(DOSJE) Glavni cilj je še vedno Nemčija

Darja Kocbek Darja Kocbek
16.09.2023 06:50
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Grčijo je prek morske in kopenske meje s Turčijo v zadnjih letih vstopilo na tisoče migrantov, večinoma iz Sirije, Afganistana in Pakistana.
V Grčijo je prek morske in kopenske meje s Turčijo v zadnjih letih vstopilo na tisoče migrantov, večinoma iz Sirije, Afganistana in Pakistana.
EPA
Omejitve gibanja, ki so jih leta 2020 države uvedle zaradi pandemije koronavirusa, so krepko zmanjšale migracije, leta 2021 pa je število migrantov pričelo znova naraščati. V zadnjem času je povečevanje deloma posledica vojne v Ukrajini. V prihodnosti bi lahko imele vpliv na migracije tudi podnebne spremembe, ocenjujejo v Evropskem parlamentu.

Agencija EU za azil (EUAA) je pred dnevi sporočila, da je v državah EU, na Norveškem in v Švici v prvi polovici tega leta za azil zaprosilo več kot pol milijona ljudi, kar je 28 odstotkov več kot v enakem obdobju lani in največ od enakega obdobja leta 2016. To število ne vključuje približno štirih milijonov Ukrajincev, ki so pred rusko invazijo pobegnili v EU. Največ prošenj so vložili Sirci, in sicer okoli 67.000, od tega 62 odstotkov v Nemčiji. Sledijo jim Afganistanci, Venezuelci, Turki in Kolumbijci - skupno 44 odstotkov vseh prošenj. Skupno je največ prošenj prejela Nemčija (30 odstotkov), sledita ji Španija (17 odstotkov) in Francija (16 odstotkov), podatke EUAA povzema STA.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta