Lučnik zmanjšuje bolečine v prsih in olajša izkašljevanje

Patricija Šenekar
02.08.2020 04:40

Včasih so velecvetni lučnik uporabili za izdelavo barvil in bakel, zaradi mehkih listov pa tudi kot toaletni papir.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Cvetovi lučnika delujejo protibakterijsko.
Shutterstock

Iz mehke, žametne bazalne rozete lučnika v drugem letu rasti požene visoko pokončno steblo, ki se hitro v začetku poletja obraste z do dva centimetra velikimi žareče rumenimi cvetovi. Veliki sivo-zeleni žametni listi, ki se sočasno s cvetnim steblom dvignejo iz rozete, so izmenično razporejeni do polovice stebla. Velecvetni lučnik (Vebrascum Thapsus L.) zraste do 2,5 metra v višino in ga težko spregledamo, imenujemo ga tudi papeževa sveča. Raste na travnikih, obcestnih površinah, ob prodiščih … Ko odcveti, tvori jajčaste kapsule, v katerih je ogromno zelo drobnih semen.
Včasih so ga uporabili za izdelavo barvil in bakel, zaradi mehkih listov pa tudi kot toaletni papir. Njegova tradicionalna uporaba je v ljudskem zdravilstvu, saj so poznani njegovi pomirjevalni in adstringentni učinki. Liste in cvetove lahko uživamo. Delujejo protivnetno, antiseptično, antispazmodično, diuretično, ekspektorantno (mehčajo sluzi), protibolečinsko in zaradi adstringentnega delovanja vplivajo na hitrejše celjenje kože in ran.

Zoper bronhitis

Velecvetni lučnik se pogosto uporablja kot zeliščno zdravilo zoper bronhitis, laringitis, vnetje sapnika, astmo, oslovski kašelj in tuberkulozo. Zmanjšuje bolečine v prsih in olajša izkašljevanje sluzi. V starih časih so ga zvijali v cigarete, ki so jih kadili ob astmi in tuberkulozi.

Lučnikov čaj blaži krčevit kašelj in piskanje v pljučih.
Shutterstock

Protibakterijsko delovanje

Cvetovi lučnika delujejo protibakterijsko​. Lahko jih namočimo v olje in dodamo česen ter dobljeni macerat uporabimo pri okužbah ušes, kot kapljice, ki pa jih pri predrtem bobniču ne smemo uporabiti. Macerat lahko uporabimo tudi pri sončnih opeklinah.
Ker deluje protivnetno, pomaga umiriti vnetna stanja kože, še posebej sluznic. Lajša tudi vnetja v grlu. Za odstranjevanje bradavic uporabimo v prah zmleto korenino in jo nekajkrat dnevno nanašamo na bradavice, da se posušijo. Prav tako lahko uporabimo rastlinski sok.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta