Zdravilni ognjič: Nabiramo le cvetove, ki so povsem razcveteli

Borut Cerkvenič
07.07.2019 02:22

Priljubljeno rastlino z žareče rumenimi velikimi koškastimi socvetji gojimo okrasno po vrtovih, kot zdravilno pa v večjih nasadih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Zdravilni ognjič (Calendula officinalis L.) pripada družini nebinovk, poznamo ga tudi pod domačimi imeni babji prstanec, mejseček, meseček, neven, obroček, ogenjc, primožek, rigelc, vremenar, vrtni ognjič.
Je enoletna rastlina. Zraste do 70 cm visoko, njeno pokončno, dlakavo steblo je razvejano in nosi premenjalno nameščene, prav tako dlakaste liste. Žareča rumena koškasta socvetja so velika, dosežejo premer do 4 cm. Cveti od junija do oktobra. Rastlino gojimo okrasno po vrtovih, kot zdravilno pa v večjih nasadih. Nabiramo cvetove, ki so povsem razcveteli. To moramo delati v suhem in sončnem vremenu. Posušiti jih moramo hitro, vendar brez umetne toplote, na zraku, v senci. Uporabljamo samo venčne listke ali pa cele cvetove. Je odličen nadomestek za arniko (Arnica montana).

Žareče barve poletja
Cvetove moramo posušiti hitro, na zraku, v senci
Nina Kasandra Klun
Cveti od junija do oktobra
Natalija Jurše
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta