Zakaj bi kumare samo vlagali? Predstavljamo vam nekaj možnosti, kako si z njimi popestrite jedilnik

Zora Štok Zora Štok
26.07.2020 04:11

Kumare so tako vsakdanja zelenjava, da se pogosto niti ne zamislimo, kaj vse bi iz njih lahko pripravili.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Poletne zelenjavne plošče ni brez svežih kumar.
Profimedia

Ne veljajo za kakšno posebno delikatesno živilo, kot šparglji na primer, niti se ne trudimo, da bi iz kumar naredili kaj več, kot jih pripravili v solati, naredili iz njih toplo omako h kuhanemu mesu ali hrenovkam ali jih pripravili v kakšni izvedbi cacikija, priljubljene grške jedi z jogurtom, česnom, meto in olivnim oljem. Majhne kumarice seveda tudi vložimo. Kako bi sicer preživeli zimo, če teh malih zelenih vrtnin ne bi vkuhali v kisu in z začimbami ter jih potem grizljali ob različnih prigrizkih! Ali jih sesekljali v kakšno omako in govedino Stroganov, seveda. Iz njih torej ne pripravljamo kakšnih kulinaričnih posebnosti.
A tudi iz tako preproste, poceni in zlahka dostopne zelenjave, kot so kumare, se da iztisniti veliko več. Ne samo vode, ko jih narezane ali naribane odcejamo, da nam jed ne razvodeni preveč. Zaradi svoje svetle barve, zelene lupine in osvežujočega, a nevtralnega okusa so dobrodošel dodatek številnim hladnim predjedem, iz njih si poleti lahko pripravimo tudi odlične osvežilne hladne juhe in omake, v katere dodajamo svežo zelenjavo ali jih postrežemo kot dodatek različnim jedem, uporabne pa so tudi za različne osvežilne pijače.

Dieta s kumarami

Kumare so prav tako primerne za različne diete, saj vsebujejo veliko vode pa tudi mineralov in drugih koristnih snovi, predvsem kalija, silicija in selena. Pravijo, da pomagajo pri težavah zaradi preveč sečne kisline, čistijo prebavne in sečne poti ter blagodejno vplivajo na preobremenjena jetra in žolčnik, pa tudi prebavo pospešujejo. Še zlasti so primerne za prehrano sladkornih bolnikov, saj uravnajo raven sladkorja v krvi in tako razbremenijo trebušno slinavko.
​Če jutra začenjamo s kakšnim napitkom, je sezona kumar kot nalašč za to. V kombinaciji z drugo zelenjavo ali sadjem, sploh z jabolki, korenjem, limoninim sokom in tudi zelišči, je zaradi velike vsebnosti vode idealna sestavina za začetek zajtrka.

Seon je korejska jed s kumarami, šunko, vloženo zelenjavo in pikantno sojino omako.
Profimedia
Profimedia

Juha iz kumar

​Hladna kumarična juha je lahko prava poletna poslastica. Za pripravo ne potrebujemo veliko časa, in ker je najboljša, če nekaj ur stoji v hladilniku, jo pripravimo dan prej in naslednji dan brez truda uživamo v zdravem obroku. Česnov kruh, kos črnega ali drugega najljubšega kruha bo odlična spremljava. Kumare za juho lahko tudi olupimo, če nas motijo temno zeleni drobci.
Kumaro prerežemo po dolgem in z žlico izdolbemo semena, jo narežemo na manjše kose in damo v multipraktik. Dodamo jogurt ali kislo mleko, strok ali dva česna, vsaj žlico olivnega olja, sol, poper in zelišča. Kumare se odlično skladajo s koprom, zato ga vsekakor velja uporabiti. Tudi sesekljani listi zelene bodo hladni kumarični juhi dali izjemen okus, lahko pa juhi dodamo še košček gomolja zelene in bo tako še okusnejša. Juhi lahko prav tako dodamo grobo mlete orehe ali rozine. Gostoto juhe uravnavamo po lastnem okusu, a vsekakor naj bo bolj gosta. Preden jo postrežemo, jo potresemo s sesekljanimi zelišči, dodamo lahko tudi čim bolj tanko narezane rezine kumare (če imamo nožek s cikcak nastavkom, se lahko z okraševanjem še malo poigramo).

Solata s sezamovimi semeni

​Ko pripravljamo solato, lahko kumaram odstranimo semenje, preden jih narežemo, tako bo v skledi veliko manj vode. Solata bo nekoliko drugačna od običajne, če ji dodamo prepražena sezamova semena, jo potresemo z malo mletega čilija in namesto olja in kisa začinimo s sojino omako in sokom limete ali pa worcestersko omako, ki je že tako kiselkastega okusa. Tudi z izbiro olja lahko spreminjamo okus kumar, poleg bučnega, belega in olivnega lahko uporabimo tudi sezamovo ali orehovo. Sicer pa lahko kumare dodajamo kateri koli solati, saj njihov okus ne bo prevladal, bo pa njihova svežina pripomogla, da bo solata odličnega okusa.

Osvežitev - v tanke rezine kumare ovit sir z zelišči
Profimedia

Sveži zvitki

​Tanke rezine kumar so uporabne za različne sveže zvitke in v kombinaciji s sestavinami živih barv so popestritev vsakega krožnika. Neolupljeno kumaro (izberemo takšno, ki nima veliko semen) z lupilnikom za zelenjavo narežemo na tanke rezine, jih premažemo z malo olivnega olja, v katerega smo dodali sesekljana zelišča (origano, koper, peteršilj, drobnjak, baziliko ...), na tanko premažemo s kremnim sirom, na to položimo rezino dimljenega lososa, pršuta ali kuhane šunke, zvijemo kot rulado in okrasimo z vejico kopra ali peteršilja. Lahko pa z začinjeno rezino kumare ovijemo le kos mladega sira (feta na primer), če ne želimo uporabiti mesnih ali ribjih dodatkov.

V kombinaciji z lososom in plemenitim sirom je kumara del okusnega prigrizka.
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta