Nemalokrat pa vsebine, ki zanimajo otroke, pritegnejo tudi mene."

Kakšna nova sezona čaka mlade gledalce? Lahko napovesta že kaj novega?

Klemen: "Prihajajoča sezona bo obogatena s kar nekaj novostmi! Ena glavnih je Krompirjev oder, kamor že zdaj vabimo mlade, ki bi se želeli predstaviti s plesnim, glasbenim, pevskim ali kakšnim drugim nastopom. Prijavite se, zelo vas bomo veseli! Pripravljamo tudi možnost za aktivnejše sodelovanje gledalk in gledalcev z domačega kavča, ohranjamo pa tudi telesno aktivnost v obliki zabavne telovadbe, v kateri se bova preizkušala z Gajo. A tokrat v manj tekmovalnem vzdušju. Upam, da to ne pomeni, da sva bila doslej preveč zagrizeno tekmovalna." (smeh)

Obstaja točka, kjer se stikata vajino delo v gledališču ali na filmu (serijah) in tisto v oddaji Krompir?

Gaja: "Seveda! Za božično oddajo, recimo, smo imeli v Krompirju prispevek o naši čudoviti predstavi Snežena sestra, v kateri igram tudi sama."

Klemen: "Da! Delo na vseh omenjenih področjih predvideva neke vrste gledalko/gledalca, velikokrat v 'živi' obliki, kar pomeni vedno znova stoodstotno koncentracijo in predanost vsebini, ki jo posredujemo občinstvu. Hkrati mi tovrstno delo omogoča veliko mero ustvarjalnosti, osebnega izražanja in tudi zabave."

In kako pomemben je krompir v vajinem življenju, takšen, drugačen, slan ali začinjen?

Gaja: "Zelo. Obožujem ga. Sploh če je pečen v pečici, začinjen z rožmarinom in posoljen. Pa tudi sladek krompir ni švoh." (smeh)

Klemen: "Lahko bi rekel, da je zame krompir preživetvenega pomena. Zlasti pečen z malo rožmarina."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta