(DOSJE) Goriva prihodnosti: Sinteza je del rešitve. In del problema

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia
Čeprav morda v tem trenutku še ni mogoče trditi, ali bo prva že sprejeta izjema, ki bo proizvajalcem avtomobilov tudi po letu 2035 dovoljevala prodajo vozil z motorjem z notranjim zgorevanjem, če bodo tega poganjala sintetična goriva, pridobljena iz obnovljivih virov energije, tudi zadnja, pa je mogoče zelo jasno postreči z dejstvi o tej sicer že dolgo znani, a zelo skromno, bolj nišno, izkoriščeni alternativi. In seveda tudi z mnenji, ki so - verjetno pričakovano - že takoj po sprejetju izjemno različna.

Predvsem Nemčiji, evropski velesili avtomobilske industrije, je Evropska unija "ponudila" kompromisno rešitev, ki motorja z notranjim zgorevanjem takoj po začetku veljave splošne prepovedi avtomobilov, ki so opremljeni s to več kot stoletje razvijano obliko pogona, ne bo kar takoj poslala na smetišče zgodovine. Če so sintetična goriva v očeh mnogih odrešitev za mobilnost prihodnosti, pa pri številnih drugih vzbujajo pomisleke, dvome in vprašanja. A ne le okoljski, tudi družbeno-ekonomski vidik uporabe sintetičnih goriv - in v luči spremenjenih vrst in oblik pogona tudi električnih motorjev, vodikovega pogona ... - velja upoštevati, zato ni osamljeno prepričanje, da je takšna rigoroznost pri omejevanju prodaje vozil z motorjem z notranjim zgorevanjem za Evropo strel v koleno, ki bo odprl vrata tuji industriji, predvsem vzhodnjaški. A gremo po vrsti.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta