V boj proti staranju: Novo leto, nov obraz

Urška Kereži
03.01.2020 06:03

Peptidi začenjajo revolucijo v boju proti staranju in raziskave še niso potrdile nobenega neželenega stranskega učinka.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Znanstveno je dokazano, da koža po 20. letu vsako leto proizvede za odstotek manj kolagena, elastina in hialuronske kisline, ki ji dajejo trdnost in strukturo. Neizbežno dejstvo je torej, da se staramo, kar najbolj opazimo prav na obrazu. Začnejo se pojavljati gubice, rdečica, hiperpigmentacije, količini kolagena in vlage se zmanjšata. A tudi stalna mimika vztrajno zarisuje svoje zemljevide, zato se kadilcem okrog ust naredijo črtice, tistim, ki se veliko smejimo, pa okrog oči.
Če torej še niste slišali za peptide in njihovo neverjetno vlogo pri negi kože, ne veste, kaj zamujate. V kozmetičnih izdelkih so sicer prisotni že dlje časa, a najnovejše raziskave so odkrile celo paleto novih učinkov, ki jih prinaša njihovo injiciranje pod kožo ali tako imenovana mezoterapija s peptidi.

O čem govorimo?

Izraz "peptid" je leta 1900 predlagal E. Fisher, ki je le pet let zatem predstavil tudi metodo za njihovo sintezo v laboratoriju. To so spojine, sestavljene iz različnega zaporedja aminokislin. Tako poznamo oligopeptide, ki so krajši, in polipeptide, ki so nekoliko daljši. Zelo dolga zaporedja aminokislin so denimo značilna za proteine, kot je kolagen.
Njihove različne strukture pa jim seveda določajo specifične fiziološke funkcije, ki segajo od peptidnih hormonov in protimikrobnih peptidov do osnovnih gradnikov kože, ki se brez njih začne opazno spreminjati. Sintetizirani peptidi torej niso toksični, saj so naravni ostanki aminokislin, sorodnih naši koži, ter dovolj majhni, da lahko prodirajo globoko pod površje.

Shutterstock

Injekcija lepote

Peptidi so po obliki podobni faktorju rasti in delujejo na njegov receptor v jedru celice. Slednji se v običajnih pogojih aktivira ob poškodbah kože, kar sproži pospešeno tvorbo sestavnih gradnikov, ki hitijo "popravit" deformacijo tkiva. Z uporabo peptidov tako delujemo neposredno na kožne celice ter s tem reaktiviramo vrsto genov, celice kože pa na ta način spodbudimo, da začnejo proizvajati več kolagena, elastina in hialuronske kisline, zato upočasnijo kronološko in fotostaranje kože ter jo vsestransko pomladijo, zmanjšajo videz izraznih linij in gub, poskrbijo za prožnost, preprečijo povešanje ter povečajo važnost.
Najpogosteje se uporabljajo v obliki injekcijskih preparatov, vključno s koktajli za mezoterapijo, biorevitalizacijo in celo v nekaterih polnilih, katerih učinkovitost in biološka uporabnost sta veliko višji kot pri izdelkih za zunanjo uporabo. Zaradi majhnosti je njihova koncentracija v pripravkih namreč lahko tudi zelo visoka, zato na receptorje v celicah delujejo dlje časa, učinek pa je zaradi enostavnosti molekule ciljno usmerjen.

Mezoterapija s peptidi

Ker s peptidi, kot rečeno, ciljamo na celice v usnjici ali podkožju - koža pa je zasnovana tako, da snovi težko prehajajo povrhnjico, kaj šele usnjico -, ti težko pridejo do tarčnega mesta, in četudi delujejo na npr. fibroblaste (celice v dermisu), tega ne opazimo, ker do tja sploh ne pridejo.
Zato je njihov učinek daleč najboljši ob uporabi z mezoterapijo. Postopek se začne z nanosom anestetične kreme, po njenem delovanju pa dermatolog z injekcijo v podkožje ciljno vbrizga peptidni koktajl. Po posegu je naravna tudi rahla oteklina in rdečina območja, na katerem je bila mezoterapija s peptidi izvedena, a po nekaj dneh izgine brez sledu. Pred začetkom je priporočljivo, da ne greste v telovadnico, kopel, savno ali bazen, po koncu pa na obraz ne nanašajte običajnih krem in kozmetičnih izdelkov. Sijoča in pomlajena koža je zagotovljena skoraj takoj po posegu.

Shutterstock

Prednosti

Koži prijazne snovi, ki jih vsebujejo novi preparati za mezoterapijo s peptidi, so edinstvena mešanica, intenzivna obnova in pomlajevanje dekolteja ter vratu pa sta glavni področji delovanja novega anti-ageing postopka, ki spodbuja proizvodnjo elastina, kolagena, ugodno vpliva na elastičnost in gostoto kože, zmanjšuje brazgotine in gube, ščiti kožo pred zunanjimi dejavniki ter vsebuje sestavine, ki aktivno osvetljujejo pigmentacijo in izenačijo polt. A ne pozabite, da mora postopek izvajati samo pooblaščeni strokovnjak.

Učinkovitost v kozmetiki

Peptidi se pogosto dodajajo tudi kremam, serumom in pripravkom proti izpadanju las, šamponom ter balzamom. Ker so pomembna učinkovina, moramo biti še posebej pozorni, da ima izdelek dovolj veliko koncentracijo za učinkovito delovanje kot tudi več različnih aktivnih peptidov, ki med seboj delujejo vzajemno. Ne glede na to, kako posebni so, pa potrebujejo še druge podporne sestavine za obnavljanje kože, kot so hialuronska kislina, retinol, ceramidi, niacinamidi in antioksidanti, da lahko optimalno odpravljajo različne znake staranja in poskrbijo za izboljšanje celostne strukture kože.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta