(INTERVJU) Minister, kdaj? Jernej Vrtovec: “Če ne bo pritožb, prva lopata septembra”

Tomaž Ranc Uroš Esih
30.05.2020 06:30

Minister za infrastrukturo, ki zase pravi, da je zelo tečen, zagotavlja, da bo ta vlada naredila vse za skrajšanje postopkov pri gradnji tretje osi in da denar zanjo zagotovo bo. O apetitih gradbincev, drugem tiru, karavanškem predoru, mariborskem letališču in vladi. “Vlada je učinkovita, imamo kaj pokazati in le dejanja štejejo,” pravi njen s 35 leti najmlajši minister.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jernej Vrtovec: “Verjamem, da enako delo pri nas ne bo za 30 odstotkov dražje kot v sosednjih državah. Slovenski gradbinci pri gradbenih poslih naj ne pretiravajo, kljub temu da so časi težki.”
Robert Balen

Že med vožnjo na intervju sva komunicirala, ko sem vas s tvitom izzval z enim samim vprašanjem - kdaj? Seveda nas zanima, kdaj bo tretja razvojna os od avstrijske do hrvaške meje končno zgrajena, kar mukotrpno čakamo že desetletja?
"Korošci in Belokranjci in vsi vmes si to cesto zaslužijo, ker zdajšnje razmere ne pripomorejo k decentralizaciji, lažji mobilnosti. Če ne bo nadaljnjih pritožb, bo prva lopata zasajena septembra letos, to je na odseku Gaberke. Gradbeno dovoljenje bo pravnomočno konec junija, če ne bo pritožbe, koronazakon je zamrznil upravne postopke. Glede same gradnje odseka Gaberke se je rok za pritožbo za izvedbo prvega javnega naročila tega ključnega odseka, kjer smo najdlje, iztekel v torek. Čakamo še na morebitno pošto iz tujine, in če ne bo pritožb, je pred nami druga faza. Najhitreje v začetku avgusta bi lahko bila podpisana pogodba."
Kdaj pa bo celotna tretja os lahko zgrajena oziroma bi se lahko zapeljali po njej od avstrijske do hrvaške meje ali vsaj od avstrijske meje do avtocestnega križa?
"Napovedovanje začetka in konca gradnje je v tem trenutku izredno nehvaležno. Kar lahko kot minister obljubim, je, da trdno stojim za projektom gradnje tretje razvojne osi in si bom skupaj z investitorjem, družbo Dars, prizadeval, da bo gradnja stekla čim prej."
No, ampak vedno znova se pojavi kdo, ki se pritoži, za odsek Velenje-Slovenj Gradec je bil državni prostorski načrt sprejet daljnega leta 2013 - pa se še ne gradi, nazadnje se je za Gaberke na upravno pritožilo Združenje Rovo, in sicer na zadnji dan roka, in bilo zavrnjeno. Ali lahko garantirate, da novih ovir ne bo? Saj veste, da vas bomo držali za te roke ...
"Problem umeščanja v prostor in samih postopkov, preden pride do gradbenih dovoljenj, je resnično akuten in zavira celoten razvoj Slovenije. Kot minister lahko zagotovim to, da se bom po najboljših močeh boril za to, da bodo postopki vodeni čim bolj kakovostno in transparentno, tako da do pritožb ne bi prihajalo, razumem pa, da določene organizacije zlorabljajo svoj položaj, da do projektov ne pride."

Jernej Vrtovec: “V vladi se počutim odlično. Vidim, da med vsemi ministri vlada zaupanje, tudi s predsednikom vlade. Zlasti pa je ta vlada učinkovita.”  
Robert Balen
Robert Balen
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.