(EVROPSKE VOLITVE) Pogled Darje Kocbek: Avtoritarna pošast

Darja Kocbek Darja Kocbek
23.09.2023 07:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA
Evropejci so pred prejšnjimi volitvami v evropski parlament, ki so bile spomladi 2019, EU vse bolj doživljali kot birokratsko pošast. Nemka Ursula von der Leyen je jeseni leta 2019 kot kandidatka za predsednico evropske komisije obljubila, da bo to spremenila. EU mora postati bolj demokratična in bliže državljanom, je govorila. Obljubila je, da predlogi za oblikovanje te prenovljene EU ne bodo nastajali za tesno zaprtimi vrati, daleč od državljanov, ampak v sodelovanju z njimi prek konference o prihodnosti Evrope. "Želim si, da bi lahko vsi Evropejci aktivno sodelovali na konferenci in imeli vodilno vlogo pri določanju prihodnjih prednostnih nalog," je dejala.

Dejanski razlog za organizacijo te konference je bil pomiriti evropski parlament, ki se je počutil izigranega, ker so mu voditelji držav članic odvzeli možnost za soodločanje pri določitvi kandidata za predsednika evropske komisije. Pred volitvami leta 2014 je namreč bil sprejet njegov predlog, da predsednik evropske komisije postane kandidat stranke, ki dobi največ poslancev v evropskem parlamentu. Na tej podlagi je kot vodilni kandidat evropske ljudske stranke (EPP) predsednik evropske komisije postal Luksemburžan Jean-Claude Juncker. Že leta 2019, torej samo po enem mandatu, so voditelji držav članic ta sistem imenovanja povozili. Ursula von der Leyen je sicer iz vrst EPP, ki je na volitvah dobila največ poslanskih mest, ni pa bila vodilna kandidatka stranke.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta