Zimske tegobe: Kako negovati razpokane ustnice?

NR
12.01.2020 02:07

Pomagajo prehranska dopolnila, tudi pravi balzam za ustnice je koristen.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Suh zrak škodi ustnicam, balzam pomaga.
Profimedia

Ne oblizujte si ustnic. "Pozimi imamo pogosto razpokane ustnice," razloži dermatolog Daniel Glass, "ker smo na prostem izpostavljeni hladnemu zraku, v prostorih pa je zrak zelo suh zaradi centralnega ogrevanja. Keratin, ki sestavlja zgornjo plast naše kože, izgubi fleksibilnost in ustnice postanejo vnete, razpokane in se luščijo. Mnogi naši pacienti, ki imajo razpokane ustnice, si jih nenehno ližejo. Ponavljajoče se lizanje ustnic odstrani oljno površino, ki ustnice ščiti pred izgubo vlage, in to vodi do razpokanja. Tudi prebavni encimi v slini lahko povzročijo draženje ustnic."
Uporabite balzam za ustnice. "Izberite balzam za ustnice, ki ima blažilen učinek, mehča površino kože in jo hkrati vlaži," svetuje kozmetični dermatolog Sam Bunting. "Rad imam balzam z lanolinom in svetlinovim oljem, ki ustnice tako mehča kot vlaži. Če pa boste to zimo smučali ali se odpravili na plažo, izberite balzam, ki ščiti pred sončnimi opeklinami." Balzam za ustnice nanesite vsakih nekaj ur in nato še pred spanjem. "Mnogi namreč zaradi prehlada med spanjem dihamo skozi usta, kar zelo izsuši ustnice."
Upoštevajte dodatke. Nekatera zdravila, kot je na primer izotretinoin - bolj znan pod imenom roaccutane, ki se uporablja za zdravljenje aken -, lahko povzročijo izsušenost ustnic. "Nedavne raziskave so potrdile, da gama-linolenska kislina (olje, pridobljeno iz rastlin) in olje dvoletnega svetlina lahko izboljšata kvaliteto kože na ustnicah, tudi med jemanjem zdravila izotretinoin," razloži Glass in dodaja, da še ni jasno, ali bi ti dodatki pomagali tudi ljudem, ki ne jemljejo zdravil. Morda bi bilo vredno poskusiti.
Opazujte, kaj uporabljajo drugi. "Balzami za ustnice lahko vsebujejo sestavine, kot sta kafra in mentol, ki po nanosu ustvarita prijeten, aktiven občutek," razloži Bunting. "A lahko povzročita tudi vnetje in, paradoksalno, še bolj razpokane ustnice, zato ju ne priporočam. In če uporabljate za nego kože sestavine, kot je retinol, bodite pred večernim nanosom pazljivi, da z balzamom za ustnice ustvarite bariero, saj lahko povzroči luskaste in vnete ustnice." Tudi nekatere šminke lahko ustnice izsušijo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta