Gostinstvo, velika žrtev koronakrize: Vnovično zaprtje bi pomenilo katastrofo

Vida Božičko
10.10.2020 04:36

Dodatni pretres je gostinski sektor doživel ob pojavu koronavirusa. Po prvem šoku ob zaprtju javnega življenja spomladi se ukrepi zdaj ponovno zaostrujejo. Zima, ki prihaja, bo tako velika preizkušnja. Če država ne bo ponudila pomoči, številni ne bodo preživeli.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

“Povsem sem obupan. Na pomoč se obračam na različne institucije pa nič, brez odgovora. Vlada bi že bila poštena, če bi rekla, naj zapremo, da se ne utopimo v dolgovih, pa ne rečejo niti tega,” je kritičen Primož Vrečko, ki najema lokal na eni od bencinskih črpalk v Celju. “Pri nas imamo največ gostov in prometa ponoči, zato nas je ukrep obratovanja do 22.30 zelo prizadel. Izgubili smo okoli 60 odstotkov prihodka. Ne vem, ali bomo sploh lahko preživeli, ob strožjih ukrepih, ki prihajajo, pa bo še huje,” je prepričan Vrečko, ki ima zaposlene tri ljudi. Ker si je pred koronakrizo pomagal s še dvema na podjemnih pogodbah, pa ne koristi ukrepa čakanja na delo, saj mu zdaj ta dva več ne pomagata, za preostale tri pa je še vedno dovolj dela.

Za polovico manj delovnih ur

Statistični urad RS že ugotavlja, da je bilo v gostinstvu do septembra letos opravljenih za polovico manj delovnih ur kot v enakem obdobju lani. “Podatkov o prometu še nimamo, a verjetno se skladajo s temi. V primeru ponovnega zapiranja, bo država morala ponuditi pomoč, sicer bo sledila katastrofa,” pa meni Blaž Cvar, predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri obrtni zbornici. “Država sicer obljublja nadomestila plač, za espeje pa temeljni dohodek, a so pogoji o tem, koliko manjši mora biti promet v primerjavi z lanskim letom, nesprejemljivi,” je še prepričan Cvar, ki sicer kot glavno težavo vidi plačevanje stalnih stroškov. “Tudi če so lokali zaprti, je treba plačevati najemnine in kredite. Država mora poskrbeti za ta del, sploh če bo prišlo do ponovnega zaprtja. Nosilcem panoge naj ponudijo neposredno pomoč ali pa naj dajatve zamrznejo,” še predlaga.

”Grozno se počutim”

“Grozno se počutim. Vedno sem bil reden plačnik, imam bonitetno oceno A2++, a zdaj kaže, da bom prisiljen lokal zapreti. Z računovodkinjo sem se o tem že pogovarjal in povedala mi je, da jaz pravice do denarne socialne pomoči na zavodu nimam, saj nisem posloval z izgubo. To je grozno. Imam 31 let delovne dobe in še nikoli se nisem počutil tako brezupno,” pa je še pripomnil Vučko, ki s strahom pričakuje prihajajoče dni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta