Vračajo kavbojski škornji in klobuki: Modne ikone kažejo proti Divjemu zahodu

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
12.05.2024 04:31

Na modni sceni je odjeknilo - v modo se vrača navdih Divjega zahoda.Trdno na prestolu ostajajo dobre stare kavbojke. Za odlično promocijo trendov ameriškega zahoda 19. stoletja, skrbijo tudi zvezdniška imena. Vas zanima, katera?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kim Kardashian je bila ujeta v fotografski objektiv v modni kombinaciji kopalk in kavbojskega klobuka.
Profimedia

Čas kavbojev ponovno trka na naša vrata. Modno sceno je zajel nekakšen novo-stari modni trend Divjega zahoda. Pri čemer sicer Američani vihajo nos, saj menijo, da je tako imenovani Cowboy and Cowgirl Fashion Style - kavbojski videz, pri katerem so ključni klobuk, škornji in usnjen pas - že nekaj časa prisoten v svetu mode. A glede na to, da je kavbojski stil oblačenja v ZDA, še najbolj pa v tamkajšnji zvezni državi Teksas, nekaj povsem običajnega in vsakdanjega, njihov odziv na mnenje modnih strokovnjakov, da se Divji zahod po mnogih letih premora ponovno vrača na modne brvi, niti ne preseneča. Dejstvo je namreč, da modna zgodba s kavbojskimi klobuki, škornji, telovniki in z usnjenimi jaknami z resicami vsaj v Evropi doživlja in je doživljala svoje vzpone in padce. Zadnji dve leti, predvsem pa letos, pa vse kaže, da bo tudi na stari celini že kmalu mogoče srečati številne kavboje.

Reuters

Da bi bili v trendu, sicer ni nujno, da ste od glave do pet oblečeni kot kavboj. Povsem dovolj "kavbojski" boste s škornji s špičasto konico in z rahlo dvignjeno peto, da bo učinek še boljši, pa so lahko ti za Divji zahod neobičajnih barvah. Prepustite se različnim vzorcem na škornjih, pastelnim barvam, če pa ne želite odstopati, na vas čaka vedno dobra klasika iz rjavega ali črnega usnja. Modna zapoved so tako gležnjarji kot škornji, ki sežejo čez kolena. Nosimo jih lahko k različnim kosom garderobe - tako k lahkim poletnim oblekam, nabranim krilom in seveda h kavbojkam, brez katerih tudi letos ne bo šlo. Neizogiben dodatek k škornjem in oblačilom pa je seveda njegovo veličanstvo klobuk, ki je prave kavboje med prašnimi nevihtami ščitil pred prahom in vetrom, danes pa velja za odličen modni dodatek. V vročih poletnih dneh namreč ni nujno, da je klobuk iz semiša ali usnja, lahko je tudi iz filca ali slame, in je kot kombinacija k ohlapni in zračni srajci ne zgolj modni dodatek, temveč tudi odlična zaščita pred sončno pripeko. Srajce z vezeninami, pogosto s kovinskimi zakovicami in kljukicami namesto gumbov lahko odlično kombinirate s suknjiči, kavbojkami, krili iz džinsa ... Hkrati pa so idealni modni dodatki tako imenovane bolo kravate, šali, srebrn nakit s turkiznimi obeski. Tu so še romantične obleke iz bombažnih materialov, s plisiranimi rokavi, visokimi ovratniki, s cvetličnimi in drugimi drobnimi vzorci, jakne in puloverji, malo vezenja ... Pomembno je, da so oblačila praktična in ženstvena, moška pa tudi nekoliko uporniška in divja.

Že Raquel Welch je bila zagreta za modo Divjega zahoda.
Profimedia

Beyonce odkriva svoje korenine

Da utegne vnovič zapihati veter z zahoda, je pred dvema letoma napovedal že Chanel, ko je za svojo modno kolekcijo jesen/zima 2022/23 manekenkam na glave poveznil črne kavbojske klobuke, na svoji reviji visoke mode pa je našel mesto tudi za kavbojske škornje. Ali je imela čarobno kroglo ali pa je šlo zgolj srečno naključje, pa se še danes sprašujejo modni kritiki - glasbena diva Beyonce Knowles se je namreč na svojo lansko svetovno turnejo albuma Renaissance podala z avtoportretom, na katerem nosi s steklom okrašen kavbojski klobuk, na koncertih pa je sedela na bleščečem konju.

Z novim albumom in oblekami je šla še korak dlje. Svoj country album je namreč poimenovala kar Act II: Cowboy Carter. To je njen osmi studijski album, ki raziskuje njene teksaške korenine in zgodovino afriških držav. S singlom Texas Hold'em je postala prva temnopolta ženska, ki je dosegla prvo mesto Billboardove državne lestvice, na tiktoku pa se je pojavila v več kot 158 tisoč objavah. Hkrati je s svojo modno kombinacijo džins na džins in kavbojskim klobukom poskrbela za pravo evforijo med svojimi sledilci in oboževalci. Modni analitiki britanske nakupovalne platforme Boohoo so po Super Bowlu, na katerem je bil prikazan oglas za telekomunikacijsko podjetje, v katerem je sodelovala Beyonce, opazili precejšnje povečanje zanimanja za modo, značilno za Divji zahod. Povpraševanje po kavbojskih klobukih se je namreč po objavi oglasa na Googlu povečala za kar 212 odstotkov, za kavbojske škornje za 163 odstotkov, za usnjene bolo kravate pa za neverjetnih 566 odstotkov.

Ni pa bila Beyonce edina, ki je poskrbela za odlično promocijo kavbojskega stila. Za noro razprodajo kavbojskih klobukov je poskrbel tudi Harry Edward Styles, angleški pevec, igralec in fotomodel, prav tako znan kot član fantovske pop skupine One Direction, saj so si jih želeli imeti vsi, ki so bili na njegovih koncertih Love on Tour. Pa ne kakršnekoli - naravnost oboževan med zvezdnikovimi oboževalci je bil klobuk v roza odtenku. Prav tako je roza kavbojski outfit spromovirala glavna igralka filma Barbie Margot Robbie, ki je celo priznala, da ji roza "paše, kavbojski stil pa tudi, saj obožuje svobodo in konje".

Manekenka Bella Hadid si je na glavo poveznila prikupen rdeč klobuček.
Profimedia

Bella Hadid našla pravega kavboja​​

Je pa kar nekaj zvezdnikov, ki so smernicam Divjega zahoda zvesti že od nekdaj - med njimi tudi nekdanja country, zdaj pop pevka Taylor Swift in njena prijateljica in sodelavka Lana Del Ray, ki je napovedala svoj prvi country album z naslovom Lasso, visoke petke pa z veseljem zamenja za kavbojske škornje in klobuk, ker meni, da so udobni in elegantni hkrati. Celo ekstravagantna Kim Kardashian, ki se v središču pozornosti dobro znajde, zato zvesto sledi modnim trendom, se je na Super Bowlu pojavila s kavbojskim klobukom na glavi, od katerega se ni poslovila niti, ko so jo fotografi odkrili na počitnicah na eksotičnih otokih Turks in Caicos. Po plaži se je sprehajala - v kopalkah in klobuku. "Odlično senco daje," je odvrnila paparacem, ki zvezdnici sledijo na vsakem koraku.

Miley Cyrus se v zadnjih letih spogleduje s svojimi country koreninami.
Profimedia

Kavbojski trend sta mojstrsko posvojili tudi Rihanna in Emily Ratajkowski, ki sta bili že nekajkrat fotografirani, kako se sprehajata naokoli v udobnih kavbojskih škornjih. Tudi supermanekenka Bella Hadid je že večkrat priznala, da ni samo strastna ljubiteljica konjev, jahanja se je naučila že v otroštvu, ampak tudi zaprisežena kavbojskega stila, da ji je ta modni stil blizu predvsem v prostem času, ko se najboljše počuti v udobnih, ohlapnih oblačilih. No, nedavno je stopila še v razmerje s čisto pravim kavbojem Adanom Banuelosom, ki v Ameriki velja za veliko zvezdo konjeništva. Kavbojski stil oblačenja je prevzel tudi nekatere resničnostne zvezdnike, ki na družabnih omrežjih kar tekmujejo med seboj, kateri med njimi bo večji kavboj. Chelsea Lazkani, Chrishell Stause in Emma Hernan iz Netflixove resničnostne serije Selling Sunset s svojimi modnimi kombinacijami kavbojskega klobuka, škornjev in džinsa navdušujejo na milijone sledilcev.

V ospredju - klobuk

Da Divji zahod dobesedno galopira na modno sceno v vsem svojem blišču in da se utegne tam kar nekaj časa zadržati, so s svojimi modnimi kolekcijami že v minulem letu nakazali največji modni velikani - Ganni, Chloé in Isabel Marant. "Izvabite kavboja iz sebe," so vabili oboževalce najnovejših modnih smernic. V ospredje mode so seveda postavili klobuk in večni džins. Letos so vplivi Divjega zahoda prisotni še bolj intenzivno. Moška kolekcija jesen/zima 2024/25 Louisa Vuittona, ki jo je zasnoval novi kreativni vodja Pharrell Williams, se v celoti vrti okoli kavbojskega trenda - od usnjenih jaken, s katerih plapolajo resice, do živo turkiznih detajlov predvsem na modnih dodatkih. Njihova kolekcija je povzročila veliko navdušenje že v začetku leta, ko so se manekeni prvič sprehodili po brvi na pariškem tednu mode. Williams je v svoje kreacije vključil vse od džinsa in vezenin do flanela in usnja.

Beyonce je po izdaji albuma Cowboy Carter od nog do glave v džinsu.
Profimedia

Pri ženskih kolekcijah pa so kavbojsko vzdušje razgrnili pri Chloé, pričarali so ga z visokimi škornji in zavesami resic na usnjenih oblačilih, ali pa Molly Goddard, pri kateri na garderobi najbolj izstopajo izvezeni detajli. Isabel Marant je letos svoje manekenke oblekla v zamolkle zemeljske tone in jih preobrazila v puščavske nomade, pri Stelli McCartney pa so se bolj igrivo lotili videza, saj poleg hlač s kavbojskim pridihom izstopajo predvsem kavbojski škornji. Imuna na "kavbojstvo" nista ostala niti prestižna Ralph Lauren in Louis Vuitton. Na zahod pa s svojimi oblačili iz najnovejše kolekcije vabita tudi med Slovenkami in Slovenci priljubljeni blagovni znamki Zara in Mango.

Tudi angleška princesa Kate se ni mogla upreti šarmu kavbojskega klobuka.
Reuter

V Ameriki že prava evforija

Medtem ko se v Evropo kavbojski trend širi počasi, a vztrajno, v Ameriki doživlja že pravo evforijo. V zadnjih nekaj mesecih so se iskanja izrazov, kot sta Cowgirl Outfit in Cowboy Outfit, povečala za 80 odstotkov. Evforija je zajela tudi Kanado, kjer se je iskanje izraza Western Outfit povečalo za 40-60 odstotkov, pri čemer se je največ iskalcev navduševalo za kavbojske klobuke. Da so prav slavni zvezdniki povzročili, da je moda Divjega zahoda spet v razcvetu, pa so nedavno poročali tudi pri Vogue Business, kjer menijo, da bo kavbojstvo prej ali slej osvojilo skoraj vse celine sveta.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta