Z dihanjem skozi slamico odženemo stres in izboljšamo držo

Vitja Sikošek
31.03.2019 05:02

Tovrstna sprememba načina dihanja je zelo učinkovita, med drugim z njo odženemo stres in si izboljšamo držo. Preponsko dihanje pomaga na več načinov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na novo zadihati
Osebni arhiv Vitje Sikoška

Zakaj je dihanje skozi slamico dobra ideja: ljudje smo nenehno pod stresom! Vedno več obveznosti in pritiska negativno vpliva na naš nevroendokrinološki, metabolični in imunski sistem. Ta stres vpliva celo na naš način dihanja. Ko smo pod stresom, jezni ali v paniki, ponavadi dihamo s kratkimi in plitkimi vdihi, kar slabo vpliva na naše telo in počutje. Dobra novica je, da je spreminjanje načina dihanja zelo učinkovito in da lahko z vadbo različnih tehnik dihanja zmanjšamo anksioznost, znižamo oksidativni stres, dosežemo boljše ravnovesje parasimpatetičnega in simpatetičnega avtonomnega živčnega sistema, znižamo krvni pritisk in zmanjšamo srčni utrip v mirovanju. Na kratko, zelo se izplača porabiti nekaj minut na dan za posebne tehnike dihanja.

Preprosto in učinkovito

Dihanje skozi slamico je zelo preprosto, vse, kar potrebujete zanj, je slamica - in pet minut. Pavel Tsatsouline, kettlebell mojster in bivši trener sovjetskih specialnih sil, se je naučil tehnike s slamico v ruski potapljaški šoli specialnih enot. Cilj je, kot je povedal, trojni: bolj ekonomična poraba zraka v potapljaški jeklenki, daljši čas držanja zraka med prostim potapljanjem in, najpomembnejše za nas, izjemno aktiviranje prepone. Ta metoda dihanja vam bo pomagala razviti vaše trebušno ali preponsko dihanje, kar vam bo pomagalo tako med počitkom in regeneracijo kot tudi med telesno aktivnostjo ali treningom.
Večina ljudi nas diha plitko, sesamo zrak v prsi z uporabo medrebrnih mišic, namesto da bi napolnili pljuča z zrakom prek prepone. Skozi čas lahko ta plitek vzorec dihanja povzroči bolečine v vratu, ramenih in križu - ter ohranja živčni sistem v stresnem stanju.

Kako dihati skozi slamico?

Ležite na hrbet s slamico v ustih. Stisnite nos z eno roko ali uporabite potapljaško nosno sponko. Sprostite se, zaprite oči in dihajte skozi slamico pet do deset minut. Poskrbite, da popolnoma izdihnite, bodite nežni, ne silite izdiha. Rahlo pavzirajte po izdihu, da se začne vdih naravno, brez sile in napora. Samo počakajte, da spontano pride občutek potrebe po vdihu in poskušajte vdihniti v trebuh.
Bodite pozorni: ko boste to poskušali prvič, bo vaše telo verjetno v paniki zaradi zmanjšanega pretoka zraka. Ne skrbite. Nadaljujte globoko in počasno dihanje skozi slamico. Potegnite zrak najprej v trebuh in nato v prsi. Po kakšni minuti se bodo vaše telo in možgani sprostili - in začeli boste avtomatično dihati skozi prepono (mogoče prvič v življenju).
Ko vam bo dihanje skozi eno slamico postalo enostavno, lahko povežete skupaj dve slamici in tako podaljšate prostor med usti in odprtino za zrak ter tako prisilite vaše telo, da se mora še malo bolj potruditi, da pride do zraka. Lahko vstavite eno slamico v drugo ali ju zalepite skupaj z lepilnim trakom. V začetku se boste ponovno počutili, kakor da ne dobite dovolj zraka. Če vas ne bo zajela panika, boste kmalu ugotovili, kako prilagoditi svoje dihanje: dlje, počasneje, globlje.
Ko boste enkrat lahko mirno dihali skozi tri skupaj povezane slamice pet do deset minut, ste dosegli točko, na kateri je vaše telo uspešno sprejelo nov, bolj zdrav vzorec dihanja. Ni potrebe za dodajanje več slamic. Na določeni dolžini postane to namreč nemogoče, saj bi bili prisiljeni dihati isti zrak, ujet v cevi slamic. Nobene potrebe ni po ekstremizmu, poskušajte uživati v procesu relaksacije.
Redna vaja dihanja s slamico lahko pomaga vašemu telesu, da dobi nazaj svoje naravno ravnovesje in zmanjša negativne reakcije na stres, ki ga srečujete v življenju. Dramatično lahko zmanjša tudi občutje anksioznosti in poveča občutek miru.
Vadite tako pogosto, kot si to lahko privoščite, najbolje po pet ali deset minut naenkrat. Odlična ideja je, da imate slamico pripravljeno v svojem avtu, pisarni, torbi, zraven postelje, ko ne morete spati. Shranite jih lahko povsod.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta