(INTERVJU) Marko Jazbec: Virus je res pospešil digitalizacijo, a ljudje bodo ostali ključni

Matija Stepišnik Matija Stepišnik
05.09.2020 05:30

Predsednik uprave Save Re, krovne družbe zavarovalne skupine Sava.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Za začetek bolj osebno vprašanje: koliko je bil vaš dopust v znamenju covida-19?
"Bilo je delovno poletje. Več sem bil v službi, kot bi bil sicer. Nekateri dopustniški plani izven Slovenije so zaradi koronavirusa padli v vodo, tako da smo bili z družino nekaj dni na raznih koncih Slovenije. V službi smo imeli intenzivne priprave na sejo nadzornega sveta, delali smo rebalanse strateških načrtov. Upam, da se bo kmalu popravilo vse tisto, kar je nastalo zaradi dogajanj v marcu in aprilu. Stvari so se do neke mere normalizirale, še zdaleč pa ne v okvire iz časa pred epidemijo. Zavarovalniška panoga je odporno reagirala na krizo. Za jesen in naprej upam, da bodo stvari kolikor toliko normalne, četudi je jasno, da bomo morali še nekaj časa sobivati s tem virusom in delovati v zaostrenih gospodarskih razmerah."
Bone ste izkoristili?
"Jaz osebno še ne, najbrž bom jeseni."
Se vam je zdel ukrep smiseln?
"Več kot to. Slovenija je turistična dežela in panoga bo potrebovala podporo tudi v prihodnosti."
Greva k vašim področjem. Vodite veliko, razvejano skupino, ki dela na več trgih. Koliko in kako ste se ukvarjali s pripravami na jesen, da v primeru ponovnih epidemioloških zaostritev ne bi bilo večjih pretresov in težav?
"Že od marca in še danes imamo na različnih ravneh vzpostavljene skupine za krizno upravljanje. Uprave Save Re in odvisnih družb se ves čas seznanjajo z aktivnostmi tako kar zadeva ukrepe za omejevanje širitve virusa, spremenjeno notranjo organiziranostjo, ohranjanje odnosov s strankami v zaostrenih razmerah, spremenjene prodajne metode, drugačno komuniciranje. Razvili smo metodologijo, s katero na podlagi stanja po državah, trgih, naših podjetjih tedensko ocenjujemo cone tveganja, od zelene, rumene, oranžne do rdeče. Stanje je v nekaterih državah na ozemlju nekdanje Jugoslavije, kjer smo prisotni, nekoliko bolj zaostreno, kot je v Sloveniji. Naše članice so hitro reagirale na virusne razmere, pretiranega optimizma, da bi se zadeve kmalu povrnile v okvire pred covidom, pa ta hip ni. Po črnem scenariju se nam lahko zgodi še en 'lockdown', takšen ali primerljiv, kot smo ga imeli, a dobro je, da smo se od takrat že marsikaj naučili."
Zavarovalništva, sami ste dejali, ni zatreslo kot nekatere panoge, ni bilo blizu nobenim temnim scenarijem. To kaže, da je panoga po 30 letih delovanja na samostojnem trgu v kondiciji, ko ga krize ne zamajejo več tako kot kriza 2008 denimo?
"Kapitalska ustreznost v zavarovalništvu je na zelo visoki ravni, kar je uvedla tudi direktiva za dejavnost zavarovalništva in pozavarovalništva Solventnost II. Po oceni bonitetnih agencij, ki nas spremljajo, imamo zelo visoko raven kapitala, ki je odporen proti različnim šokom. Po drugi strani ima naš ključni segment, torej slovenski trg s premoženjskimi zavarovanji, kar je glavni posel Zavarovalnice Sava, zelo močne pozicije in ostaja glavno gonilo prihodkov, dobička in posledično kapitalske krepitve skupine v prihodnje. Ob zaprtju javnega življenja je bilo škodnih primerov bistveno manj, kar pomeni, da smo si zavarovalnice v nekaj tednih drugega četrtletja ustvarile položaj, da bomo lažje prebrodile morebitno umiritev rasti zasebne potrošnje in gospodarske investicijske aktivnosti v naslednjih letih. Obenem vodimo konzervativno politiko investiranja sredstev, sledimo razpršenemu in visoko likvidnemu portfelju z nizko cenovno nihajnostjo. Morda zaradi tega dosegamo nižje donose, a na koncu prvega četrtletja, ko je kriza potopila finančne trge, smo mi na ravni skupine ostali relativno neprizadeti. Trg se je k sreči kasneje hitro pobral. Obenem smo se kot skupina razširili še na druge panoge, asistence, upravljanje premoženja, zdravstvene storitve, pokojninska zavarovanja. V pozavarovalnem delu imamo dobro upravljane svoje izpostavljenosti in tudi v tem delu nam bonitetne agencije priznavajo dodaten faktor stabilnosti. Zavarovalništvo, s svojo naravo posla, se je, tako znotraj finančnega sektorja kot tudi širše, s covidom pokazalo kot dobro regulirano in vodeno."

Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.