(DNEVNIK) Urška Ivanuš: Kako neverjetno je od takrat napredovala znanost

Dr. Urška Ivanuš
13.02.2021 04:31
Dr. Urška Ivanuš, zdravnica, specialistka javnega zdravja z Onkološkega inštituta, vodja državnega programa ZORA in predsednica Zveze slovenskih društev za boj proti raku. Navdušeno potuje čez življenje in po svetu ter verjame v znanost, preventivo in dobro v ljudeh.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ciril Horjak

/ PETEK, 5. FEBRUAR

Vdihujem svež jutranji zrak in s počasnim tekaškim korakom drsim ob Grosupeljščici. Kdaj sem nazadnje tekla zjutraj? Ne spomnim se. Se pa spomnim, da prav vsakič, ko mi uspe ta podvig, ugotovim, kako lepo in mirno je. Ugasnem glasbo in poslušam tišino. Danes je izjemen dan. Iz dveh razlogov.

Prvič, na virtualni platformi Evropske komisije bo potekala razprava o evropski poti do eliminacije raka materničnega vratu. Navdušena sem. Tako kot smo uspeli odpraviti nekatere nalezljive otroške bolezni, bomo tudi prvega raka! V misli se mi prikrade trenutek izpred 30 let, ko smo doma sedeli za mizo in nisem hotela jesti solate iz skupne sklede. "Nič se ne boj," mi je takrat rekla mami, ki je nedavno zbolela, "rak ni nalezljiv." Kako dobro me je poznala. In kako neverjetno je od takrat napredovala znanost. Danes vemo, da okrog petnajst odstotkov vseh rakov na svetu povzročajo okužbe, v Evropi okrog sedem odstotkov. Glavni povzročitelji so HPV (rak materničnega vratu in nekateri drugi raki), virus hepatitisa B in C (rak jeter) ter bakterija Helicobacter pylori (želodčni rak). Ta odkritja so nam omogočila povsem nove pristope za obvladovanje teh rakov - s cepljenjem in antibiotiki. Rak materničnega vratu je edini rak, pri katerem imamo na voljo kar dva izjemno učinkovita pristopa za preprečevanje. Ženske, ki bodo cepljenje proti HPV in se bodo redno udeleževale presejalnih pregledov pri izbranem ginekologu v okviru programa ZORA, bodo imele izjemno majhno verjetnost, da bodo kadarkoli zbolele za tem rakom. Poleg navdušenja občutim tudi malo treme, saj dogodek moderiram in mi ni povsem jasno, kako bom uspela vsa zanimiva predavanja in razpravo ukrotiti znotraj ene same ure.

In drugič, cepljena bom proti covidu, z drugim odmerkom!

/ SOBOTA, 6. FEBRUAR

Moje življenje trenutno krojita dva virusa - HPV in SARS-CoV-2. HPV poklicno, novi koronavirus pa kar v vseh pogledih.

Včerajšnji dogodek na temo HPV je uspel. Slovenija je ena od evropskih držav z zgodovinsko največjo incidenco raka materničnega vratu. Zaradi pravočasnega odkrivanja in zdravljenja predrakavih sprememb smo po uvedbi programa ZORA uspeli breme tega raka zmanjšati do te mere, da se danes uvrščamo med države z najmanjšim bremenom. Ponosna sem. A to ni dovolj. Eliminacije ne bomo dosegli, če ne bomo povečali zaupanja v cepljenje in dosegli vsaj 90-odstotno precepljenost deklic proti HPV. Trenutno smo na 60 odstotkih. Vesela sem, da bomo letos začeli cepiti tudi dečke.

Uspel je tudi dogodek, povezan z novim koronavirusom. Ura je deset in jaz sem še v postelji. Paše mi. Pred nami je podaljšan vikend in danes sem si vzela prost dan kar vnaprej, če bom morda po cepljenju imela kakšne neželene učinke. Niso redki in so prehodni. Res me strese malo mrzlice, zato se obrnem na drugo stran in sklenem, da lahko še malo poležim. Mož že sesa, mene čaka čiščenje kopalnice. Kaj bomo danes jedli? Poleg dobre hrane bo danes na sporedu kaka dobra knjiga, za spremembo ne strokovna!

/ NEDELJA, 7. FEBRUAR

Na hodniku srečam soseda. Ohranjamo razdaljo. "V petek sem bil cepljen, drugič," pove in pogleda ženo, ki ne dela v zdravstvu in še ni cepljena. "Tudi jaz," rečem in tudi jaz pogledam moža. Tišina. "Kdaj pridete spet na kakšno dobro večerjo in kak dober pogovor?" vpraša. "Ne še," pravim. Grem domov in si pogledam posnetek iz serije Zakaj sem se cepil, ki ga je posnela naša Beti v službi takoj po tem, ko so me cepili. Z masko na obrazu sem povedala, da sem se cepila zato, ker verjamem, da je cepljenje najhitrejša, najbolj varna in najučinkovitejša pot iz pandemije. Zato, ker sem tudi sama prebolela covid in ni bilo prijetno. Še zdaj imam glavobole. Kolegica, ki dela obdukcije, pravi, da pogosto vidijo krvavitve v možgane. Vsekakor upam, da jih jaz nimam. Ampak tega ne vemo. Cepila sem se zato, ker mi je bilo grozno, ko nisem vedela, ali sem koga okužila. Cepila sem se zato, ker se nekateri ne morejo in ker se zavedam, da moramo doseči kolektivno imunost, če želimo, da se ta nočna mora enkrat konča. In tudi jaz si želim iti na večerjo, na tek s kolegi, na kakšno prireditev brez maske in brez skrbi, ali lahko popijem tisto kavo ali ne.

Obujem superge, vzamem našo Cibo in greva na nama dobro znan kratek nočni tek. Danes je 1255. zaporedni dan, ko tečem. Nisem edina, v Sloveniji nas je kar nekaj vsakodnevnih tekačev. Zakaj? Vsak ima svoje razloge. Zame je tek ta trenutek edina redna oblika gibanja in pogosto edini trenutek v dnevu, ko ne hitim. Temu primerni so moj koronatempo in moji koronakilogrami. Med tekom sem spoznala in doživela marsikaj, tekla sem na najbolj nenavadnih lokacijah, v najbolj nenavadnih razmerah in oblekah, spoznala sem veliko dobrih ljudi. Upam, da bom še dolgo lahko tekla, in sem hvaležna za vsak dan sproti. Obstaja tudi organizacija Streak Runners International, najdaljši registriran vsakodnevni tek je dolg več kot 40 let.

/ PONEDELJEK, 8. FEBRUAR

"Pozdravljena Marta, moj letošnji kulturni dan je minil nič kaj preveč kulturno. Covid ga je dvakrat zaznamoval - najprej zato, ker sem obtičala doma, in drugič zato, ker sem za računalnikom cel dan študirala, kako kategorizirati onkološke bolnike glede prioritet za cepljenje, po možnosti uravnoteženo z drugimi kroničnimi bolniki." Tako se je začelo e-sporočilo, ki sem ga na večer kulturnega dne poslala kolegici. Mislim, da nam je uspelo. Kronične bolnike smo razdelili v dve skupini in na podlagi izsledkov raziskav v skupino izjemno ranljivih umestili tiste, ki jih covid najbolj ogroža. Ne vem, ali sem čutila olajšanje ali skrb, ko sem ugotovila, da mož ne sodi v to skupino, ledvicam navkljub. Sicer ne bo prednostno cepljen, a vseeno sem vesela, da nima kronične ledvične odpovedi 5. stopnje - kajti pri teh bolnikih je tveganje za smrt zaradi covida povečano do te mere, da je primerljivo s tistim pri starejših, in je zato prav, da se cepijo skupaj z njimi. Pri srcu me stisne, ko vidim, da je dnevno število umrlih v statistiki covida še vedno enako ali večje kot dnevno število umrlih za rakom, ki je eden glavnih ubijalcev v sodobni družbi. A sem vesela, da se manjša, verjetno zaradi velike precepljenosti oskrbovancev in vse bolj učinkovitega obvladovanja okužb v DSO ter široke uporabe hitrih testov. Po teku v poltemi ujamem intimni koncert Vlada Kreslina in čas za trenutek obstane. Vse se da.

/ TOREK, 9. FEBRUAR

Zjutraj v službi skupaj z internisti, radioterapevti in kirurgi pregledamo in dopolnimo dokument za uravnoteženo prednostno cepljenje onkoloških bolnikov proti covidu, preden ga strokovna direktorica pošlje naprej odgovornim. Sem zadovoljna, opravili smo pomembno in dobro delo za naše bolnike. Dan je raztreščen, ves čas hitim, elektronski poštni nabiralnik se hitreje polni, kot prazni. Preskočim zanimiv virtualni seminar in se tolažim, da ga bom pogledala zvečer. V resnici vem, da imam zvečer napovedan virtualni sestanek na temo naše nove študije. Virtualna dostopnost do informacij in ljudi me navdušuje in obenem izčrpava. Vsega je preveč. Komaj čakam večerni tek. Spomnim se, da moram v dnevniku nujno pozvati ženske, stare 30 do 40 let, da preverijo, kdaj so bile nazadnje pri ginekologu na presejalnem pregledu. V času pandemije smo prav in samo v tej starostni skupini večno hitečih mamic, žena in sodelavk odkrili za 19 odstotkov manj predrakavih sprememb materničnega vratu. Če jih ne bomo odkrili in zdravili, bodo morda zbolele za rakom. Rakom, ki bi ga lahko preprečili. Torej - če niste bile na pregledu tri leta, čim prej pokličite svojega ginekologa!

/ SREDA, 10. FEBRUAR

Zbudim se z mislijo, da bo v prvem tednu marca potekal že 38. slovenski teden boja proti raku, ki ga bo treba počasi začeti organizirati. Rdeča nit bo 12 enostavnih priporočil Evropskega kodeksa proti raku, ki jih lahko upošteva prav vsakdo. Več pravil kot upoštevaš, manjša je verjetnost, da boš umrl zaradi raka. Znanost pravi, da znamo in zmoremo preprečiti skoraj polovico vseh smrti zaradi raka. Kako močno orodje je preventiva! Letos bomo v tem tednu lansirali posebno mobilno aplikacijo za mlade, zasnovano po načelu intervalnega učenja z igrifikacijo, ki pomaga razumeti sporočila Evropskega kodeksa proti raku. Veliko dobrih in slabih navad in razvad se začne prav v mladosti. In do poškodb DNK, ki v končni fazi lahko privedejo do raka, pride, veliko preden zbolimo. Nekateri rakotvorni učinki se tekom življenja seštevajo. Zato sem res vesela, da je kolegica Katja pripeljala ta projekt tako daleč, da bodo lahko aplikacijo uporabljali tudi slovenski mladci! Upam, da prodremo do njih. To se mi zdi nujno, še posebej v zasedenih in osamljenih pandemskih časih.

/ ČETRTEK, 11. FEBRUAR

Jutranja virtualna kava s kolegicami pred pričetkom delovnega dne je prava poslastica za moje okrnjeno socialno življenje! Kaj hitro se prelevi v izmenjavo izkušenj med presejalnimi programi ZORA, DORA in SVIT. Zlati standard pri diagnostiki raka je patološka diagnoza, ki jo iz tkivnega vzorca po biopsiji postavijo patologi pod mikroskopom. Kako ocenjevati in zagotavljati vrhunsko kakovost patološke diagnostike v presejalnih programih? Vesela sem, da smo spili to virtualno kavo in da tako dobro sodelujemo!

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta