Zakaj nam smrdi iz ust in kaj lahko storimo proti temu?

The Conversation
16.10.2022 03:00

Slab zadah iz ust je lahko prvo opozorilo, da nekaj v našem telesu ni tako, kot bi moralo biti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Takšna rešitev je zgolj začasna.
Profimedia

Večina nas ve, kako vonja naša sapa. Če nekdo zbere pogum in nam pove, da nam neprijetno zaudarja iz ust, bi mu morali verjeti in ukreniti nekaj glede tega. Če ste zaskrbljeni, ker imate slab zadah, prosite za nasvet strokovnjaka. Slab zadah iz ust je lahko namreč prvo opozorilo, da nekaj v našem telesu ni tako, kot bi moralo biti. Preberite nekaj nasvetov, kako lahko najhitreje odkrijete vzrok za slab zadah in kako ga lahko odpravite.

Kaj povzroča slab zadah?

V kar 90 odstotkih primerov so vzrok za slab zadah stranski proizvodi bakterij v naših ustih, ki smrdijo po gnilobi. Ti stranski proizvodi so vzrok za pahljačo vonjav, zaradi katerih lahko naša sapa zaudarja kot pokvarjena jajca (hlapne žveplove spojine) ali človeško blato (metilmerkaptan/vodikov sulfid). Najdaljši in največji krivec za nastanek slabega zadaha je jezik.

21. september 2010, Zobozdravnik, pregled, zobje (tags: Arhiv - Petek - 24092010 - zobozdravnik)
Canstockphoto

Zadnji del jezika je idealna podlaga za bakterije, ki se hranijo z odmrlimi celicami, beljakovinami sline, izcedkom iz sinusov in zobnim plakom. Te bakterije lahko tvorijo "kosmato" oblogo na jeziku, ki povzroča slab zadah. Dobra novica je, da lahko to težavo hitro odpravite, in sicer tako, da po ščetkanju zob vedno temeljito poščetkate še svoj jezik.

Čebula in česen

Če jemo čebulo ali česen, ima lahko naša sapa še tri dni vonj po žveplu, kar je posledica ostankov teh živil v ustih. Slab zadah lahko povzroči kajenja tobaka, iz ust pa nam lahko zaudarja tudi zaradi gnoja, ki se v ustih nakopiči ob okužbah. Mesta v ustih, ki jih z zobno ščetko težko dosežemo, so lahko prave tople grede za razmnoževanje nezdravih bakterij.

Za slab zadah so lahko krive tudi luknjice v slabo narejenih ali počenih zobnih plombah, luknje v zobeh, zobni žepki, ki so posledica napredujoče paradontoze, ter slabo očiščeni zobni vsadki, proteze in zobni aparati. Zobozdravnik ali ustni higienik lahko identificirata vire smradu ter jih odpravita ali očistita. Svetujeta nam lahko tudi, kako bi morali izvajati ustno higieno, da bi izboljšali svoje zdravje in odpravili slab ustni zadah.

Kaj pa jutranji zadah?

Zjutraj imamo običajno vsi slab zadah iz ust, nekateri bolj drugi manj. Jutranji zadah se pojavi, ker se pretok sline med spanjem upočasni ali celo ustavi. Slina redči škodljive snovi, spira ostanke hrane z zob in učinkuje antibakterijsko. Brez nje vse stoji: delci hrane fermentirajo in bakterije se razmnožijo ter začnejo oddajati neprijeten vonj. Zato je tako pomembno, da si redno umivamo zobe in dlesni ter pri tem zlasti pred spanjem poleg zobne ščetke uporabimo tudi pripomočke, kot so zobne nitke in medzobne ščetke.

Drugi dejavniki, ki vplivajo na zmanjšanje izločanja sline, so stres, tesnobnost, postenje, dehidracija ter uživanje antidepresivov, zdravil za nižanje krvnega tlaka, rekreativnih drog, kofeina in alkohola. In če med spanjem dihate skozi usta, namesto skozi nos, je vaš jutranji zadah verjetno še hujši. Ljudje, ki dihajo skozi usta, imajo pogosto težave s sinusi in imajo zamašen nos, zaradi česar ne dihajo pravilno. Kronični (dolgotrajni) sinusitis in pogoste angine prav tako povzročajo slab zadah iz ust, zlasti če zaradi angin v vdolbinicah na mandljih nastanejo detritusni čepi - smrdljivi skupki bakterij, odmrlih celic kože, keratina in ostankov drugih snovi. Majhni otroci si včasih v nosne votline potisnejo drobne predmete, zaradi česar se začnejo tam kopičiti bakterije, posledica katerih je slab zadah.

- Avtorica prispevka Arosha Weerakoon je predavateljica in splošna zobozdravnica, Univerza v Queenslandu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta