Britney Spears: Pop princeska na pragu svobode

21.08.2021 03:25
Prav lahko ji v življenju ni bilo. V letih, ko so njene vrstnice šele prav odraščale in se spopadale s številnimi mladostniškimi demoni, so Britney starši in založba prodajali kot seks simbol svoje generacije in jo kot superzvezdo pošiljali z odra na oder. Milijoni so deževali, družina je začela razpadati, Britney je postala zrela za psihiatra. In ko je mentalno razpadla, je svet nasladno spremljal tudi to.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Čudnemu, pravzaprav čudaškemu vzdušju okoli Britney Spears ni videti konca in zdi se, da tragična zgodba o tem, kako slava uniči človeka, ki ni imel normalnega otroštva, postaja le še bolj bizarna. Nesmiselne izjave se vrstijo, pevka zadnje čase na instagramu vehementno razkazuje svoje prsi in nerazumljivo razmišlja o svojem kaotičnem življenju, kot kaže, pa se ji nekaj več svobode v življenju, nad katerim je že davno izgubila nadzor, vendarle obeta.

Nekdanja pop princeska je te dni spet objavila fotografijo, na kateri jo vidimo zgoraj brez. Provokativni utrinek je opremila z zapisom, v katerem se je dotaknila govoric, da je noseča in da si je dala operirati prsi. "Ne, ljudje. Nisem bila na operaciji prsi niti nisem noseča. Na teh fotografijah imam prsi zato, ker sem se najedla," je napisala in pojasnila tudi, zakaj zadnje čase objavlja toliko fotografij, na katerih je napol gola. "Ko je ženski vroče in se želi sleči ... Ne, ne govorim o slačibarih ali nastopih. Govorim o situaciji, ko ste v avtomobilu in dojamete, da sredi poletja nosite majico z dolgimi rokavi. Odziv vsake ženske, ko se sleče, je: počutim se prekleto bolje. Zato tudi mislite, da izgledate bolje," pojasnjuje Britney Spears. "Imela sem milijon nastopov, na katerih sem naredila to, in na moje ogorčenje včasih nisem bila videti dobro. Pogosto. Sramotno je, a v svoji domišljiji sem se počutila odlično," pravi in doda, da se je zaradi nastopov preveč ukvarjala s svojim telesom, kar se ji ne zdi privlačno.

Sem lepa, občutljiva ženska

Pričakovala je, da jo bodo sledilci vprašali, zakaj je zadnje čase tako pogosto slečena, zato je pripravila odgovor: "Želela sem se videti na lažji način, golo, kakršna sem rojena. Ko ponovno pogledam fotografije, se mi zdi nadrealno. Videti sebe v najčistejši obliki mi dokazuje, da bolečina, solze in težka bremena niso to, kar sem. Sem ženska. Lepa, občutljiva ženska, ki mora pogledati vase v svoji najčistejši obliki." Sklenila je, da do konca življenja ne bo pozirala zgolj zgoraj brez, saj bi jo to začelo dolgočasiti. "Priznam, komentarji 'Osvobodite Britney' so, potem ko sem slekla majico, smešni. Kampanja je stekla z vašimi neverjetnimi rožnatimi majicami pred tremi leti, gibanje pa je dobilo globlji pomen. Moji oboževalci so zmeraj bili prekleto neverjetni in vse vas imam rada," pravi pevka, ki se bo kmalu očitno končno rešila skrbništva svojega očeta, ki želi nad njenim življenjem in denarjem popoln nadzor, odkar se je začela spopadati s psihičnimi težavami.

Oče zvezdnice je pripravljen čisto zares odstopiti z mesta skrbnika njenega premoženja, kar naj bi navidezno končalo sodno bitko. Glasbenica je namreč minuli mesec sprožila postopek, da Jamie Spears po 13 letih ne bi imel več skrbništva, ki ga je Britney Spears označila za zlorabo. Očetov odvetnik je pred mesecem dejal, da bo Jamie Spears hčerkinim zahtevam nasprotoval, a glede na dokumente njegovih odvetnikov, ki sta jih pred dnevi predstavila portala TMZ in Variety, bo odstopil od vloge skrbnika. Spearsovi zagovorniki menijo, da ni upravičenih razlogov za to potezo, prav tako naj bi bilo vprašljivo, ali je to v dobro 39-letne glasbenice.

Iz zapisov dokumentov je razvidno, da "kljub neupravičeni javni peticiji za prekinitev skrbništva, Jamie Spears ne verjame, da je javna bitka s hčerko v njeno dobro". Sodeloval bo s sodiščem in novim hčerkinim odvetnikom, da se skrbništvo preda drugi osebi. Revija Variety je navedla tudi izjavo glasbeničinega odvetnika Mathewa Rosengarta, ki je pozdravil Spearsovo odločitev. Dodal je, da bodo nadaljevali preiskavo ravnanja njenega očeta in drugih v obdobju skrbništva. Spears naj bi si bil po Rosengartovih besedah kot skrbnik hčerkinega premoženja v 13 letih prisvojil več milijonov dolarjev.

Družina je nadzirala celo njeno kontracepcijo

Britney Spears je zaslovela že kot najstnica, leta 2007 pa je na očeh javnosti utrpela živčni zlom. Zaradi več dogodkov, ki naj bi bili pričali o njenem slabem psihičnem stanju, je skrbništvo nad njo prevzel oče, kar se je takrat zdelo sporno ali vsaj nenavadno.

Kmalu se je vrnila k nastopanju in izdala tri albume, se pojavila v različnih televizijskih oddajah ter izpeljala glasbeno rezidenco Las Vegasu. A januarja 2019 je oznanila, da do nadaljnjega odpoveduje nastope, vse glasnejša pa je postala glede skrbništva. V čustvenih sodnih pričevanjih in na družbenih omrežjih je trdila, da je uvedba skrbništva nad njo kruta, ter očeta in druge obtožila, da izrabljajo sistem. Na sodišču je povedala, da je skrbništvo obsegalo tudi nadzor nad rojstvom otrok, prav tako je prisilno jemala zdravila, po katerih se je počutila "pijano". Na instagramu je nedavno zapisala, da ne bo stopila na oder, dokler njen oče nadzoruje, "kaj nosim, govorim, delam ali mislim". Spearsovi zagovorniki so zanikali, da je izkoriščal hčerko. Očetovega umika z mesta glasbeničinega skrbnika premoženja pa so se razveselili nekateri oboževalci Britney Spears, ki že dolgo stojijo za kampanjo pod sloganom #FreeBritney.

Profimedia

"Kako si ljudje, ki jih imam najraje, drznejo karkoli govoriti?" se je javno spraševala ameriška zvezdnica. "Kako si drznete javno govoriti, da vam je mar? Ste mi ponudili roko, ko sem se utapljala?" je Britney Spears pred tedni na družbenih omrežjih obračunavala s svojimi "ječarji". Na njeno stran se je medtem postavila tudi sestra Jamie Lynn, ki je do pred kratkim vztrajala, da noče biti povezana z bojem glede skrbništva. Zvezdnica je nad svojo sestro močno razočarana. "Ni mi bilo všeč, da se je moja sestra pojavila na podelitvi nagrad in nastopila s priredbo mojih pesmi. Moja tako imenovana podpornica me je globoko prizadela," je zapisala pod objavo in dodala, da ji je skrbništvo ubilo sanje. "Vse, kar mi ostaja, je upanje in upanje je edina stvar na tem svetu, ki jo je težko uničiti … Kljub temu pa ljudje poskušajo tudi to," je še pripomnila in spletnim sledilcem sporočila, naj ji nehajo slediti, če jim niso všeč stvari, ki jih objavlja.

Prav lahko ji v življenju ni bilo. V letih, ko so njene vrstnice šele prav odraščale in se spopadale s številnimi mladostniškimi demoni, so Britney starši in založba prodajali kot seks simbol svoje generacije in jo kot superzvezdo pošiljali z odra na oder. Milijoni so deževali, družina je začela razpadati, Britney je postala zrela za psihiatra. In ko je mentalno razpadla, je svet nasladno spremljal tudi to.

Viri blizu Britney Spears so pred časom v dokumentarcu razkrili, kako težko obdobje je pevka v resnici prestajala leta 2007. Med drugim so govorili o večeru, ko si je pobrila glavo, in kako so paparaci takrat podkupili njene varnostnike, da so pevko lahko fotografirali. Povedali pa so tudi, da ji je oče s ponujeno pomočjo rešil življenje.

Varnostniki so britje glave prodali paparacem

V filmu Britney Spears – Breaking Point so oboževalce pretresli s podatkom, da je bilo leta 2007 pevkino življenje ogroženo in da so ljudje, ki bi morali skrbeti za njeno varnost, od paparacev sprejemali podkupnine v zameno za dostop do zvezdnice. Esther Tognozzi, lastnica losangeleškega frizerskega salona, kjer si je Spearsova februarja 2007 pobrila lase, se je spominjala, kako se je tistega večera vse skupaj odvilo. "Ravno pospravljali smo, ko smo zunaj zagledali mnogo bliskavic, in spraševali smo se, kaj se je zgodilo. Mislili smo, da so v bližini policisti ali pa reševalci," je začela in dejala, da je nato nekdo potrkal na vrata. "Vrata imamo vedno zaklenjena, zato nam je dejal, naj odpremo, češ da k nam želi vstopiti Britney Spears," je povedala. Nato so vstopili in Britney se je usedla na Estherin stol. "Vprašala sem jo, kako ji lahko pomagam, in odgovorila je, da si želi pobriti glavo," se je spominjala in dodala, da je pevko želela pregovoriti, naj tega ne stori, vendar ji ni uspelo. "Ob njej sta bila varnostnika, ki bi morala skrbeti, da je paparaci ne bi mogli fotografirati, vendar jim je eden od njiju kar naprej omogočal vpogled v dogajanje," je pripovedovala in pojasnila, da je imela takrat na eni strani salona steklena drsna vrata, na katerih so bile žaluzije. "Vprašala sem ga, zakaj jih kar naprej odmika, in šele po nekaj dnevih sem dojela, da je to počel, ker se je pred vrati skrival paparac in pevko fotografiral."

Esther Tognozzi je potem razkrila, da si je Britney Spears lase pobrila, ko nihče ni gledal. "Moj telefon je spet zazvonil, in ko sem se oglasila, je Britney odšla v drugo sobo in si pobrila pol glave." Tognozzijeva ji je pričesko želela popraviti, vendar je bila Britney, po Estherinih besedah, z novo podobo zadovoljna. Za Mirror je spregovoril tudi Robert Baker, lastnik plesnih studiev Millennium. Povedal je, da je Britneyjin oče Jamie Spears po vsej verjetnosti zaslužen, da je pevka po vseh izpadih danes še vedno živa. "Britney poznam že od leta 1998. Videl sem jo na vrhuncu slave in jo videl trpeti, ko so se stvari poslabšale," je začel in se spominjal, kako je pevka uhajala izpod nadzora: "Šla je skozi najtežje obdobje svojega življenja in potrebovala je pomoč. Njen oče ji je omogočil ustrezno pomoč, ko jo je najbolj potrebovala. Če tega ne bi bil storil, bi bile danes stvari drugačne – mislim, da Britney ne bi bilo več med nami."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta