Avtomobilska industrija: Luči so ugasnile, zabave je konec

Zadnje čase se pogosto spomnim maminega nauka: "Z zabave je treba oditi, ko je najlepše!" Sedemnajstletnici se mi je seveda nauk zdel popolnoma nesmiseln, mi bi rajali do jutra, ne pa do 22. ure, kot so v tistih časih dovoljevali (malo strožji) starši. No, v avtomobilski industriji smo imeli zabavo zadnjih deset let – številke so samo rasle, ljudje smo kupovali avtomobile, veselo smo trošili … Včasih smo se sicer vprašali, kje so tisti sedemletni cikli, ko bi vendar morala ponovno udariti kakšna kriza ali vsaj krizica, recesija …, pa je kar trajalo!

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Giacomo Carra

Sredi preteklega leta pa smo si v koncernu končno rekli – zdaj se moramo pripraviti na krizo, izdelali tri scenarije in izbrali srednjega "highly likely". Vzrok za krizo: prelomni megatrendi, imenovani CASE (connected, autonomous, shared mobility, electric). Kupci avtomobilov začenjamo spreminjati navade: za večino potrošnikov, predvsem mlajših, postaja avto v prvi vrsti zopet sredstvo, ki te pripelje s kraja A na kraj B, ti po možnosti omogoča nemoteno povezanost s svetovnim spletom, čim manj uničuje naravo in ne zahteva levjega deleža plače za nakup nečesa, kar običajno uporabljamo le 10 do 20 odstotkov razpoložljivega časa. Plan za leto 2020 smo zmanjšali za deset odstotkov in s pripadajočim paketom ukrepov oklestili stroške. Sredi januarja 2020 smo se sestali direktorji 45 lokacij s treh kontinentov, podpredsedniki in uprava koncerna, da bi še enkrat potrdili pripravljenost na krizo in se zavezali uresničevanju zastavljenih ciljev. Bil je lep zimski dan v Regensburgu, 22. januar 2020. Naši kitajski kolegi so se pripravljali na povratek domov in na težko pričakovano praznovanje kitajskega novega leta. Kar naenkrat pa panika – dobili so obvestilo, da se ukinjajo leti, organizirane so karantene po kitajskih mestih, regijah, kitajsko novo leto odpade! Nezaslišano, le zakaj so zagnali tak preplah? Menda se je pojavil neki virus, in poslušni Kitajci so se takoj odzvali na "priporočila" vlade, naj odpovejo vsa potovanja. Največja letna migracija ljudstva na svetu odpovedana! Predstavniki evropskih, ameriških, japonskih, korejskih koncernov so ujeli še zadnja letala za vrnitev domov – večinoma so nameravali kitajsko novo leto preživeti z domačimi.

Suzana Filipančič
Petra Lesjak Tušek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.