(INTERVJU) Jošt Dolničar: "V povprečju so naši zavarovanci imeli kvalitetno kritje tudi za zdajšnje poplave"

Damijan Toplak Damijan Toplak
09.09.2023 06:15
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
“Zgodi se tudi, da kdaj kakšnega objekta ne zavarujemo, če je tveganje po naši oceni preveliko, ali postavimo tako visoko ceno, da se zavarovanje ne sklene.”
“Zgodi se tudi, da kdaj kakšnega objekta ne zavarujemo, če je tveganje po naši oceni preveliko, ali postavimo tako visoko ceno, da se zavarovanje ne sklene.”
Igor Napast
Predsednik uprave Zavarovalnice Sava, Jošt Dolničar, v pogovoru za sobotno prilogo Večera odgovarja tudi na vprašanje o preteklih in prihodnjih podražitvah zavarovanj: "Zavarovalništvo po svetu in v Evropi in s tem v Sloveniji se odziva na vse trende. V zadnjem letu dni so bili veliki inflacijski pritiski na splošno v gospodarstvu, posledično smo tudi zavarovalnice beležile povečanje škod, saj smo občutile dvige cen rezervnih delov in materialov za popravila, pa višje stroške dela v servisnih delavnicah. Tako smo junija lani prvič dvignili zavarovalne premije, nato pa imeli še nekaj manjših popravkov cen. Posledično zberemo nekaj več premije, a pod črto dobiček žal ni večji. Smo pa dražili tako pri avtomobilskih kot pri premoženjskih zavarovanjih - pri slednjih nismo dvignili le premije, ampak tudi zavarovalne vsote, s čimer smo povečevali kvaliteto zavarovalnega kritja. Tako zavarovanci ob morebitni škodi dobijo čim bolj realno vrednost.

Upam, da prihodnje podražitve ne bodo več tako visoke, vsaj kar se inflacije tiče, glede naravnih ujm pa bodo naši strokovnjaki izračunali, kaj bi to lahko pomenilo v prihodnje. Dodaten močan pritisk so stroški in pogoji pozavarovanja, kjer so nam že bile napovedane dražitve zaradi zadnjih poplavnih dogodkov v Sloveniji. Tukaj so določeni igralci na svetovni ravni, ki svoje pogoje prilagajajo ciklom naravnih nesreč. V naslednjih treh mesecih bomo videli, kaj nas čaka. Najprej si želimo, da bomo sploh dobili pozavarovalno kritje po sprejemljivih pogojih in cenah, ki jih bomo lahko prenesli na trg. V skrajnih primerih se lahko pozavarovatelji umaknejo iz določenih tveganj ali iz določenih območij."
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta