Zdravilna travniška detelja razstruplja telo in krepi jetra

Borut Cerkvenič
30.08.2020 04:30

Uporabna je v čaju in juhi, kot prikuha, solata, sok, mazilo, olje in tinktura.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nabiramo jo do oktobra.
Pixabay

Črna detelja (Trifolium pratense L.) spada v družino stročnic, po domače ji rečemo travniška detelja. Zraste do 50 centimetrov visoko, ima zelo razvita podzemna stebla in zelo razrasla pokončna nadzemna stebla. Listi so dolgopecljati in tridelni, na njih običajno opazimo bele lise. Pri dnu listnega peclja najdemo dva kožnata prilistka. Cvetovi so škrlatno rdeči in drobni, združeni so v gosta glavičasta socvetja. Čaša je cevasta in ima pet ščetinastih zobcev. Bledo rdeči venec je pri dnu zrasel v cevko. Plod je zelo majhen, v stroku sta po eno ali dve semeni. Strok je ovit z uvelimi cvetnimi deli. Črna detelja cveti od maja do septembra, nabiramo jo do oktobra. Raste na travnikih in pašnikih; lepo diši, na cvetovih običajno najdemo čmrlje. Uporabna je v čaju in juhi, kot prikuha, solata, sok, mazilo, olje in tinktura.

Čmrlji jo obožujejo.
Profimedia

Zdravilni učinki

Učinkovine, ki jih najdemo v črni detelji, so: izoflavoni, flavoni, kumarini, tanini, fenoli, flavonoidi, selen, kofeinske kisline, kalcij, krom, magnezij, kositer, vitamini B1, B3, vitamin C, fosfor, baker.

Trifolium pratense
Profimedia

Opozorilo!

Pripravkov iz črne detelje ne smemo jemati sočasno s sredstvi, ki preprečujejo strjevanje krvi. Izogibajte se fermentirani črni detelji, ker lahko povzroči notranje krvavitve. Če ste noseči ali dojite, je ne uživajte. Lahko ima estrogene učinke.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta