Znane jedi malo drugače: Si upaš mesec dni živeti vegansko?

Bojan Tomažič Bojan Tomažič
19.01.2020 05:05

Veganske jedi so takšne, kot jih vsi poznamo, le da ni v njih nič živalskega izvora. Veganski izziv letos spet vabi, da jih vsaj za en mesec pokusijo tudi mesojedi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Januar je spet mesec za spremembe v prehrani ali obogatitev jedilnikov. Tudi letos pripravlja vegansko društvo v ta namen Veganski izziv. "Si upaš mesec dni živeti vegansko?" sprašujejo in povedo, zakaj je to koristno. "Z veganstvom lahko izboljšaš svoje zdravje in počutje, prihraniš trpljenje in življenje mnogih živali ter zmanjšaš svoj ekološki odtis na Zemlji."
Sprejetje veganskega izziva pomeni, da se boste prehranjevali samo z rastlinsko prehrano, brez kakršnihkoli živalskih produktov, kot so meso, ribe, mleko in mlečni izdelki, jajca in med, ter brez drugih sestavin živalskega izvora, kot je na primer želatina. Trideset dni od sprejetja izziva boste prejeli elektronsko sporočilo z napotki, ki vas bodo vodili. "Vsak dan vam bomo poslali jedilnik s preprostimi in okusnimi recepti za zajtrk, večerjo in kosilo. Naučili se boste pripravljati vse od juh do slavnostnih jedi in sladic," obljubljajo. Vsa zadeva je brezplačna. Pri tem so v pomoč tudi veganski mentorji, vsaj trideset jih je.

Jota z zeljem za zimske dni

Iz tistega, kar oni radi jedo, je že opaziti, kako običajna je veganska hrana. Najljubša jed mentorice Iris je vipavska jota, ki jo skuha z zeljem in je na jedilniku, sploh v jesenskih in zimskih mesecih, enkrat na teden. Obožuje tudi krompir, saj se da pripraviti, kot pravi, na 1001 način. Suzana ima rada kruh, ki ga speče njen mož, bananin kruh, ki ga speče prvi sin, in čokoladne mafine, ki jih speče drugi sin. Maja, ki je tudi predsednica veganskega društva in zaključuje študij veterinarske medicine, si rada pripravi pečeni krompir z brokolijem. Mitja pravi, da je vsa rastlinska prehrana bogata, raznolika in okusna, samo dovzetni moramo biti in odprtega duha, pa nam nikoli ne bo dolgčas in nikoli ne bomo lačni. Daša ima rada fižol, pečen krompir s pomako iz tahinija, testenine, listnati ohrovt v solati, vegansko bolonjsko omako, tofu na vse načine, sadje in čokolado. Iza ima rada špinačno lazanjo z masleno bučo. Tomaž ima najraje jedi na žlico, od enolončnice do sladoleda. Petri ljube so polnjena paprika, ričet, palačinke, krompir na sto načinov, musaka, avokadov namaz. Nini polnjene paprike, hot dog, presne bučkine testenine z omako iz suhih paradižnikov, zelenjavne tortilje z guakamole omako in načo sirom. In pečeni krompir.

Čebulna juha in prepečenec

Za dišečo čebulno juho potrebujemo 2 žlici rastlinskega olja, namesto njega je lahko tudi voda, 2 veliki čebuli, 1/4 skodelice moke, ki je lahko lahko nebeljena večnamenska, 4 skodelice vode, 1/4 skodelice sojine omake, lahko tamarija, 4 rezine kruha, lahko opečenega francoskega ali prepečenca. Olje ali vodo v veliki ponvi ogrejemo na srednjo temperaturo. Dodamo čebulo in pražimo dve minuti. Dodamo moko in mešamo, dokler rezine čebule niso dobro obdane z moko.

Čebulna juha, ki diši (po več)
Veganski Izziv

Kuhana gorska leča in gobe

Za lečine kroglice potrebujemo 300 gramov kuhane gorske leče, 200 gramov gob (šampinjonov, jurčkov ali drugih), 100 gramov dimljenega tofuja, 2 žlici mletih ovsenih kosmičev, čebulo, 2 stroka česna, 3 žlice oljčnega olja, čajno žlico sojine omake, žlico mletega lanenega semena ter mediteranska zelišča, peteršilj, meto, poper in sol po okusu. Za paradižnikovo omako porabimo 2 žlici oljčnega olja, pol čebule, 2 stroka česna, 400 gramov koščkov paradižnika, 100 milimetrov paradižnikove mezge, pol čajne žličke rjavega sladkorja, pol čajne žličke origana, nekaj listov sveže bazilike in sol po okusu.
Laneno seme namočimo v nekaj žlicah vode. Narezano čebulo, česen in gobe prepražimo na oljčnem olju. Dodamo kuhano lečo, nadrobljen tofu in začimbe, premešamo in odstavimo. Dodamo ovsene kosmiče in namočeno laneno seme. Zmešamo s paličnim mešalnikom, vendar ne preveč, maso postavimo za dvajset minut na hladno.
Pečico segrejemo na 200 stopinj, z rokami oblikujemo majhne cmoke in jih polagamo na pekač, obložen s papirjem za peko. Pečemo jih dvajset minut, vse dokler ne porjavijo.
Med peko pripravimo omako. Narezano čebulo dobro prepražimo, nato dodamo preostale sestavine in kuhamo od 10 do 15 minut. Ob koncu kuhanja vse to s paličnim mešalnikom zmešamo v gladko omako. Poleg lečinih kroglic v omaki postrežemo krompir v poljubni obliki, polento, kuhana žita ali podobno prilogo. Zraven se prileže velika skleda solate.
Veganski izziv organizira Slovensko vegansko društvo.

Rolice potopimo v slastno omako.
Veganski Izziv
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta