Kapucinka - okras, ki zdravi: Pomaga lahko ledvicam, mehurju in tudi proti izpadanju las

Borut Cerkvenič
09.08.2020 04:50

Kapucinka je enoletnica, ki ne prenese mraza, saj so jo k nam zanesli iz Južne Amerike. Je pomembna rastlina v biološkemu vrtnarstvu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Meta Šepic

Kapucinka (Tropaeolum majus L.) - rečemo ji tudi kapucinček, kapucinska kreša, slak - je enoletnica, ki ne prenese mraza. Je grmičasto razrasla plazeča se rastlina s poleglim steblom. Iz svetlo zelenega mesnatega stebla izraščajo peclji z značilno oblikovanimi listi in cvetovi, ki so oranžne in rumene barve, ploski in skoraj okrogli. Pecelj je na sredini listne ploskve. Na zgornji strani lista so vidne žile, ki se zvezdasto razraščajo po površini. Listi so zgoraj svetleče se modro-zeleni, na spodnji strani pa svetlo zeleni.
Cvetovi imajo pet rumenih do oranžnih venčnih listov, v premeru merijo od štiri do osem centimetrov, odvisno od rastišče. Tudi čašni listi so obarvani. Kapucinka cveti poleti in vse do sredine jeseni, ko jo običajno zažge slana. Ko cvet odcveti, se iz plodnic izoblikuje en centimeter velik najprej zelen in pozneje rjavkast plodič. Korenine so lasaste in plitve. Celotna rastlina ima značilen pekoč okus, spominja na redkev, redkvico, vodno krešo in travniško penušo. Rastlina je k nam prišla iz Južne Amerike. V številnih državah po svetu jo gojijo kot okrasno rastlino. Nabiramo jo v času bujne rasti: cvetove nabiramo od junija do septembra, liste od maja, popke junija, julija in avgusta, semena pa od julija do septembra.

Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta