(FOTO) Mišica iz Bruslja je še čvrsta: Jean-Claude Van Damme pri 61-ih petič poročen in rešen kokaina

06.11.2021 04:00
Ste vedeli, da je eden najbolj neizprosnih televizijskih pretepačev nekoč plesal balet?
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Akcijski junak Jean-Claude Van Damme je te dni praznoval 61. rojstni dan. Z vsako novo fotografijo, ki jo pošlje na splet, nas spomni, da je v zelo dobri formi. Filmska ikona devetdesetih in mojster borilnih veščin še vedno pazi na svojo postavo, zato redno hodi v telovadnico, in čeprav je z leti drastično spremenil svoj videz, se mnogi strinjajo, da je videti dobro kot že dolgo ne.

Van Damme se je v borilne veščine zaljubil že kot desetletnik, z očetom je pogosto hodil na tečaje karateja v Belgiji, kjer je odraščal. Ko je bil star 18 let, je osvojil črni pas, nato pa je začel vztrajno delati na svoji mišični masi. V nekem trenutku se je celo vpisal na balet, kasneje pa je poudaril, da je balet umetnost, a tudi eden najbolj napornih športov vseh časov. "Če lahko preživite uro baleta, lahko preživite treniranje katerega koli drugega športa na svetu," je v intervjuju dejal slavni akcijski junak.

Profimedia

Borilne veščine so postale njegov najljubši hobi in zmagoval je na turnirjih, kjer koli se je pojavil. V filmu je prvič nastopil leta 1979, potem ko je zbral dovolj denarja in izkušenj, pa se je preselil v ZDA. Skupaj s prijateljem iz otroštva je želel uresničiti svoje velike sanje, postati igralec. Opravljala sta različna dela, da sta imela dovolj za hrano in najemnino. Spoprijateljil se je s Chuckom Norrisom, ki mu je pomagal vstopiti v svet igre. V središču pozornosti se je znašel v poznih osemdesetih, ko je prispel v Hollywood in nastopil v filmu Krvavi šport, kasneje pa so se vloge začele vrstiti ena za drugo.

Kokain in afera s Kylie Minogue

​Postal je globalno priljubljen in njegovi oboževalci si brez njega niso mogli predstavljati dobrega akcijskega filma. Sredi devetdesetih let, ko je bil na vrhuncu kariere, je Van Damme zabredel v pekel mamil. Za kokain je porabil približno 10.000 dolarjev na teden, leta 1999 ga je policija ustavila in aretirala zaradi vožnje pod vplivom mamil. Večkrat je obiskal kliniko za zdravljenje odvisnosti, a brez večjega uspeha. Na koncu ga je iz krempljev odvisnosti iztrgala vadba.

Njegovo burno kariero je spremljalo zanimivo zasebno življenje, petkrat je stal pred oltarjem, s štirimi različnimi ženskami. S svojo sedanjo ženo, 62-letno bodybuilderko Gladys Portugues, je poročen od leta 1999, ko sta se poročila drugič. Usodni da sta namreč prvič dahnila leta 1987 in se pet let pozneje ločila. Par ima hčerko Bianco. Tabloide je polnil predvsem, ko je v javnost prišla njegova afera z avstralsko pevko in igralko Kylie Minogue. Njuna romanca ni trajala dolgo.

Reuters

Njegov zdrs v odvisnost v očeh največjih oboževalcev njegove kariere ni zasenčil. Belgijca, ki je nase opozoril z borilnimi veščinami in se uveljavil kot šampion v karateju in kikboksu, se je kmalu prijel vzdevek Mišice iz Bruslja. V filmskem svetu je uspel ravno zaradi teh adutov.

Zvezdnik se je rodil 18. oktobra leta 1960 kot Jean-Claude Camille Francois Van Varenberg belgijskima staršema v Bruslju. Po očetovi strani ima judovske korenine. V 70. letih minulega stoletja je postal šampion v karateju in kikboksu, desetletje pozneje pa še eden glavnih zvezdnikov priljubljenih akcijskih filmov, v katerih so glavni junaki obvladali borilne veščine. Videti ga je mogoče v filmih, kot so Krvavi šport (1988), Kickbokser (1989), Levjesrčni (1990), Maščevanje dvojčkov (1991), Univerzalni vojak (1992), Težak cilj (1993) in Varuh časa (1994). Kmalu je postal milijonar in se pridružil zvezdniškim kolegom tistega časa, kot so Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger in Steven Seagal.

Reuters

Pozneje se je večina njegovih projektov namesto na filmskih platnih znašla zgolj na DVD-jih. Leta 2008 je posnel delno avtobiografski film - kriminalno komično dramo JCVD, v kateri se je zazrl v svoje življenje. Leta 2010 je zavrnil vlogo v filmu Plačanci, v katerem je Sylvester Stallone zbral velika imena akcijskih filmov, kot so Arnold Schwarzenegger, Bruce Willis, Dolph Lundgren, Jet Li in Mickey Rourke. Van Damme se projektu ni želel pridružiti, ker se mu je njegova vloga zdela brez vsebine. Nekateri menijo, da bi lahko dosegel večji uspeh, če ne bi imel težav z drogami, kar sam opravičuje z diagnosticirano bipolarno motnjo.

Maja letos smo brali, da si Van Damme menda ogleduje posesti v Avstraliji, kamor bi se utegnil preseliti. Mika ga pri turistih priljubljeno obalno mesto Gold Coast v zvezni državi Queensland. Govori se tudi, da naj bi prihodnje leto v Avstraliji snemal film.

Queenslandu sicer ne primanjkuje hollywoodskih zvezdnikov, ki si želijo dela. Julia Roberts in George Clooney sta tako le dva od težkokategornikov, ki pogosto snemajo v tej avstralski zvezni državi.

S čivavo na terasi v Trstu

Novembra lani je obiskal Trst, svoj prihod pa obelodanil na družbenem omrežju Instagram. Na posnetku, ki ga je objavil na svojem profilu, na balkonu hotela Savoia Excelsior občuduje pogled na Tržaški zaliv, posluša glasbo, pleše in pije kavo. Družbo mu dela še majhen pes pasme čivava, ki pa ga je v Trstu očitno zeblo, saj ga je Van Damme zavil v mehko odejo.

Precej bolj dramatično je bilo oktobra 2010, ko naj bi na snemanju projekta Weapon doživel manjši srčni napad. Zgodilo se je dan po njegovem abrahamu med tridnevnim snemanjem v ameriški zvezni državi Louisiana. Njegovi predstavniki srčnega napada uradno niso potrdili, sporočili pa so, da je z njim "vse v redu". Kmalu se je odzval tudi "JCVD" sam. "Ne verjemite govoricam, ki jih berete drugje kot na moji uradni strani," je zapisal na svojem profilu na facebooku. "Jean-Claude Van Damme je stoprocentno zdrav, v formi in zaposlen s treningom za boj." Spletni mediji so kljub temu poročali, da so Van Damma odpeljali v bolnišnico v New Orleansu, pozneje pa naj bi se vrnil v domačo Belgijo na okrevanje.

Reuters

Da ga akcija spremlja tudi v resničnem življenju, smo se lahko prepričali konec letošnjega julija, ko je bil ob razvpitem ropu slavne draguljarne v Parizu v njeni neposredni bližini. Gre za draguljarno Chaumet, iz katere je oboroženi neznanec odnesel nakit, vreden skoraj tri milijone evrov.

​Raje gledali njega kot roparje draguljarne

Kljub temu da se je rop zgodil v zelo obljudenem delu mesta, so imeli policisti težave z očividci, ki bi jim lahko pomagali z informacijami. Prav v času ropa je bil namreč v optiki v neposredni bližini draguljarne Jean-Claude Van Damme, ta je odvrnil njihovo pozornost od dogajanja v draguljarni. Gostje kavarne pri draguljarni in optiki so tako za časopis Le Parisien povedali, da niso videli prav ničesar, kar bi lahko pomagalo policiji, saj so bili preveč zaposleni z opazovanjem Van Damma. Čeprav si z očividci niso mogli kaj preveč pomagati, pa so francoski policisti na vzhodu Francije aretirali dva osumljenca, ki so ju ujeli med avtocestno zasedo. Zasegli naj bi tudi "dobršen del" ukradenih draguljev.

Profimedia

Kljub nasilništvu v filmih je v resnici pravi promotor strpnosti. Nekoč je izjavil, kako zelo je presrečen zaradi svoje gejevske baze oboževalcev. Pravi, da gre za skupnost, ki je znana po dobrem okusu. "Večina gejev ima zelo dober okus. Radi imajo lepe stvari v življenju. In če imajo radi mene, to pomeni, da imajo okus. Nimajo me radi zaradi mojih slepih strelov, ampak zaradi mene samega," je dejal v pogovoru za Sabotage Times. Čeprav je povsem zadovoljen s svojim statusom gejevske ikone, je v istem dihu dejal, da je kljub vsemu velik oboževalec žensk. "Če se veliko boriš, veš veliko o ringu. Če veliko ješ, veš veliko o hrani. Sam sem bil poročen petkrat, zato vem veliko o ženskah," je pojasnil.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta