(INTERVJU) Generalni direktor RTV Slovenija Igor Kadunc: To so stvari, ki ne pritičejo predsedniku vlade

Blaž Petkovič Blaž Petkovič
24.04.2020 14:41

''Vsaka stranka, še posebej če je velika, želi imeti na mestu generalnega direktorja javne radiotelevizije človeka, ki mu zaupa. Taki apetiti so vedno obstajali,'' pravi generalni direktor Radiotelevizije Slovenija. V intervjuju o Janševih tvitih, pritiskih na neodvisnost javnega servisa in plačah ob izpadu prihodkov zaradi koronakrize. Pa tudi o tem, da bi imel Maribor kot univerzitetno mesto z različnimi potenciali namesto regionalnega centra le razširjeno dopisništvo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Kadunc
Robert Balen

Vam bo uspelo štiriletni mandat, ki se vam izteče aprila prihodnje leto, izpeljati do konca?
"Če se bo vmes kaj zgodilo, se bo pač zgodilo. S tem se ne obremenjujem. Kot veste, so v tem mandatu že poskušali najti kandidata, ki bi zadeve bolje vodil, ampak jim to ni uspelo. Če se bo razmerje moči v organih odločanja sedaj spremenilo do te mere, da bi me kdo želel zamenjati, pri tem pa bi v programskem svetu zbral 15 glasov, bo pač nekdo drug naprej vodil javni servis."
Ste tak napad na Radiotelevizijo Slovenija ob začetku mandata tretje Janševe vlade pričakovali?
"Tako zelo tviteraškega niti ne. Vendar mi spomin seveda še služi in dobro vemo, da ko je Janševa vlada leta 2004 prevzela oblast, so se razmere na RTVS, tudi z zakonodajnimi posegi, drastično spremenile. Vsaka stranka, še posebej če je velika, želi imeti na mestu generalnega direktorja javne radiotelevizije človeka, ki mu zaupa. Taki apetiti so vedno obstajali. Moj mandat se je začel po tem, ko praktično ni bilo stranke, ki bi imela primernega kandidata, ni bilo oblikovane večine ... Že takrat so seveda vedeli, da bo vodenje RTVS zelo zahtevno, da bo šlo predvsem za sanacijo."
Imenovani ste bili v času Cerarjeve vlade, ki je preko svojih predstavnikov v nadzornem in programskem svetu od začetka na različne načine pritiskala na vas.
"Ni mi bilo lahko s poslovnega vidika, nisem pa imel nobenih težav zaradi politike. Nisem bil predstavnik nobene politične stranke, tudi pred imenovanjem se nisem ukvarjal s tem, kateri opciji bi se lahko ponudil. Osredotočil sem se predvsem na to, kako to hišo čim bolje sanirati, zlasti kadrovsko, da se uredi status prekarcev in da število zaposlenih začne padati."
Vas je pri zadnjih političnih pritiskih na RTVS kaj posebno presenetilo?
"Če me ne bi presenetilo, se ne bi odzval tako, kot sem se. Ob tvitih, s katerimi se je pritiskalo na našo neodvisnost, sem začutil dolžnost, da jasno odgovorim, da v kaj takega ne bomo nikoli privolili. Vendar se moj odziv ni nanašal samo na znane premierjeve tvite, da lažemo, da nas je preveč, da smo predobro plačani, temveč predvsem na njegova zapisa, ki sta se nanašala na naše poročanje o svetu za nacionalno varnost in o skupnem evropskem naročilu medicinske in zaščitne opreme. V teh primerih ni šlo za napad na splošno, o tem, da nekdo laže, lahko na široko debatiramo. Šlo je za napad ad personam, na točno določena prispevka. To so stvari, ki ne pritičejo predsedniku vlade. Drugi člen zakona o RTVS jasno izpostavlja, da je dolžnost države zagotoviti institucionalno avtonomijo in uredniško neodvisnost RTVS."

Robert Balen
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.