(ŠESTI DAN) Slaba diagnoza za nemško, s tem pa tudi evropsko gospodarstvo

Darja Kocbek Darja Kocbek
01.07.2023 07:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters
Obeti za nemško gospodarstvo po novih podatkih analitikov niso prav nič obetavni. Potem ko so maja še pričakovali, da bo recesija blaga in kratka, zdaj na podlagi novih podatkov o padcu domače potrošnje in naročil iz tujine pričakujejo daljšo in globljo gospodarsko krizo. V večini gospodarskih panog v prihodnjih treh mesecih pričakujejo padanje izvoza. Povpraševanje po blagu iz Nemčije se po podatkih münchenskega inštituta Ifo zmanjšuje zaradi dvigov obrestnih mer.

Evropska centralna banka (ECB) jih dviguje od junija lani. Ti dvigi so njen glavni ukrep za boj proti inflaciji, za katero je še v začetku letošnjega leta zatrjevala, da je kratkotrajna in bo v območju z evrom že spomladi spet na ravni okrog dveh odstotkov, kar je njen cilj. Dejansko je še vedno trikrat višja.

Rast bruto domačega proizvoda (BDP) oziroma gospodarska rast Nemčije je bila dve četrtletji zapored, to je v zadnjem četrtletju 2022 in v prvem četrtletju 2023, negativna. Ekonomisti ta padec označujejo kot tehnično recesijo. Analitik inštituta Ifo Klaus Wohlrabe je v tem tednu za agencijo Reuters dejal, da se je povečala možnost, da bo tudi v drugem četrtletju letos nemška gospodarska rast negativna.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta