Zlata leta malega nogometa: V osemdesetih je bil mariborski hit

Bojan Tomažič Bojan Tomažič
21.06.2020 05:30

V lukni na Lobnici je bilo igrišče preozko in grbasto, v Melju so gostje na neravnem igrišču dobivali tudi po ducat golov, se Borut Planinšič st. spominja začetkov mariborskih let malega nogometa.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na začetku, leta 1974, je bila prvak ekipa Smolnika, na fotografiji so Benjamin Jug, Franc Gornik, Anastazij Muzlovič, Jože Bačun, Vlado Sep, Miran Mlakar, Vitko Bačun, Rudi Trop (igrali so še Albin Jug, Jože Anžel, Branko Jug, Drago Strnad, Marjan Obrovnik, Srečko Celan, Drago Komerički).
ARHIV BORUTA PLANINŠIČA

Bilo je 27. junija 1974, ko so v okviru mladinskega aktiva Ruše vas na pobudo Boruta Planinšiča ustanovili ligaško tekmovanje v malem nogometu. Tri dni kasneje se je tekmovanje začelo, nastopali so Selnica, Bresternica, Smolnik, Pekre, Tobi iz Bistrice ob Dravi in Ruše. V tekmovalni komisiji so, poleg Planinšiča, bili Franc Gornik, Viktor Gričnik, Stanko Gril, Stanko Grubelnik, Janko Lisjak in Stanko Missia.
"Za ustanovitev lige smo izbrali smo pravi trenutek. Takrat se je namreč začelo obdobje čedalje številnejših turnirjev, mi smo te okoliščine izkoristili in organizacijsko nadgradili. Seveda nismo niti približno slutili, da se bo kasneje tako razširilo tudi na Maribor in njegovo širšo okolico," se spominja Planinšič. "Prva tekmovalna pravila so bila zelo ohlapna, zgodilo se je, da na kakšni tekmi na golih ni bilo mrež. Igrišče v Rušah, tako imenovani tenis plac, je bilo prekrito s sivo odpadno snovjo iz tovarne dušika, na kateri je ob deževnem vremenu strahovito drselo, ob suši smo bili igralci zaradi prahu po tekmah beli kot mlinarji. Lukna na Lobnici je bila preozka in grbasta, vendar so tekme bile."
Smolnik je bil prvak, Branko Jug je kot najučinkovitejši strelec premiernega prvenstva zabil 20 golov, njegov bratranec Albin Jug, ki je bil kasneje uspešen pri Pohorju in Mariboru, je bil tedaj s 16 leti najboljši vratar. Zgolj dva tedna po končanem uvodnem ligaškem tekmovanju so z več ekipami začeli novo prvenstvo, ki se je izteklo junija naslednje leto. "Slavili so praviloma preveč zavzeti in energični Meljčani, ki so igrali na hudo težavnem, neravnem peščenem igrišču. Tam so se gostje vse prej kot dobro počutili, marsikateri so odhajali domov tudi z ducatom in več zadetki v mreži. Za Melje so največ golov dali Andrej Ciglarič, Drago Pahernik in Mirko Herga. Druga na lestvici je bila Bresternica, tretja Selnica ob Dravi. Tekma Jekla proti Rušam se je končala z izidom 31:5, Marjan Obrovnik, ki je bil na koncu s 53 goli tudi prvi strelec prvenstva, jih je na tisti tekmi sam dosegel 20 golov, rezultat je več let veljal za rekord v ligi."

Ekipa Mlinčka je leta 1983 zmagala na turnirju v zagrebški dvorani Kutija šibica.
ARHIV BORUTA PLANINŠIČA
Ekipa Konstruktorja je bila štirikrat zapored prvak lige, od leta 1976 do 1979.
ARHIV BORUTA PLANINŠIČA

Začetek množičnega pohoda

V sezoni 1975/76, ko je organizacija tekmovanja prešla pod okrilje občinske oziroma mestne konference ZSMS Maribor (ta se je kasneje preimenovala Mestno konferenco), je bil mali nogomet do 1988. ena od dejavnosti komisije za šport in rekreacijo, zatem so se organizirali pri Nogometni zvezi Maribor, danes Medobčinski nogometni zvezi. "Organiziranost v okviru mestne mladinske organizacije, v tistih letih sta jo vodila Zmaga Gselman in Dušan Najdič, kasneje Nevenka Gorjup Grgić, Alenka Jež, Franc Zemljarič in Marija Pehan, je bila nova izredno pomembna prelomnica. Število ekip je naraslo na 32, mali nogomet je najresneje najavil svoj množični pohod, ki je bil v prihodnjih letih tudi več kot nazorno udejanjen. Prvega od svojih štirih naslovov prvaka v ligi se je veselil Konstruktor, ta je v finalu končnice osmerice najuspešnejših ekip štirih teritorialno ločenih skupin julija 1976 v Ljudskem vrtu z 8:7 ugnal ekipo DO TAM. Na podlagi uvrstitev je bila naslednje leto formirana enotna prva mariborska liga. Prvič je bilo organizirano tudi pokalno tekmovanje, pokal mladih, slavila je Jeklotehna, ki je v finalu junija 1976 v Ljudskem vrtu s 4:3 po sedemmetrovkah ugnala Rotovž Talce." Osemdeseta leta so bila zlato obdobje malega nogometa, devetdeseta čas velike organizacijske nadgradnje, njegove metamorfoze v futsal in dokončne mednarodne uveljavitve.

Grloci, Krajnc, Prosen, Arnejčič ...

Borut Planinšič st.: "Množična druženja s poudarkom na spodbujanju športnega ferpleja so močno zaznamovala več generacij."
osebni arhiv
Franjo Kure, posnetek je iz leta 1983, je rekorder po številu doseženih golov.
ARHIV BORUTA PLANINŠIČA

Franjo Kure nedosegljiv golgeter

V ligaškem tekmovanju, ki je trajalo je 43 sezon, je KMN Branik Talci osvojil sedem naslovov, enkrat je bil drugi. Na lestvici uvrstitev med prve tri sledijo KMN Slemen, Konstruktor, Studenci STR Grawe, KMN Carioce, ŠD Zavrh, po dvakrat sta slavila še Tae kwon do Klajderič Rašić in Zavrh Masind, med veterani Tekstil dekor. "Upoštevaje skupno lestvico uspešnosti na 18 tekmovanjih, tudi pod okriljem Fife, NZJ in NZS, v obdobju od leta 1973 do 2020, je razred zase KMN Branik Talci s kar 78 uvrstitvami med prve tri, sledijo Napoli FC Maribor Branik, Slemen, Slovenske gorice iz Voličine, Carioce, Brezje ReMax Proen, KMN Maribor Lent Luvin. Med igralci je s sedmimi ekipnimi lovorikami v ligi najtrofejnejši Zlatko Dedić, ki je bil trikrat tudi najboljši strelec, po šest jih imata Radko Gregl in Boris Rubelj, ki je bil šestkrat tudi trener zmagovalne ekipe."

Zlatko Dedić, posnetek je iz leta 1982, je bil sedemkrat v ekipi prvakov.
ARHIV BORUTA PLANINŠIČA
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.