(ANALIZA) (Ne)reforma šolstva: Manjka nam resna razprava o tem, kaj hočemo z NPZ. Kam drvi slovensko šolstvo?

Franja Žišt Franja Žišt
03.02.2024 06:54
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Centralizacije vrtcev zagotovo ne prinesejo večje kakovosti, izgubi se občutek za pristno delo, ravnatelj se mnogo težje odziva na potrebe otrok, staršev, okolja in zaposlenih.
Centralizacije vrtcev zagotovo ne prinesejo večje kakovosti, izgubi se občutek za pristno delo, ravnatelj se mnogo težje odziva na potrebe otrok, staršev, okolja in zaposlenih.
Sašo Bizjak
Kaj spreminja šolska politika, katere spremembe predlagajo v Partnerstvu za kakovosten in pravičen vzgojno-izobraževalni sistem in kam naj bi ta sistem jadral v prihodnje?

Iz vsebine:

- Dijakom bi radi zagotovili izbirnost, ki bi krepila njihova močna področja in ustvarjala podlago za nadaljnji študij.

- Eno zadnjih možnosti imamo, da ne 'zafuramo' projekta samostojne Slovenije. Brez znanja se nam ne piše dobro, brez premišljenega formiranja naslednjih generacij ne bo šlo.

- Centralizacije vrtcev zagotovo ne prinesejo večje kakovosti, izgubi se občutek za pristno delo, ravnatelj se mnogo težje odziva na potrebe otrok, staršev, okolja in zaposlenih.

- Vsak otrok bi v vrtcu morali imeti štiri, ne le tri kvadratne metre prostora, pa še slednjega normativa ne morejo uresničiti v vseh vrtcih.

- Eno od prizadevanj bi morali usmeriti v dobro šolsko učno okolje "ne le v smislu izvajanja pouka in razširjenega programa, ampak da bi bil šolski prostor kontinuirano v funkciji, ne da se šola popoldne zapre".

- V primeru omejitve vpisa v gimnazijski program želijo zmanjšati vpliv ocen in zagotoviti večjo objektivnost z upoštevanjem rezultatov NPZ, izpostavljajo gimnazijski ravnatelji.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta